Οι εξαγωγές της Κίνας συνέχισαν να αυξάνονται τον Μάιο, αν και με βραδύτερο ρυθμό από τον προηγούμενο μήνα, αύξηση η οποία τροφοδοτήθηκε από την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση καθώς άνοιξαν οι περισσότερες οικονομίες σε όλο τον κόσμο.
Οι εξαγωγές της Κίνας συνέχισαν να αυξάνονται τον Μάιο, αν και με βραδύτερο ρυθμό από τον προηγούμενο μήνα, αύξηση η οποία τροφοδοτήθηκε από την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση καθώς άνοιξαν οι περισσότερες οικονομίες σε όλο τον κόσμο.
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν, ενισχυμένες από την άνοδο των τιμών των βασικών προϊόντων.
Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 27,9% (σε δολάρια) τον Μάιο συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα, όπως δήλωσε η τελωνειακή διοίκηση τη Δευτέρα, απόδοση που είναι ασθενέστερη από τις προβλέψεις και κάτω από το ρυθμό που καταγράφηκε τον Απρίλιο. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τα ιστορικά υψηλά ρεκόρ ρυθμών ανάπτυξης.
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 51,1%. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από τον Μάρτιο του 2010, σε σύγκριση με το 53,5% που προβλεπόταν. Το εμπορικό πλεόνασμα ανήλθε στα 45,5 δισ. δολάρια για το μήνα.
Η ζήτηση για κινεζικά αγαθά στο εξωτερικό παρέμεινε ισχυρή καθώς οι οικονομίες από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τις ΗΠΑ επανήλθαν έπειτα από μήνες lockdown, τροφοδοτώντας τις καταναλωτικές δαπάνες. Οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας, που αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στο παγκόσμιο εμπόριο, αυξήθηκαν περισσότερο από το 1988 τον Μάιο, ένα σημάδι ότι η παγκόσμια ανάκαμψη ενισχύεται.
Οι εξαγωγές της Κίνας θα διατηρήσουν την καλή τους δυναμική κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου, Γκάο Φενγκ, την περασμένη εβδομάδα.
Η αναζωπύρωση στα κρούσματα Covid-19 στην Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία έχει διαταράξει την παραγωγή σε αυτές τις χώρες, πιθανώς οδηγώντας περισσότερες παραγγελίες για εξαγωγές στην Κίνα. Επίσης, τροφοδότησε τη ζήτηση από αυτές τις χώρες για κινεζικά ιατρικά προϊόντα, όπως ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Citigroup.
Οι υψηλότερες τιμές εμπορευμάτων και η χαμηλή βάση του περασμένου έτους συνέχισαν να αυξάνουν τις εισαγωγές. Η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία έχει τροφοδοτήσει τη ζήτηση για μέταλλα, όπως ο χαλκός και το σιδηρομετάλλευμα.
Ταυτόχρονα, οι τιμές τους έχουν επιτύχει ρεκόρ, αυξάνοντας το κόστος για τις επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση πρόσφατα επιτάχυνε την εκστρατεία της για να μετριάσει τις τιμές και να περιορίσει τις πιέσεις του πληθωρισμού.
naftemporiki.gr