Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2021 07:21

Κομισιόν: Τέλη Μαρτίου του 2022 ο φορέας απόκτησης ακινήτων - Περισσότεροι πλειστηριασμοί μετά το καλοκαίρι

Στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2022 αναμένεται να συσταθεί ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα επηρεάσει την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουνίου. Θετική εξέλιξη αποτελεί, σύμφωνα με την έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο τα 10ης αξιολόγησης ενισχυμένης εποπτείας,  το γεγονός ότι ξεκίνησαν και πάλι οι πλειστηριασμοί οι οποίοι όμως είναι στοχευμένοι και μάλιστα ο αριθμός τους προβλέπεται να αυξηθεί μετά το καλοκαίρι.

Στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2022 αναμένεται να συσταθεί ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα επηρεάσει την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουνίου. Θετική εξέλιξη αποτελεί, σύμφωνα με την έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο τα 10ης αξιολόγησης ενισχυμένης εποπτείας,  το γεγονός ότι ξεκίνησαν και πάλι οι πλειστηριασμοί οι οποίοι όμως είναι στοχευμένοι και μάλιστα ο αριθμός τους προβλέπεται να αυξηθεί μετά το καλοκαίρι.

Αναφερόμενη στο νέο πτωχευτικό νόμο και την εφαρμογή του, στην έκθεση επισημαίνεται ότι εκκρεμούν ακόμα 10 υπουργικές αποφάσεις. Αυτές αφορούν :

·        Τον μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης για την πρόληψη της υπερχρέωσης, με τη πλατφόρμα να εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει στα τέλη Νοεμβρίου.

·        Το Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης των Ακινήτων για τον οποίο εκτιμάται ότι θα υιοθετηθούν έως τα τέλη Ιουλίου. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η καθυστέρηση οφείλεται σε ζητήματα διαδικαστικού χαρακτήρα τα οποία προέκυψαν και αφορούν πριν την έναρξη της διαδικασίας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από επενδυτές. Η συγκεκριμένη πρόσκληση εκτιμάται ότι θα γίνει στις αρχές του Σεπτεμβρίου με στόχο να επικυρωθεί από τη Βουλή στις αρχές Ιανουαρίου του 2022. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο Φορέας να μπορέσει να λειτουργήσει έως τα τέλη Μαρτίου του 2022.

Σύμφωνα με την έκθεση, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του νέου πλαισίου θα υπάρξει και μια δεύτερη φάση με βάση την οποία θα υπάρξει μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαχείριση των αιτήσεων από τους πιστωτές και η οποία προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021.

Πλειστηριασμοί

Η πανδημία και η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρείται καθυστέρηση στις διαδικασίες εκδίκασης υποθέσεων αφερεγγυότητας. Παράλληλα, ακροαματικές διαδικασίες που είχαν προγραμματιστεί στη διάρκεια της περιόδου αναστολής των δικαστηρίων αναβλήθηκαν και νέες ημερομηνίες ακρόασης ορίστηκαν εκ νέου αυτεπαγγέλτως από τα δικαστήρια. Για να αποφευχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις, οι αρχές εξέδωσαν μια διάταξη που υποχρεώνει τα μέρη να αναζητήσουν νέες ημερομηνίες ακρόασης για τέτοιες εξ αναβολής υποθέσεις, εάν οι ακροάσεις που έχουν ήδη οριστεί είναι μετά τις 30 Ιουνίου.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η οριζόντια αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών  ήρθη από τις 5 Απριλίου, επιτρέποντας τη σταδιακή επανεκκίνηση όλων των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης. «Αντικαταστάθηκε από μια πιο στοχευμένη αναστολή δημοπρασιών, εξώσεων και κατασχέσεων α΄ κατοικίας οφειλετών που έχουν πληγεί από την πανδημία μέχρι το τέλος Μαΐου 2021. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, καθώς το παρατεταμένο γενικευμένο «πάγωμα» όλων των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, συμπεριλαμβανομένων των προπαρασκευαστικών διαδικασιών, ενδέχεται να είχαν αρνητικές συνέπειες στις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να επιταχύνουν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και στην επίτευξη των στόχων των επιχειρηματικών σχεδίων των εταιρειών διαχείρισης» επισημαίνεται στην έκθεση. Συμπληρώνει μάλιστα ότι οι περισσότεροι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα προγραμματιστούν εκ νέου μετά το καλοκαίρι, με το συνολικό αριθμό των πλειστηριασμών που θα διεξαχθούν εντός του τρέχοντος έτους να κυμαίνεται σε χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Αναφορικά με την πλατφόρμα των πλειστηριασμών, σημειώνεται στην έκθεση ότι  απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες για την βελτίωση της. Μάλιστα γίνεται αναφορά στην τακτοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων στα ακίνητα που αποκτώνται από πλειστηριασμό, οι οποίες βάσει του νόμου που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2020 προβλέπεται ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν εντός ενός έτους από την απόκτηση ενός ακινήτου μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού και όχι αργότερα από το τέλος του 2025. Για να καταστεί εφικτή η αναγνώριση τέτοιων περιπτώσεων, οι αρχές δεσμεύονται με την ένωση συμβολαιογράφων για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας μεταξύ της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της σχετικής πλατφόρμας, καθώς είναι απαραίτητη η παρακολούθηση τέτοιων παραβάσεων.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην Έκθεση, είναι απαραίτητη η διαλειτουργικότητα μεταξύ της πλατφόρμας του Κτηματολογίου με την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την απόκτηση στοιχείων ενεργειακής απόδοσης των ακινήτων και την βεβαίωση μη εκκρεμών υποχρεώσεων προς τις δημοτικές αρχές. Όλα τα παραπάνω κρίνονται απαραίτητα για την ενίσχυση της ασφάλειας των συναλλαγών μέσω της πλατφόρμας e-auction.

Δάνεια με κρατικές εγγυήσεις

Στην έκθεση γίνεται αναφορά στην καθυστέρηση που παρατηρείται στην  εκκαθάριση του σημαντικού αποθέματος υποθέσεων κρατικών εγγυήσεων το α΄ τρίμηνο του έτους. «Ωστόσο διαρθρωτικές αλλαγές έχουν τεθεί σε εφαρμογή και αναμένεται σημαντική επιτάχυνση. Βασικές αιτίες για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται είναι η πανδημία και οι καθυστερήσεις στην πρόσληψη νέου προσωπικού» σημειώνεται στην έκθεση. Ωστόσο, νέο προσωπικό έχει τοποθετηθεί από τις αρχές Απριλίου 2021 και εκπαιδεύεται, ενώ η διαλειτουργικότητα των ηλεκτρονικών αρχείων με τις φορολογικές υπηρεσίες είναι πλέον πλήρως λειτουργική. Μόλις το νέο προσωπικό τεθεί σε πλήρη λειτουργία, θα μπορούσε να αναμένεται σημαντική επιτάχυνση του ρυθμού εκκαθάρισης το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Ραλλού Αλεξοπούλου