Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 14 Μαΐου 2007 11:00

Ν. Ζηλανδία: Απροσδόκητη αύξηση 1,3% των λιανικών πωλήσεων

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ αύξηση για τέταρτο μήνα σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις της Ν. Ζηλανδίας τον Μάρτιο, καθώς η έκρηξη της αγοράς κατοικιών και η αύξηση της απασχόλησης, ενθάρρυναν τις δαπάνες. Ανοδικά κινήθηκε το νόμισμα της χώρας.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 1,3% από τον Φεβρουάριο, όταν είχαν σημειώσει άνοδο 2,1%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Κατά μέσον όρο 11 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, προέβλεπαν ότι οι πωλήσεις θα υποχωρούσαν 0,2%.

Ο διοικητής της Reserve Bank, Alan Bollard, αύξησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού για πρώτη φορά σε 15 μήνες τον Μάρτιο, τη δεύτερη αύξηση, στα επίπεδα ρεκόρ του 7,75% τον Απρίλιο για να περιορίσει τις δαπάνες των καταναλωτών και τον πληθωρισμό. Το κόστος δανεισμού ίσως πρέπει να παραμείνει αμετάβλητο το υπόλοιπο έτος, εκτιμούν οι αναλυτές, με στόχο τον περιορισμό των δαπανών και της οικονομικής ανάπτυξης.

Το δολάριο της Ν. Ζηλανδίας αναρριχήθηκε στα 73,73 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 5 μ.μ., στο Γουέλλινγκτον, τοπική ώρα, από 73,36 σεντς που ήταν πριν από την ανακοίνωση για τις λιανικές πωλήσεις.