Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 09 Μαΐου 2007 20:19

Η ΥΠΕΞ στην Κίνα με οικονομικούς στόχους

«Ο κύριος στόχος της επίσκεψής μου στην Κίνα είναι οικονομικός», δήλωσε η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη από τη Σαγκάη, πρώτο σταθμό της πενθήμερης επίσκεψής της στην Κίνα.

Στο πλαίσιο του επιχειρηματικού φόρουμ, το οποίο συνδιοργάνωσαν το Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας -Κίνας, έχουν προγραμματιστεί 200 μικτές επιχειρηματικές συναντήσεις και άλλες 100 σ' αυτό που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Πεκίνο.

Στην ομιλία της ενώπιον ελλήνων και κινέζων επιχειρηματιών, η Υπουργός είπε ότι ο όγκος του διμερούς εμπορίου τα τελευταία πέντε χρόνια υπετριπλασιάστηκε κι έχει ξεπεράσει τα 2 δισ. δολάρια. Υπογράμμισε, όμως, την ανάγκη περαιτέρω αύξησης αλλά και εξισορροπησής του, καθ' ότι είναι έντονα ελλειμματικό για την ελληνική πλευρά και αυτό παρά το γεγονός οι ελληνικές εξαγωγές παρουσιάζουν τελευταία αυξητική τάση.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η ελληνική πλευρά στην ανάπτυξη της συνεργασίας στους τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού, της ενέργειας και του πολιτισμού.

Ως προς τη ναυτιλία, η κα Μπακογιάννη ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 187 ναυπηγήσεις ελληνικών ή ελληνόκτητων πλοίων στην Κίνα και ότι ο ελληνικός εμπορικός στόλος διακινεί περισσότερο από το 50% της μεταφερόμενης ενέργειας από και προς στην Κίνα και 50% των προϊόντων ξηρού φορτίου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης είπε ότι οι Κινέζοι ως «αντάλλαγμα» τηρούν την υπόσχεσή τους για χρήση του ελληνικού λιμενικού συστήματος, καθώς τον τελευταίο χρόνο έχουμε περισσότερες επισκέψεις μεγάλων πλοίων. Με βάση τους τελευταίους υπολογισμούς, ανά μήνα επισκέπτονται τα ελληνικά λιμάνια γύρω στα 10 κινεζικά πλοία, άνω των 5.000 κοντέινερ.

Υπάρχει, επίσης, κινεζικό ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση των ελληνικών λιμανιών και συζητείται η προώθηση διεξαγωγής διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού από την ελληνική πλευρά.

Στον τουριστικό τομέα, η Ελλάδα διεκδικεί μερίδιο μεταξύ των 22 εκατομμυρίων Κινέζων που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ευρώπη, αριθμός που βαίνει ραγδαία αυξανόμενος. Προς την κατέυθυνση αυτή αναμένεται να συμβάλει η αεροπορική σύνδεση Αθήνας - Πεκίνου που τοποθετείται το φθινόπωρο, ενώ συνεχίζεται η ευνοϊκή συγκυρία που δημιουργήθηκε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας καθώς η Ελλάδα το 2008 θα είναι τιμώμενη χώρα στην Κίνα και τοποθετείται πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Στο μεταξύ η ελληνική πλευρά έχει απλουστεύσει και επισπεύσει τις διαδικασίες έκδοσης βίζας και από 5 Μαίου 2007 λειτουργεί νέο προξενείο στην Καντώνα.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή η κα Μπακογιάννη θα έχει σειρά πολιτικών συναντήσεων με τον ομόλογό της Γιάν Τζεζί, τον πρωθυπουργό Γουέν Τζαμπάο, την αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης και άλλους αξιωματούχους.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης φέτος 35 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Κίνας, στις 11 Μαίου προγραμματίζεται συναυλία με την Αλκηστη Πρωτοψάλτη στο Concert Hall της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ