Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 11 Μαΐου 2007 10:31

Ινδία: Απροσδόκητη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ αύξηση σημείωσε τον Μάρτιο η βιομηχανική παραγωγή της Ινδίας, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού σε πέντε χρόνια απέτυχαν να περιορίσουν τις δαπάνες των καταναλωτών.

Η παραγωγή σε βιομηχανίες, εταιρείες κοινής ωφελείας και ορυχεία, σημείωσε άνοδο 12,9% από το προηγούμενο έτος μετά την αύξηση κατά 10,8% (αναθεωρημένα στοιχεία) τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Ν. Δελχί. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 10,4%.

Η ταχύτερη από ότι αναμενόταν αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής καταδεικνύει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας μπορεί να αργήσει να αυξήσει τα επιτόκια για να περιορίσει τον ενθουσιασμό των καταναλωτών, που πέρυσι πήραν τις μεγαλύτερες αυξήσεις ως εργαζόμενοι σε όλη την Ασία.

Στις 24 Απριλίου η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας προέβλεψε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 8,5% τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου, από 9,2% το προηγούμενο έτος. Η οικονομία της Κίνας αναμένεται να αναπτυχθεί 10% φέτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Τον Μάρτιο η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 14,1%, από 11,9% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας σχεδόν διπλασιάστηκε στο 7,9%. Η παραγωγή καταναλωτικών αγαθών αναρριχήθηκε 14,2%, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση.