Με «γενναίο» κούρεμα, που κινείται στο 90% περίπου των συνολικών χρεών, η τουρκική εταιρεία Dardane αποκτά τον έλεγχο της Καλλιμάνης.
Με «γενναίο» κούρεμα, που κινείται στο 90% περίπου των συνολικών χρεών, η τουρκική εταιρεία Dardane αποκτά τον έλεγχο της Καλλιμάνης.
Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, που επικαλούνται σχετική ανακοίνωση της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, η Dardane θα αναλάβει αντί 6 εκατ. ευρώ τις οφειλές της Καλλιμάνης ύψους 62,3 εκατ. ευρώ που σήμερα έχει προς τις Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Cairo No3 (Eurobank), Metexelixis (Quant), Τράπεζα Πειραιώς και ABC Factors, και στη συνέχεια να υποβάλει αίτηση στα ελληνικά δικαστήρια με βάση τον νέο πτωχευτικό κώδικα.
Να σημειωθεί ότι τόσο η Cairo No.3 όσο και η Metexelixis είναι εταιρείες που έχουν αγοράσει τη διαχείριση κόκκινων δανείων από τις τράπεζες. Φέρεται ότι το εν λόγω deal αφορά διμερή συμφωνία μεταξύ τραπεζών και της τουρκικής εταιρείας. Η μεταβίβαση της Καλλιμάνης στην τουρκική εταιρεία θα πραγματοποιηθεί μέσω της θυγατρικής εταιρείας ειδικού σκοπού που θα δημιουργηθεί με έδρα την Ελλάδα και με ονομασία Dardanel Greece Α.Ε.
Η αίτηση εξυγίανσης
Μετά το κλείδωμα της συμφωνίας με τα πιστωτικά ιδρύματα, το επόμενο στάδιο αφορά την αίτηση εξυγίανσης της Καλλιμάνης Α.Ε., η οποία θα κριθεί στα ελληνικά δικαστήρια, με σκοπό κατ’ επέκταση τη μεταφορά της εμπορικής και βιομηχανικής δραστηριότητας της επιχείρησης στη νέα ιδιοκτήτρια. Η αλλαγή σελίδας για την Καλλιμάνης έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση, μετά τις απέλπιδες προσπάθειες με την Pillarstone.
Το ενδιαφέρον της Dardanel Onentas για την Καλλιμάνης φέρεται ότι μετράει αρκετό διάστημα, ωστόσο στην κούρσα διεκδίκησης εμφανίστηκαν και το επενδυτικό fund SME Remedium Cap του Νίκου Καραμούζη, η βουλγαρική Impala του επιχειρηματία Δημήτρη Βιντζηλαίου, νέου ιδιοκτήτη της Creta Farms, και ένα ακόμη fund από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η εξαγορά της Καλλιμάνης αποτέλεσε μονόδρομο, δεδομένου ότι η εταιρεία τα τελευταία χρόνια δίνει αγώνα για να αποφύγει την πτώχευση.
«Άγνωστοι» ισολογισμοί
Η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Καλλιμάνης παραμένει «μυστικό», αφού επίσημα στο ΓΕΜΗ δεν έχει δημοσιευθεί ισολογισμός μετά τη χρήση 2016, όταν οι πωλήσεις της είχαν υποχωρήσει στα 31,9 εκατ. ευρώ από 39,383 εκατ. ευρώ που ήταν το 2015 και οι ζημιές της διαμορφώθηκαν το 2016 στα 4,149 εκατ. ευρώ από 7,574 εκατ. ευρώ το 2015. Το 2016 η εταιρεία δεν προέβη στην τήρηση των προβλεπόμενων από τις συμβάσεις ομολογιακών δανείων, ενώ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της είχε καταστεί αρνητικό.
Σε ό,τι αφορά την τουρκική Dardanel, ιδρύθηκε το 1984 και εισήχθη στο τουρκικό χρηματιστήριο δέκα χρόνια αργότερα. Πρόκειται για επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη συσκευασία ψαρικών σε κονσέρβα, ενώ διαθέτει και κατεψυγμένους κωδικούς ιχθυρών, δηλαδή κινείται σε συναφές πεδίο με αυτό της Καλλιμάνης. Η δυναμική των μεγεθών του 2019 αφορά τζίρο 73,66 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να ελέγχει μερίδιο 60% στην επώνυμη αγορά κονσερβοποιημένων ψαριών στην Τουρκία.