Ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από μια ιστορική συμφωνία με την οποία θα σφίξουν τη θηλιά γύρω από τις μεγάλες πολυεθνικές που δεν πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους σε φόρους, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ.
Ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από μια ιστορική συμφωνία με την οποία θα σφίξουν τη θηλιά γύρω από τις μεγάλες πολυεθνικές που δεν πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους σε φόρους, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ.
Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, συνεδριάζουν από σήμερα στο Λονδίνο, για πρώτη φορά δια ζώσης μετά την έναρξη της πανδημίας.
Επί χρόνια, οι πλούσιες χώρες προσπαθούν να συμφωνήσουν στον τρόπο με τον οποίο θα αυξήσουν τον φόρο που καταβάλουν πολυεθνικές όπως οι Google, Amazon και Facebook, οι οποίες συχνά δηλώνουν τα έσοδά τους σε χώρες όπου πληρώνουν ελάχιστο ή και καθόλου φόρο.
«Απέχουμε μόλις ένα χιλιοστό από μια ιστορική συμφωνία», είπε ο Λε Μερ στο BBC, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών σήμερα.
Ωστόσο, παραμένουν ορισμένες διαφωνίες, κυρίως για το ποσοστό της φορολόγησης αλλά και τους κανόνες που θα τεθούν ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πολύ μεγάλες εταιρίες με μικρά περιθώρια κέρδους, όπως η Amazon, θα πληρώνουν υψηλότερους φόρους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προτείνει την επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου 15%, ποσοστό που είναι μεγαλύτερο από εκείνο που ισχύει σε κάποιες χώρες, όπως στην Ιρλανδία, αλλά πολύ χαμηλότερο από το μέσο όρο των χωρών της G7.
Ο Λε Μερ είπε ότι η πρόταση αυτή αποτελεί «μόνο την αφετηρία». «Χρειαζόμαστε κάτι αξιόπιστο. Ακόμη εργαζόμαστε σε αυτό το πολύ δύσκολο θέμα του ποσοστού», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, ο οικοδεσπότης της συνόδου, υπενθύμισε στους συναδέλφους του ότι ο υπόλοιπος κόσμος έχει το βλέμμα στραμμένο επάνω τους.
Λόγω των περιορισμών, εξαιτίας της πανδημίας, οι αντιπροσωπείες των χωρών είναι μικρότερες από το σύνηθες και οι δημοσιογράφοι που παρακολουθούν τη σύνοδο είναι επίσης λιγότεροι. Το που θα καθίσει ο καθένας καθορίστηκε με τη βοήθεια υγειονομικών, ενώ ο Σούνακ χαιρέτισε τους συναδέλφους του με «αγκωνιές» αντί για χειραψίες.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε σε ένα φορολογικό σύστημα που σχεδιάστηκε σε μεγάλο βαθμό τη δεκαετία του 1920», τόνισε.
Ο Λε Μερ επισήμανε ότι μια συμφωνία θα αποτελούσε σημαντική ένδειξη ότι η G7 διατηρεί ακόμη την επιρροή της.
Η όποια συμφωνία θα παρουσιαστεί στη σύνοδο της G20 στη Βενετία, τον Ιούλιο.
Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Τάρο Άσο είπε ότι δεν αναμένει αυτήν την εβδομάδα την επίτευξη κάποιας συμφωνίας όσον αφορά ένα συγκεκριμένο ποσοστό φορολόγησης. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εκτιμά ότι μια πληρέστερη συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί στη σύνοδο κορυφής της G7, που θα διεξαχθεί στην Κορνουάλη στις 11-13 Ιουνίου, με τη συμμετοχή και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Πηγή: ΑΜΠΕ