Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 11 Μαΐου 2007 10:08

TUI: Διεύρυνση των ζημιών, από τους χαμηλούς ναύλους

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ζημίες εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο της χρήσης η TUI AG, η μεγαλύτερη εταιρεία ταξιδίων της Ευρώπης και ιδιοκτήτρια της ναυτιλιακής γραμμής Hapag-Lloyd, καθώς οι χαμηλότεροι ναύλοι περιόρισαν τα έσοδα από τη ναυτιλία τη στιγμή που το κόστος αυξήθηκε.

Οι ζημίες διαμορφώθηκαν στα 117,2 εκατ. ευρώ (158 εκατ. δολ.) από 93,7 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στο Ανόβερο. Κατά μέσον όρο τρεις οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News προέβλεπαν ότι οι ζημίες της θα ήταν 270,1 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις μειώθηκαν 2,5%, φθάνοντας στα 4,09 δισ. ευρώ.

Η TUI προβλέπει χαμηλή ανάπτυξη στους ναύλους των πλοίων το δεύτερο εξάμηνο του έτους μετά από μείωση το 2006. Το κόστος αυξήθηκε καθώς η εταιρεία μείωσε θέσεις εργασίας στη Βρετανία όπου οργανώνει ταξίδια με το σήμα Thomson. Οι κρατήσεις αυξήθηκαν στο τουριστικό σκέλος της TUI που συγχωνεύεται με την First Choice Holidays Plc για να αμυνθεί του ανταγωνισμού από τα γραφεία ταξιδίων του Internet και τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού μεταφορικού κόστους.

Το πρώτο τρίμηνο οι πωλήσεις της TUI, διαμορφώθηκαν εντός των προβλέψεων των αναλυτών, στα 4,14 δισ. ευρώ. Στο τουριστικό της σκέλος αυξήθηκαν στα 2,59 δισ. ευρώ από 2,51 δισ. ευρώ και στο ναυτιλιακό σκέλος μειώθηκαν 8,5% φθάνοντας στο 1,50 δισ. ευρώ.

Οι μετοχές της TUI υποχώρησαν χθες 50 σεντς, ποσοστό 2,3%, φθάνοντας στα 21,20 ευρώ η μία στη Φραγκφούρτη. Φέτος, έχουν σημειώσει άνοδο 40%, έχοντας την καλύτερη επίδοση μεταξύ των 10 μετοχών των εταιρειών που απαρτίζουν τον Bloomberg Europe Travel & Leisure Index, αποτέλεσμα της εικοτολογίας ότι η εταιρεία ενδέχεται να εξαγοραστεί.

Οι προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ζημίες του τουριστικού σκέλους της TUI το πρώτο τρίμηνο, διευρύνθηκαν στα 237 εκατ. ευρώ, από 83 εκατ. ευρώ. Στο ναυτιλιακό σκέλος η εταιρεία είχε ζημίες 53 εκατ. ευρώ – σε αυτήν την βάση – εξαιρουμένων των κερδών 181 εκατ. ευρώ από την πώληση μεριδίου σε λιμάνι του Μόντρεαλ και την πώληση μειοψηφικού πακέτου της Hapag-Lloyd στην Germanischer Lloyd AG, αντί ποσού 15 εκατ. ευρώ.