Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 18 Μαΐου 2007 17:59

North Asset: «Ναι» στην πρόταση της JPMorgan για επαναγορά του ομολόγου

Τη συμφωνία της για την πρόταση επαναγοράς του ομολόγου από την JP Morgan Securities Ltd ανακοίνωσε σήμερα η North Asset Management, ως «χειρονομία καλής θελήσεως που αντανακλά την επιθυμία της να διευθετηθεί η υπόθεση αυτή φιλικά με θετική έκβαση για όλα τα μέρη».

Η North Asset Management επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωσή της ότι η προσφορά της να επιστρέψει το κέρδος της και να αναστρέψει την συναλλαγή, κατά το τμήμα της συμμετοχής της, «δεν εμπεριέχει καμία παραδοχή ότι έχει ενεργήσει αντικανονικά». Αναλυτικότερα στην ανακοίνωσή της η North Asset αναφέρει:

«Η JP Morgan Securities Ltd (JPM) υπέβαλε στις 23.4.2007 πρόταση προς τη North Asset Management LLP (North) για την επαναγορά του ομολόγου. Η North συμφώνησε να συμμετάσχει στην αναστροφή της συναλλαγής της με την JPM και δήλωσε ρητά προς αυτήν ότι διατίθεται να επιστρέψει το κέρδος που απεκόμισε από την πώληση του ομολόγου. Η North ευελπιστεί ότι η JPM θα υποβάλει πρόταση απευθείας προς τους κατόχους του ομολόγου για να διευθετηθεί η υπόθεση το συντομότερο δυνατόν.

Η προσφορά της North να επιστρέψει το κέρδος της και να αναστρέψει την συναλλαγή κατά το τμήμα της συμμετοχής της δεν εμπεριέχει καμία παραδοχή ότι έχει ενεργήσει αντικανονικά. Πρόκειται για χειρονομία καλής θελήσεως που αντανακλά την επιθυμία της να διευθετηθεί η υπόθεση αυτή φιλικά με θετική έκβαση για όλα τα μέρη.

Σχετικά με ισχυρισμούς που περιέχονται σε επιστολή της JPM με ημερομηνία 28.3.2007 προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (23η Διεύθυνση), οι οποίες εν συνεχεία υποβλήθηκαν προς την Ελληνική Βουλή και επαναλήφθηκαν στον Τύπο, η Νorth δηλώνει ότι στην εν λόγω επιστολή η JPM ισχυρίζεται αναληθώς:

1. Ότι η JPM ενήργησε με την πεποίθηση ότι η North θα αγόραζε και θα διακρατούσε το ομόλογο.

2. Ότι η JPM δεν εγνώριζε τις συναλλαγές της North μετά την αγορά του ομολόγου.

Η αλήθεια είναι ότι η North πώλησε το ομόλογο στην Hypo Vereinsbank (HVB), η οποία το μεταπώλησε στην πελάτιδά της εταιρία Acropolis ΑΧΕΠΕΥ. Η JPM γνώριζε σε ανώτατο επίπεδο ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθούν αυτές οι δύο πωλήσεις. Η JPM ήταν επίσης ενήμερη ότι επρόκειτο να καταβληθούν αμοιβές αναδοχής και πώλησης του ομολόγου. Είναι λυπηρό ότι η JPM προέβη σε αυτές τις αναληθείς δηλώσεις και ακόμη πιο λυπηρό ότι δεν τις έχει διορθώσει έκτοτε, μολονότι η North της παρέσχε πλήρη άνεση να το πράξει.

Η North επισημαίνει ότι ενεργεί πάντοτε σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς κάθε διεθνούς αγοράς ομολόγων στην οποία δραστηριοποιείται και ότι στην υπόθεση αυτή συνηλλάγη με δύο υπεύθυνες και εξειδικευμένες Τράπεζες. Κατά της North δεν υπάρχει εκκρεμής ανακριτική ή κυρωτική διαδικασία από την Financial Services Agency (FSA)».