Θέμα ημερών είναι η καταβολή των αποζημιώσεων -και πάλι υπό μορφή προκαταβολής- για τα «κουρέματα» που υπέστησαν οι ιδιοκτήτες κατά τον μήνα Απρίλιο, ενώ μέσα σε αυτή την εβδομάδα, ή το αργότερο την επόμενη, θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα ενίσχυσης των τουριστικών επιχειρήσεων με πόρους από το ΕΣΠΑ.
Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Θέμα ημερών είναι η καταβολή των αποζημιώσεων -και πάλι υπό μορφή προκαταβολής- για τα «κουρέματα» που υπέστησαν οι ιδιοκτήτες κατά τον μήνα Απρίλιο, ενώ μέσα σε αυτή την εβδομάδα, ή το αργότερο την επόμενη, θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα ενίσχυσης των τουριστικών επιχειρήσεων με πόρους από το ΕΣΠΑ.
Με στόχο να διευκολυνθεί η επιστροφή των επαγγελματιών στην ομαλότητα, τα μέτρα στήριξης θα έχουν και συνέχεια μέχρι να λειτουργήσει χωρίς αυστηρούς περιορισμούς και η τελευταία επιχείρηση. H αποζημίωση ειδικού σκοπού των 1.000-4.000 ευρώ θα δοθεί και στις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές κατά τον μήνα Μάιο, ενώ προκαταβολικά θα αποδοθούν και οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τον μήνα Μάιο.
Αναστολές συμβάσεων εργασίας και πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων θα διαρκέσουν μέχρι να αρθούν οι περιορισμοί, ενώ μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα -και αφού ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς- θα ενεργοποιηθούν οι βελτιωτικές κινήσεις στη ρύθμιση για την αποπληρωμή των οφειλών προς το Δημόσιο που συσσωρεύτηκαν εν μέσω πανδημίας. Οι 24-48 δόσεις που προβλέπονται σήμερα θα αυξηθούν σε 60-72, ενώ σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία θα δοθεί η δυνατότητα να εντάξουν στη ρύθμιση όχι μόνο τις οφειλές που «πάγωσαν» κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αλλά και άλλες οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, όπως για παράδειγμα χρέη που προέκυψαν από φόρο εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ.
Συγκεκριμένα:
Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Το άνοιγμα της πλατφόρμας έφερε και τις πρώτες 15.500 αιτήσεις μέσα στο πρώτο 24ωρο, ενώ μέχρι την 1η Ιουνίου, που εκπνέει η προθεσμία, οι αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100.000. Δικαιούχοι αυτού του γύρου θα είναι οι επαγγελματίες που έμειναν υποχρεωτικά κλειστοί μέσα στον Απρίλιο, ενώ θα ανακοινωθεί επέκταση του προγράμματος ώστε να καλυφθούν και οι υποχρεωτικά κλειστές επιχειρήσεις του Μαΐου.
Πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών: Η υπογραφή και δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης θα ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση και του συγκεκριμένου μέτρου στήριξης, το οποίο έχει προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ. Η υλοποίηση θα γίνει σε τρεις φάσεις. Μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης, θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να εκδηλώσουν ενδιαφέρον υποβάλλοντας αίτηση στην πλατφόρμα my business support, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για μια ακόμη φορά. Με την εκδήλωση ενδιαφέροντος θα γίνει το πρώτο «ξεσκαρτάρισμα», ώστε να προκύψει ποιοι είναι δικαιούχοι και ποιοι όχι. Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, για να χαρακτηριστούν ως «δικαιούχοι», θα πρέπει να πληρούν αθροιστικά τα ακόλουθα κριτήρια:
* Να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
* Να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
* Να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.
* Να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30%, είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020.
* Να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου.
Το δεύτερο βήμα θα είναι η δήλωση των παγίων δαπανών στο έντυπο Ε3. Η απόφαση θα προβλέπει ότι η φετινή φορολογική δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία και όχι μέχρι το τέλος Ιουλίου ή το τέλος Αυγούστου όπως ισχύει για όλους τους φορολογούμενους. Δηλαδή, όσοι θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών, θα πρέπει να σπεύσουν να κάνουν και τη φορολογική δήλωση.
Ποιες είναι οι πάγιες δαπάνες που θα ληφθούν υπόψη; Θα λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για:
* παροχές σε εργαζόμενους,
* ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων,
* ενέργεια,
* ύδρευση,
* τηλεπικοινωνίες,
* ενοίκια,
* λοιπά λειτουργικά έξοδα, και
* χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.
Κατά την 3η φάση, το υπουργείο Οικονομικών θα γνωρίζει το συνολικό ύψος των παγίων δαπανών της κάθε επιχείρησης, θα αφαιρέσει το ύψος των ενισχύσεων που δόθηκαν στο πλαίσιο των επιστρεπτέων προκαταβολών και θα επιδοτήσει ένα σημαντικό ποσοστό της διαφοράς εφόσον αυτή είναι θετική. Το τελικό ποσοστό θα καθοριστεί μόλις γίνουν διαθέσιμα όλα τα στοιχεία. Με τελική αίτηση, οι επαγγελματίες θα μπορούν να διαλέγουν αν τα ποσά των ενισχύσεων θα κατευθύνονται για την πληρωμή φόρων ή για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών.
Αποζημιώσεις ιδιοκτητών ακινήτων: Μέσα σε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να καταβληθούν με τη διαδικασία της προκαταβολής οι αποζημιώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων για το κούρεμα ακινήτων που υπέστησαν κατά τον μήνα Απρίλιο, ενώ μέσω προκαταβολής θα δοθούν οι αποζημιώσεις και του Μαΐου. Το κούρεμα των ενοικίων αναμένεται να συνεχιστεί και τον Ιούνιο, αλλά για περιορισμένο αριθμό επαγγελματιών. Μετά τις προκαταβολές, οι δικαιούχοι θα κληθούν να υποβάλουν τις δηλώσεις Covid.
Πρόγραμμα ενίσχυσης τουρισμού: Η ανακοίνωση θα γίνει αυτή ή το αργότερο την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Το πρόγραμμα θα αφορά τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τα τουριστικά γραφεία, αλλά και τις επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων. Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι εφόσον βρεθούν οι σχετικοί πόροι, θα επιδιωχθεί να υπάρξει πρόγραμμα στήριξης και για συγκεκριμένους τομείς του λιανικού εμπορίου που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία (π.χ. ένδυση, υπόδηση που έχασαν μεγάλο μέρος του τζίρου τους, ενώ υπέστησαν και απαξίωση του αποθέματος) ή ακόμη και σε επαγγελματίες ταξί.
Νέα ρύθμιση: Η βελτίωση και η διεύρυνση της ρύθμισης προκειμένου να αποπληρωθούν οι οφειλές που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης. Παρά το γεγονός ότι όλες οι υποχρεώσεις έχουν «παγώσει» μέχρι το τέλος του 2021, οι βελτιωτικές κινήσεις της ρύθμισης προγραμματίζεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να κάνουν τον σχεδιασμό τους. Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων για την αποπληρωμή των συσσωρευμένων υποχρεώσεων που «πάγωσαν» μέσα στην καραντίνα. Από 24 ή 48 που δίδονται σήμερα, οι δόσεις σχεδιάζεται να αυξηθούν σε 60 ή 72, ώστε η περίοδος αποπληρωμής να είναι αντίστοιχη με αυτή που θα δοθεί για το επιστρεπτέο τμήμα των επιστρεπτέων προκαταβολών (σ.σ.: ένα ποσό της τάξεως των 4,5-5 δισ. ευρώ). Επίσης, προγραμματίζεται στη ρύθμιση να ενταχθούν όχι μόνο τα χρέη που είχαν «παγώσει» (σ.σ.: κυρίως δόσεις ρυθμίσεων), αλλά και άλλες οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες χωρίς υπαιτιότητα του φορολογούμενου (π.χ. φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.).
Να σημειωθεί ότι οι διευκολύνσεις (όπως επίσης και το νέο δικαίωμα αναβίωσης των χαμένων ρυθμίσεων 100 και 120 δόσεων) θα δοθούν μόνο στις επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. Να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαβουλεύσεων με τους θεσμούς.
Ικανοποίηση ταξιδιωτικών γραφείων - λεωφορείων
Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ) Άρη Μαρίνη, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης διαβεβαίωσε ότι στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων θα συμπεριληφθούν τα τουριστικά γραφεία και οι εταιρείες τουριστικών λεωφορείων.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο κ. Θεοχάρης, «θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το ζήτημα το οποίο θέσατε υπόψη μου με την επιστολή σας (Α.Π.: 3705/ 19.05.21), έχει ήδη δρομολογηθεί. Θεώρησα ότι όφειλα να το αναλάβω προσωπικά και επικοινώνησα απευθείας με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννη Τσακίρη. Έλαβα, λοιπόν, τη διαβεβαίωση ότι στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων θα συμπεριληφθούν τα τουριστικά γραφεία και οι εταιρείες τουριστικών λεωφορείων».
Από την πλευρά της η ΓΕΠΟΕΤ χαιρετίζει την άμεση παρέμβαση του υπουργού Τουρισμού Xάρη Θεοχάρη προς το υπουργείο Ανάπτυξης για την ένταξη των τουριστικών γραφείων και των τουριστικών λεωφορείων στο εξαγγελθέν πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων.
Παράλληλα, η ΓΕΠΟΕΤ αναγνωρίζει στον κ. Θεοχάρη τα γρήγορα αντανακλαστικά που έχει επιδείξει και συνεχίζει να επιδεικνύει για κάθε ζήτημα που έχει προκύψει από την αρχή της θητείας του στο υπουργείο Τουρισμού.