Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 28 Μαΐου 2021 14:38

8 ερωτήσεις- απαντήσεις για το ψηφιακό πιστοποιητικό

«Ένα από τα μεγαλύτερα έργα διαλειτουργικότητας στην ΕΕ» χαρακτήρισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό EU Digital COVID Certificate, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα από την κυβέρνηση. Θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων όπου συνδυάζονται στοιχεία από τις βάσεις όσων νόσησαν με Covid-19 αλλά και όσων έχουν εμβολιαστεί. Για την έκδοση του πιστοποιητικού απαιτείται η χρήση είτε των κωδικών Taxisnet είτε του ΑΜΚΑ. Οκτώ ερωτήσεις-απαντήσεις για τον τρόπο έκδοσης και χρήσης του.

«Ένα από τα μεγαλύτερα έργα διαλειτουργικότητας στην ΕΕ» χαρακτήρισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό EU Digital COVID Certificate, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα από την κυβέρνηση

Με βάση την παρουσίαση, τo ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων όπου συνδυάζονται στοιχεία από τις βάσεις όσων νόσησαν με Covid-19 αλλά και όσων έχουν εμβολιαστεί. 

Σύμφωνα με τον υπουργό, η πλατφόρμα απαιτούσε δύο πράγματα για να είναι αποτελεσματική και λειτουργική, να είναι κοινή σε όλα τα κράτη της ΕΕ και να διασφαλίζεται ότι τα στοιχεία που παρέχονται είναι ακριβή, υπογραμμίζοντας πως θα υπάρχει πλατφόρμα εξακρίβωσης. 

Για την έκδοση του πιστοποιητικού απαιτείται η χρήση είτε των κωδικών Taxisnet είτε του ΑΜΚΑ, όπως είπε ο υπουργός. 

Πρόκληση, ωστόσο, χαρακτήρισε ο κ. Πιερρακάκης όσους επιλέγουν να ταξιδέψουν έχοντας κάνει τεστ PCR το οποίο λήγει έπειτα από 27 ώρες. Σε αυτή την περίπτωση ο υπουργός εξήγησε ότι το θέμα που προκύπτει είναι πώς ένας τουρίστας μπορεί να αποκτήσει νέο πιστοποιητικό αφού έληξε το αρχικό του. Σε αυτή την περίπτωση θα χρησιμοποιηθεί η φόρμα PLF, θα γίνει ταυτοποίηση και θα εκδοθεί ειδικό πιστοποιητικό στους τουρίστες εφόσον κάνουν το τεστ στην Ελλάδα.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνοψίζει σε οκτώ ερωτήσεις- απαντήσεις τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό:

Πώς θα λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID;

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα ισχύει σε όλα τα κράτη –  μέλη της ΕΕ και σε Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν. Θα συμβάλει στη διασφάλιση της άρσης των ισχυόντων περιορισμών με συντονισμένο τρόπο, καθώς θα επιτρέπει στις αρχές κάθε χώρας να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, είτε έχει υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Τι θα βεβαιώνει;

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID αποτελεί την ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο:

  • έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 με οποιοδήποτε εμβόλιο από εκείνα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την ΕΕ ή
  • έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή
  • έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.

Σε ποιες περιπτώσεις θα εκδίδεται;

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID μπορεί να εκδοθεί:

  • αν ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού του ή
  • αν ο ενδιαφερόμενος έχει υποβληθεί πρόσφατα σε διαγνωστικό έλεγχο (PCR ή rapid test). Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί σε περισσότερους του ενός διαγνωστικούς ελέγχους, το πιστοποιητικό εκδίδεται με το αποτέλεσμα του πιο πρόσφατου ή
  • αν ο ενδιαφερόμενος έχει νοσήσει κατά τους τελευταίους μήνες.

Σημειώνεται ότι κάθε κράτος έχει την ευχέρεια να προσδιορίζει τους παραπάνω χρόνους. Ως εκ τούτου, συνιστάται στους ταξιδιώτες να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές ώστε να γνωρίζουν αν το πιστοποιητικό τους βρίσκεται σε ισχύ.

Τι μορφή θα έχει, ποιος και πώς θα το εκδίδει;

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID εκδίδεται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή και μπορεί να εκτυπωθεί. Φέρει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, ενώ το περιεχόμενό του αναγράφεται τόσο στην εθνική γλώσσα, όσο και στα αγγλικά, ώστε να είναι έγκυρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές αρχές κάθε χώρας. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, αρχικά το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται μέσω του gov.gr και σε λίγες ημέρες θα είναι δυνατή η έκδοσή του μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Πώς θα ελέγχεται η γνησιότητά του;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει μια πύλη μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν σε όλη την ΕΕ. Τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID δεν περνούν μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ψηφιακής υπογραφής.

Πότε τίθεται σε εφαρμογή;

Σύμφωνα με τις αποφάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα τεθεί σε εφαρμογή σε ενωσιακό επίπεδο την 1η Ιουλίου 2021. Η Ελλάδα είναι ήδη έτοιμη και στο μεσοδιάστημα θα μπορεί να εφαρμόζει το πιστοποιητικό σε συνεργασία με όσες ευρωπαϊκές χώρες είναι επίσης έτοιμες.

Η εφαρμογή του σημαίνει ότι χωρίς αυτό δεν μπορώ να μετακινηθώ;

Σκοπός του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID είναι να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ. Δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία, η οποία είναι θεμελιώδες δικαίωμα στην ΕΕ. Εξάλλου, όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό δεν είναι κάτι παραπάνω από μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας. Θα καταστήσει τα ταξίδια πολύ ευκολότερα, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού». Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID μπορεί επίσης να αποδεικνύει τα αποτελέσματα εξετάσεων, πράγμα που πολύ συχνά απαιτείται από τους ισχύοντες περιορισμούς για τη δημόσια υγεία.

Ποια προσωπικά μου δεδομένα θα περιλαμβάνει;

Για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα περιέχει μόνο τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/την εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.