Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως με τον ταχύτερο μηνιαίο ρυθμό τους σε μια δεκαετία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως με τον ταχύτερο μηνιαίο ρυθμό τους σε μια δεκαετία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο ΟΗΕ χρησιμοποιεί ένα ευρύ δείκτη του παγκόσμιου κόστους των τροφίμων, ο οποίος αυξάνεται επίσης για 12 μήνες στη σειρά.
Οι προμηθευτές έχουν επηρεαστεί από τις διαταραχές στην παραγωγή, την εργασία και τις μεταφορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι ανησυχίες αυξάνονται για τον πληθωρισμό και για το πώς οι υψηλότεροι λογαριασμοί στα σούπερ μάρκετ θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
Ο δείκτης τιμών τροφίμων της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) παρακολουθεί τις τιμές σε όλο τον κόσμο μιας σειράς τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών, των ελαιούχων σπόρων, των γαλακτοκομικών προϊόντων, του κρέατος και της ζάχαρης.
Σε ετήσια βάση, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 39,7% τον Μάιο, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από μήνα σε μήνα από τον Οκτώβριο του 2010 σύμφωνα με τον δείκτη.
Όλα τα στοιχεία του δείκτη αυξήθηκαν, καθοδηγούμενα από το αυξανόμενο κόστος των φυτικών ελαίων, των σιτηρών και της ζάχαρης. Αυτό ώθησε τον δείκτη στο υψηλότερο συνολικό επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2011.
Οι διαταραχές στη λειτουργία της αγοράς και στην προσφοράς λόγω περιορισμών στην κυκλοφορία έχουν δημιουργήσει τοπικές ελλείψεις και υψηλότερες τιμές.
Οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι η υψηλή ζήτηση και η χαμηλή παραγωγή θα οδηγήσουν σε αύξηση του πληθωρισμού καθώς οι οικονομίες εξέρχονται από τα lockdowns.
Παρόλα αυτά, ορισμένες βιομηχανίες θα μπορούσαν να σημειώσουν σημαντική ανάκαμψη. Οι προβλέψεις του FAO καταγράφουν την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών φέτος, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πιέσεων στις τιμές.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC