Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 14 Μαΐου 2007 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές για πρώτη ημέρα σε σύνολο τριών ημερών, μετά την έκθεση που έδειξε υποχώρης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις εικασίες ότι οι εταιρείες θα συνεχίσουν αν αυξάνουν τα μερίσματα καθώς αναπτύσσονται τα κέρδη.

Οι μετοχές της Toyota Motor Corp. σημείωναν τη μεγαλύτερη άνοδο σε δύο μήνες, οδηγώντας τα κέρδη μεταξύ των εξαγωγικών εταιρειών. Οι μετοχές της Sumitomo Mitsui Financial Group Inc., της τρίτης σε μέγεθος δανείστριας της Ιαπωνίας, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων εβδομάδων μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα Nikkei ότι η τράπεζα ενδέχεται να αυξήσει το μέρισμά της. Οι μετοχές της Singapore Airlines Ltd. αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα επτά ετών, μετά την ανακοίνωσή της ότι σχεδίασε να καταργήσει μερικές μετοχές.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, ο οποίος αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ στις 9 Μαΐου, σημείωνε άνοδο 0,9%, φθάνοντας στις 149,75 μονάδες στις 10:52 π.μ. στο Τόκυο, θέτοντας τέλος στις απώλειες δύο ημερών, 1,1%. Ανοδικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας με τον δείκτη Nikkei 225 στην Ιαπωνία να αναρριχάται 1,1%, φθάνοντας στις 17.740,77 μονάδες.

Οι μετοχές της BHP Billiton Ltd. οδήγησαν στην Αυστραλία τον S&P/ASX 200 Index σε επίπεδα ρεκόρ, μετά την άνοδο των τιμών των μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του ψευδαργύρου. Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi αναρριχήθηκε σε τέταρτα συνεχόμενα υψηλά επίπεδα, μετά την προς τα πάνω αναθεώρηση των μετοχών της Kookmin Bank, από την Woori Investment & Securities Co

Στις 11 Μαΐου ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές στις ΗΠΑ, επιτρέποντας στον Dow Jones Industrial Average (DJIA) και τον Standard & Poor's 500 Index να αναρριχηθούν τα μέγιστα αυτόν τον μήνα.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ, εξαιρουμένου του κόστους των τροφίμων και των καυσίμων, παρέμεινε αμετάβλητος για δεύτερο μήνα τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκθέσεις στις 11 Μαΐου. Στις 9 Μαΐου η Federal Reserve διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25%, λέγοντας ότι η άνοδος των τιμών παραμένει ο κύριος κίνδυνος.

Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange (LME), συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του ψευδαργύρου, σημείωσε άνοδο 0,7% στις 11 Μαΐου.