Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2021 07:55

Ο FTSE 25 ώθησε το Χ.Α. στο Top-10 των αποδόσεων 5μήνου παγκοσμίως

Οι 21 από τις 25 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών είχαν θετική απόδοση κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2021, γεγονός που είχε πολύ καιρό να παρατηρηθεί και ουσιαστικά έδωσε την ώθηση που χρειάστηκε ο Γενικός Δείκτης προκειμένου το Χ.Α. να βρεθεί στην πρώτη δεκάδα των χρηματιστηρίων με τις υψηλότερες αποδόσεις παγκοσμίως.
 

Από την έντυπη έκδοση

Του Ανέστη Ντόκα
[email protected]

Οι 21 από τις 25 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών είχαν θετική απόδοση κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2021, γεγονός που είχε πολύ καιρό να παρατηρηθεί και ουσιαστικά έδωσε την ώθηση που χρειάστηκε ο Γενικός Δείκτης προκειμένου το Χ.Α. να βρεθεί στην πρώτη δεκάδα των χρηματιστηρίων με τις υψηλότερες αποδόσεις παγκοσμίως.

Ειδικότερα, στο διάστημα από 31 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και 31 Μαΐου 2021 ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 10,61%. Ταυτόχρονα, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ενισχύθηκε κατά 8,972 δισ. ευρώ στις πρώτες 98 συνεδριάσεις του 2021 και διαμορφώθηκε στα 62,836 δισ. ευρώ.

Οι αποδόσεις

Σε επίπεδο πενταμήνου, την πρώτη θέση από τις μετοχές του FTSE 25 κατέκτησε ο τίτλος της Eurobank με κέρδη 32,7%, γεγονός που αποτυπώνει τις κινήσεις μείωσης των κόκκινων δανείων στις οποίες προχώρησε η τράπεζα. Ακολούθησε η Mytilineos με άνοδο 29,2% μετά τον μεγάλο κύκλο επενδύσεων και εξαγορών που έχει σε πλήρη εξέλιξη, για να ακολουθήσει η Τιτάν, που προχωρεί σε επένδυση άνω των 25 εκατ. ευρώ στην Εύβοια. Εξαιρετικές αποδόσεις πρόσφεραν επίσης οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ, της ElvalHalcor, της Viohalco και της ΓΕΚ Τέρνα. Οι τρεις από τις προαναφερόμενες εταιρείες -εξαιρουμένης της Viohalco- έχουν σε εξέλιξη επενδυτικά προγράμματα και υψηλά ανεκτέλεστα υπόλοιπα εργασιών. Η Aegean Airlines δείχνει ανάκαμψη μετά την πανδημία, για να ακολουθήσει ο ΟΠΑΠ, που δείχνει ξανά τη δυναμική του μετά την επαναλειτουργία των πρακτορείων του. Σε μεταβατικό στάδιο βρίσκονται τα ΕΛΠΕ, τα οποία εξαπλώνονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Συμμετοχών και Υπηρεσιών διατήρησαν το θετικό πρόσημο προχωρώντας σε μεγάλη εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους (NPLs).

Μικρές αποδόσεις στο πρώτο πεντάμηνο του 2021 για τις μετοχές των Jumbo, ΟΤΕ και Coca-Cola HBC, αφού έχουν επηρεαστεί από την πτώση της κατανάλωσης λόγω της πανδημίας και του lockdown. Οριακές αποδόσεις εμφάνισαν οι τίτλοι των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, του ΟΛΠ, της Lamda Development και του ΑΔΜΗΕ. Αντίθετα, πτώση στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου κατέγραψαν οι τίτλοι των Sarantis, Τέρνα Ενεργειακή και Ελλάκτωρ, ενώ ο τίτλος της Πειραιώς Financial Holdings βυθίστηκε λόγω της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου του 1 δισ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης είχε διόρθωση σε ποσοστό 2,92% τον Μάιο, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε το 10,16% της αξίας του, εν μέσω των κραδασμών που δημιούργησαν οι αυξήσεις κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank. Από τον FTSE 25 ξεχώρισε τον Μάιο η Aegean Airlines με απόδοση 17,90%, ακολουθούμενη από τα ΕΛΠΕ (+8,70%), ενώ Ελλάκτωρ, Motor Oil και ΟΤΕ είχαν άνοδο άνω του 5%. Στον αντίποδα, πιέστηκαν οι τίτλοι της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank και της Viohalco.

Τον Μάιο, επίσης, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. υποχώρησε κατά 1,70%, έχοντας διορθώσει μάλιστα έως τα επίπεδα των 852,54 μονάδων (ενδοσυνεδριακό χαμηλό την 21η Μαΐου), ενώ το υψηλό μήνα ήταν στις 917,30 μονάδες, στις 6/5.

Ο δείκτης Mid Cap

Για ακόμη μια φορά ξεχώρισε με έμφαση ο δείκτης του μεσαίου χώρου, ο Mid Cap, που σε έναν διορθωτικό μήνα για την αγορά συνέχισε το ράλι του κερδίζοντας 4,24%, ανεβάζοντας έτσι τα κέρδη σε επίπεδο πενταμήνου στο 26,48%. Ο Mid Cap, μάλιστα, έκλεισε χθες πάνω από τις 1.400 μονάδες για πρώτη φορά από τις 2 Αυγούστου 2019, κάτι που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλό περίπου 22 μηνών. Κι όλα αυτά ενώ ο Γ.Δ. και ο FTSE 25 δεν έχουν καταφέρει να υπερκεράσουν πλήρως τη ζημιά που προκλήθηκε λόγω Covid-19, απέχοντας σχεδόν 6% από τα υψηλά που είχαν σημειώσει τον Ιανουάριο του 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα χαμηλά του Μαρτίου 2020 ο Mid Cap ενισχύεται σε ποσοστό 100%, όταν ο Γ.Δ. κερδίζει 82%, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης 82,25% και ο τραπεζικός δείκτης 79,73%.

Από τις μετοχές του Mid Cap, η Άβαξ, μετά το +41% του Μαρτίου και το +26,7% του Απριλίου, τον Μάιο είχε απόδοση +12,80%, ανεβάζοντας τα κέρδη της για το πεντάμηνο στο 79,80% με φόντο την επιστροφή στην κερδοφορία ύστερα από δεκαετή ζημιογόνα περίοδο.

Η Πλαστικά Θράκης ενισχύθηκε κατά 23,20% τον Μάιο, ενώ στο πεντάμηνο κατέγραψε άνοδο 59,50%, ευρισκόμενη στην πιο αναπτυξιακή φάση της ιστορίας της, με αποτελέσματα-ρεκόρ τόσο το 2020 όσο και το πρώτο τρίμηνο φέτος. Η Quest Συμμετοχών ενισχύθηκε κατά 17,30% τον Μάιο και 36,10% στο πεντάμηνο, επίσης ευρισκόμενη στην καλύτερη φάση της 40χρονης ιστορίας της, με αποτελέσματα-ρεκόρ και στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ βάζει υποψηφιότητα για εισαγωγή στον FTSE 25 προσεχώς. H Intracom Holdings ενισχύθηκε κατά 5,20% τον Μάιο, όμως έχει κάνει ράλι 77,30% στο πεντάμηνο με φόντο τη βελτιωμένη εικόνα του ομίλου και το ευρύτερο συμμάζεμα, μολονότι δεν λείπουν τα προβλήματα. Η Cenergy Holdings διόρθωσε σε ποσοστό 6,70% τον Μάιο, όμως σημείωσε κέρδη 52,60% στο πεντάμηνο, ευρισκόμενη στην πιο δημιουργική φάση της ιστορίας της, με τις δύο θυγατρικές της, τις Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου, να αναλαμβάνουν σημαντικά projects για κομβικά έργα διεθνώς.

Ο τίτλος της Πλαίσιο, τέλος, αν και εξαιρετικά συντηρητικός διαχρονικά, ενισχύθηκε κατά 8,20% τον Μάιο (+12,60% στο πεντάμηνο), ύστερα από τα πολύ καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το 2020, όπου μέσα στην πανδημία αναπτύχθηκε πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση τζίρου από το 2007 με αιχμή τις πωλήσεις από το διαδικτυακό κανάλι.