Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021 09:53

Market Beat: Η συνέχεια της ανόδου σήμερα θα βελτιώσει την εικόνα και στην τάση της αγοράς

Βρισκόμαστε σε παγκόσμια κλίμακα σε περίοδο μετάβασης από την κρίση λόγω πανδημίας στην φάση της ανάπτυξης με το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων. Οι λεπτομέρειες που κάνουν τις αγορές επικίνδυνο πεδίο για ιδιώτες επενδυτές είναι σχεδόν άγνωστες στους περισσότερους αλλά η ύπαρξή τους  για τους επαγγελματίες είναι μάλλον φυσιολογική και αναμενόμενη σε ένα ποσοστό.

Βρισκόμαστε σε παγκόσμια κλίμακα σε περίοδο μετάβασης από την κρίση λόγω πανδημίας στην φάση της ανάπτυξης με το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων. Οι λεπτομέρειες που κάνουν τις αγορές επικίνδυνο πεδίο για ιδιώτες επενδυτές είναι σχεδόν άγνωστες στους περισσότερους αλλά η ύπαρξή τους  για τους επαγγελματίες είναι μάλλον φυσιολογική και αναμενόμενη σε ένα ποσοστό.

Δεν υπάρχουν χειρότερες συνθήκες για ένα ιδιώτη επενδυτή από αυτές που επικρατούν στο μυαλό του όταν βλέπει την αξία του χαρτοφυλακίου του να συνεχίζει την μείωσή της μετά από άγρια ημερήσια πτώση χωρίς να καταλαβαίνει το γιατί. Ενώ όλα τα χρηματιστήρια τριγύρω αντιδρώντας στη ζημιά της προηγούμενης μέρα ανεβαίνουν δυναμικά. Ακόμα και το bitcoin το κρυπτονόμισμα  αν και βούλιαξε από τα 56 στα 30 χιλιάδες δολάρια ήταν χθες στα 40. Το ΧΑ ωστόσο έδειχνε ότι αναζητούσε πυθμένα αντί να αναζητά οροφή και έτσι με καλούς ρυθμούς συναλλαγών ο ΓΔ βούλιαξε αισίως ως τις 875 μονάδες, με πτώση -0,69%, λίγο πριν τις 12:00. Τότε και μόνο τότε άρχισε η ζήτηση να υπερτερεί της προσφοράς. Αλλά στο ταμπλό είχε απλωθεί ένα σκηνικό που υπογράμμιζε τη παγίωση των πιέσεων στα τραπεζικά blue chip που δεν άλλαξε στη συνέχεια πολύ.

Οι μετοχές που εκμεταλλεύτηκαν αυτό το σκαμπανέβασμα, μετά από πέντε ώρες διαπραγμάτευσης με τζίρο πλέον στα 48 εκατ. ευρώ ήταν του ΟΠΑΠ του ΟΤΕ της ΜΟΗ της ΕΕΕ και της ΕΥΡΩΒ με άνοδο στις 15:30 μεγαλύτερη από +1% και μικρότερη από 2,3%. Δεν θα τελείωνε η συνεδρίαση με αυτή την εικόνα όπως δεν ήταν αντίστοιχη των πρώτων λεπτών γιατί τελικά οι θεσμικοί έχουν πολλά ακόμα προγράμματα στην τακτική τους για το ΧΑ αυτή την εποχή.

Μια κάθοδος σημαντικών διαστάσεων αποδείχθηκε αρκετή για να αλλάξει την ορμή της αγοράς από ανοδική σε καθοδική αν και υπήρξαν αρκετά σημάδια που υπογράμμιζαν την κόπωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος πριν την Τετάρτη. Σήμερα όλα θα αλλάξουν αν βελτιωθεί η στατιστική εικόνα της αγοράς.

Ο πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής Πέτρος Στεριώτης επισημαίνει: Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. διέσπασε καθοδικά, τη γραμμή στήριξης που είχε τις απαρχές της στα τέλη του προηγούμενου έτους. Η περιοχή πέριξ των 900 μονάδων αποδεικνύεται “πολύ σκληρή για να πεθάνει”, αλλά το εύρος των ημερήσιων απωλειών δε δείχνει μέχρι τώρα σημάδια “παράδοσης άνευ όρων” των αγοραστικών.

Εκτιμάται ότι η φύση του πολύμηνου ράλι που προηγήθηκε στο Χ.Α. (διάρκεια, ποσοστό ανόδου, χαμηλή ενδοημερήσια μεταβλητότητα, ήπιες διορθώσεις), κατά κάποιο τρόπο, “κακόμαθε” τους κωδικούς που δραστηριοποιούνται σε αυτό.

Η επιθετική φύση της πρόσφατης διόρθωσης σε “risky” Στοιχεία Ενεργητικού, όπως οι Τεχνολογικές μετοχές Η.Π.Α. (για να μην αναφερθούμε στο “ποτάμι αίματος” και την απώλεια λογιστικών δισεκατομμυρίων στα Κρυπτονομίσματα, μέσα σε λίγες ημέρες), μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι μετοχές του Χ.Α. ναι μεν δεν αποτελούν “χρυσές λίρες”, ούτε “λεφτά στην Τράπεζα”, ούτε “κότες που γεννούν χρυσά αυγά”, αλλά συνεχίζουν να προσφέρουν δυναμικές ευκαιρίες συμμετοχής στο Παγκόσμιο “bull market”.

“Ας μην ξεχνάμε ότι από την έναρξη της πανδημίας, την Άνοιξη του 2020, ο Γενικός Δείκτης έχει σχεδόν “διπλώσει”. Οι Επενδυτές οφείλουν να κάνουν ‘upgrade’ στο πώς παρακολουθούν την Αγορά, καθώς όροι όπως πληθωρισμός, ‘bond tapering’, σχετική ισχύς του Δολαρίου και Ξένες εκδόσεις Κρατικού χρέους, οι οποίοι για προηγούμενες Γενιές Συμμετεχόντων στο Χ.Α. αποτελούσαν ‘άγνωστη ύλη’, πλέον αποτελούν ‘κλειδιά’ για όσους θέλουν να επιτύχουν μετοχικές υπεραποδόσεις”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία ανεργίας στις ΗΠΑ λειτούργησαν σαν καλή είδηση μετά από μακρά περίοδο που προκαλούσαν αντίθετη αντίδραση. Τότε που οι ενδείξεις αδυναμίας ήταν ενισχυτικές της άποψης πως η Fed θα συνεχίζει την πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας σημείωσε νέα πτώση την προηγούμενη εβδομάδα, καταδεικνύοντας τη σταθερή πορεία ανάκαμψης της αγοράς εργασίας.

Σε σκέψεις έβαλαν τους επενδυτές τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed όπου μεταξύ άλλων, τα μέλη της FOMC κάνουν για πρώτη φορά συζητήσεις για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής αναζητώντας σχέδιο προσαρμογής του ρυθμού αγορών του QE  σε περίπτωση ισχυρής επιτάχυνσης της ανάπτυξης.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε +0,55% ή 188,11 μονάδες στις 34.084,15, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +1,06% στις 4,159,12 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +1,77% στις 13.535,74 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Apple (+2,2%) και Microsoft (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (-0,8%) και Dow Inc. (-0,4%).

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,63% και το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,2221 δολάρια. Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI (συμβόλαιο Ιουλίου) υποχώρησε 2,2% στα 61,94 ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο για έκτη μέρα διαδοχικά, τούτη τη φορά μόλις κατά 0,1% στα 1.881,90 δολάρια την ουγκιά.

ΕΥΡΩΠΗ

Οι  ευρωπαϊκές αγορές μετά τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed εμφάνισαν κέρδη γιατί αποκαλύφθηκε ότι οι αρμόδιοι είχαν λάβει υπόψη  την πιθανότητα να ξεκινήσει μάλλον νωρίτερα η στροφή προς τη σύσφιξη του προγράμματος της νομισματικής χαλάρωσης σε αντίθεση με τις ανησυχίες των επενδυτών.

Όπως ενημέρωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, περισσότερο από το αναμενόμενο αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Απρίλιο. Ενισχύθηκαν 5,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 5,1%. Ήταν η υψηλότερη ετήσια αύξηση από τον Αύγουστο του 2011 (+ 5,2%), όταν οι τιμές αυξήθηκαν έντονα μετά το τέλος της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Στα χρηματιστήρια, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε +1,27% στις 441,90 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα +1,00% στις 7019,79 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +1,70% στις 15.370,26 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +1,29% στις 6.343,58 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο Ιταλικός ΜΙΒ κέρδισε +0,88% και ο Ισπανικός ΙΒΕΧ +0,59%.

Από το πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων διογκώθηκαν οι απώλειες της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας EasyJet το πρώτο εξάμηνο, καθώς η πανδημία συνέχισε να δυσκολεύει παγκόσμια  τα αεροπορικά ταξίδια. Η ζημία μετά τους φόρους ανήλθε σε 549 εκατ. βρετανικές λίρες (637 εκατ. ευρώ) το εξάμηνο που ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου, πρόκειται για μια ετήσια αύξησή της κατά 82,7%.

ΧΑ

Με σκαμπανεβάσματα ήρθε το +0,84% και “επιστροφή” στην κεφαλαιοποίηση 0,5 δις ευρώ  

Η προτελευταία  συνεδρίαση της εβδομάδας έγινε εν μέσω παγκόσμιας διάθεσης για επιστροφή στο μετοχικό ρίσκο  παγκόσμια. Ήταν μέρα που το αποτέλεσμα των μαχών μεταξύ των πωλητών κα των αγοραστών ήταν τις περισσότερες ώρες μια πλάγια πορεία χαμηλότερα των 890 μονάδων. Με περάσματα του ΓΔ σε θετικό και αρνητικό πεδίο.

Οι αγορές στο εξωτερικό είχαν τη σφραγίδα της ανοδικής τάσης, από το άνοιγμά τους, που κυριάρχησε και την ενίσχυσαν στο τέλος της συνόδου στην Αθήνα  τα κέρδη της Wall Street στο πρώτο ημίωρο. Εδώ, οι πιέσεις για αρκετές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης στο πρώτο μέρος, οδήγησαν τον μέσο όρο σε πτώση σε 1,5 ώρα. Συγκεκριμένα στις 11:58 ήρθε το κατώτερο μέρας στις 874,92 μονάδες. Για μεγάλο χρονικά διάστημα και συγκεκριμένα την τελευταία μιάμιση ώρα,  εμφανίστηκε άνοδος με μεγάλη κλίση από εντολές αγοράς σε μεγάλο εύρος μετοχών του ταμπλό. Έτσι αποτυπώθηκε μια  διαπραγμάτευση σε θετικό  πεδίο μόνιμα μετά τις 15:25 χωρίς αλλαγές στο πρόσημο των βασικών δεικτών. 

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης 20/5, οι 6 πτωτικές μετοχές του 25άρη έχασαν από -0,2% ως -2,3%,  με 17 συνολικά ανοδικές, που κατάφεραν να οδηγήσουν σε κέρδη ύψους +0,84% τον ΓΔ.

Η άνευ αντίστασης υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς την τελευταία ώρα, ενεργοποίησε ξαφνικά τη διάθεση για πώληση θέσεων ειδικά από τις 17:00 και μετά, ενώ  ο ΓΔ διατήρησε επί πέντε ώρες ανοδική κίνηση σε επίπεδα τιμών κάτω των 890 μονάδων. Αλλά οι συντηρητικοί, καταφέρανε με τις κινήσεις τους στις δημοπρασίες να ψαλιδίσουν τα κέρδη της τάξης του +1% στις 17:00. Ενώ κα οι μετοχές της μεσαίας είχαν μια αντίστοιχη εικόνα. Οι τράπεζες συνολικά  συνέβαλαν ανοδικά στο κλείσιμο, έχοντας όλες εκτός της ΑΛΦΑ μέτρια σχετικά κέρδη, όταν έφθασε ο ΓΔ στην εγγραφή του ανώτερου μέρας  ακριβώς πριν τις δημοπρασίες. Αποδείχθηκε  πως στη μάχη των δυο επενδυτικών στρατοπέδων η ανάδειξη νικητή  χθες με τη βοήθεια των διεθνών αρχικά τρόμαξε και απογοήτευσε αλλά στο φινάλε έγινε εύκολη υπόθεση.

Στα ανοδικά blue chip εντοπίζονται  οι ΟΤΕ +4,19%, ΑΡΑΙΓ +2,22%, ΜΟΗ +2,20%, ΟΠΑΠ +1,99%, ΕΤΕ +1,67%, ΜΥΤΙΛ +1,50%  αμετάβλητες έμειναν οι ΕΧΑΕ και ΦΡΛΚ ενώ  οι υπόλοιπες 6 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης είχαν πτώση από -0,2% ως -2,26%. Ήταν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,26%, ΜΠΕΛΑ -1,89% ΑΛΦΑ -1,59% και πτώση κάτω του -0,5% εμφάνισαν οι ΤΕΝΕΡΓ ΕΥΔΑΠ ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Στην Μεσαία Κεφαλαιοποίηση κέρδη πάνω από +2% είχαν ΠΛΑΙΣ +4,49%, ΑΒΑΞ +3,89%, ΙΝΤΚΑ +3,41% ΟΛΥΜΠ +2,60% και ΚΟΥΕΣ +2,40%. Απώλειες εμφάνισαν μόνο οι ΑΤΤ -4,86%, ΙΚΤΙΝ -0,79 και ΚΡΙ -0,53%.  Η σύνοδος εξελίχθηκε με χαλαρό συντονισμό με την μόνιμα ανοδική εικόνα  που επικράτησε στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Βασικά στατιστικά δεδομένα

Μετά από άνοιγμα στις 881,82 με ανοδικό  χάσμα  (0,78 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (881,04), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί  αρχικά με νευρική καθοδική δυναμική ως τις 12:00 χονδρικά και μετά, ανοδικά ως τις δημοπρασίες.   Η εγγραφή του ανώτερου ήρθε στις 17:00 και ήταν  οι 890,35 μονάδες. Κυριάρχησε στο πρώτο μέρος, η προσφορά για αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές του 25άρη και η αναζήτηση ενδοσυνεδριακά του πυθμένα κράτησε ως  τις 11:58, με κατώτερο μέρας τις 874,92 μονάδες. Αλλά το εύρος διακύμανσης στένεψε, καθώς αυξήθηκαν οι μάχες και δεν είχαμε κατακόρυφη πτωτική κίνηση αλλά ούτε και ανοδική. Κάτι που άλλαξε από τις 15:25 ως τις 17:00 όταν οι δείκτες στη Νέα Υόρκη φώτισαν το δρόμο ανοδικά αυτή τη φορά πάλι με το καλημέρα.

Τη σύνοδο σφράγισε αρκετά χαμηλότερο, έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας, συναλλακτικό ενδιαφέρον με τζίρο 83,755 εκατ. ευρώ και πακέτα αξίας 9,159 εκατ. για τις ΑΛΦΑ ΠΕΙΡ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΕΥΡΩΒ. Η δε εμφάνιση απωλειών σε 1 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ανοδικής δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 1,009% από 1,072% την προηγούμενη με ανώτερο σήμερα ως το 1,087%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 62,084 από 61,507 δις ευρώ με κέρδη 0,5 δις σε μια μέρα.   

Η εικόνα στις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν διαφέρει, καθώς ο FTSEM εμφάνισε μεταβολή +1,12% . Στην Μεσαία Κεφαλαιοποίηση κέρδη πάνω από +2% είχαν ΠΛΑΙΣ +4,49%, ΑΒΑΞ +3,89%, ΙΝΤΚΑ +3,41% ΟΛΥΜΠ +2,60% και ΚΟΥΕΣ +2,40%. Απώλειες εμφάνισαν μόνο οι ΑΤΤ -4,86%, ΙΚΤΙΝ -0,79 και ΚΡΙ -0,53%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε δραστικά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (17 από 2) έναντι των καθοδικών (6 από 21) και τις  ΕΧΑΕ ΦΡΛΚ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,84% οδηγήθηκε στις 888,41 από 881,04 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2151,31 από 2134,27 μονάδες με μεταβολή +0,80%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος ανήλθε στα 83,755 από 97,972 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 9,159 από 23,687 εκατ. ευρώ. Ο Τζίρος των Τραπεζών συνολικά ήταν 43,599 από 35,568 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 78 από 17, των καθοδικών 26 από 96 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 19 από 18 την προηγούμενη.  

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η εκπνοή πλησίασε οι σκοπιμότητες γύρω από αυτή τελειώνουν

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό  και θετικό πεδίο εναλλάξ. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 1,5 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 17,04 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 12:58  και ήταν οι 2119,21 μονάδες. Το ανώτερο, οι 2157,48  μονάδες, εμφανίστηκε στις 17:00. Το κλείσιμο στις 2151,31 από 2134,27 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,80% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα κορύφωσε σε βάθος πολλών εβδομάδων στα 46,745 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Μάιου εμφανίστηκε υψηλό ενδιαφέρον με 3709 συμβόλαια με ανώτερο τις 2159,50 μονάδες και χαμηλό στις 2115, με τελευταία τιμή στις 2154,50 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2157,50 και οι ανοικτές θέσεις έπεσαν σε 2061 από 4608 συμβόλαια. Επίσης διακινήθηκαν 3962 ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου με ανώτερο τις 2158,00 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 2112,00 με τελευταίες πράξεις στις 2153,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος τις 2152.00 από 2126,00 με 5196 από 2387 τα ανοικτά συμβόλαια. Διακινήθηκαν επίσης 20 ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου με τιμή κλεισίματος στις 2132,25 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια που σχηματίστηκαν ήταν 137 από 117. 

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ανέβηκε. Στα calls του 25άρη της σειράς Μαΐου εμφανίστηκε όγκος 88 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2100 και 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα της επόμενης σειράς άλλαξαν χέρια 46 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2050 ως τις  2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαΐου διακινήθηκαν 110 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 και 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς εμφανίστηκε όγκος 62 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης τις 2050 και τις 2150 μονάδες.

Το διεθνές κλίμα που επηρεάζει τις επενδυτικές αποφάσεις φαίνεται πως θα είναι ανοδικό αλλά τα τεχνικά χαρακτηριστικά της αγοράς έχουν αλλάξει προς το χειρότερο και θα απαιτηθεί  κυρίως μετά το μέσο των συναλλαγών σαφής εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος για να αποκατασταθεί η διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Από τη Merit Sec αναφέρθηκαν τα ακόλουθα ως προς την τάση και τα εταιρικά αποτελέσματα:  “Η βραχυπρόθεσμη τάση γύρισε σε πτωτική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 889 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 860 και 850 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 889 και 900 μονάδες. Αδύναμα τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ, όπως αναμενόταν, λόγω της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων και με μόλις 40% του Δικτύου να επαναλειτουργεί το Φεβρουάριο. Τα καταστήματα ΟΠΑΠ στην Ελλάδα επαναλειτούργησαν από τις 12 Απριλίου, με περιορισμούς κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ η δραστηριότητα VLTs αναμένεται να επανεκκινήσει στις 24 Μαΐου. Μετά την επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων, το ΔΣ αναθεώρησε ανοδικά την πρότασή του προς τη γ.σ. (17/6/21) για το μέρισμα χρήσης 2020 στα €0,55, έναντι €0,45 αρχικά. Τα καθαρά έσοδα προ εισφορών διαμορφώθηκαν στα €174,2 εκατ. (-46,9%). Τα VLTs εμφάνισαν μηδενικά έσοδα και τα έσοδα από τα Αριθμολαχεία υποχώρησαν κατά 76,3%. Τα έσοδα από τον Αθλητικό Στοιχηματισμό μειώθηκαν κατά 6,4%. Η συνεισφορά των Διαδικτυακών δραστηριοτήτων ήταν ιδιαίτερα σημαντική στο α’ τρίμηνο 2021 και ανήλθε σε €122,4 εκατ., ενισχυμένη περαιτέρω και από την πλήρη ενοποίηση της ‘Kaizen Gaming’. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε €61,3 εκατ. (-29,1%) και τα καθαρά κέρδη στα €10,3 εκατ. (-71%). Περιμένουμε ισχυρή ανάκαμψη στα επόμενα τρίμηνα, λόγω της επαναλειτουργίας των πρακτορείων και του Euro (11/6 - 11/7). Παραμένουμε θετικοί για την μετοχή”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης:

Όλοι θα θυμούνται, ή και βιώσει το Ελληνικό 1999. Τότε που όλοι είχαν σηκωθεί από πολυθρόνες, κρεβάτια, ντιβάνια, ξαπλώστρες και μαζικά έτρεξαν να αγοράσουν μετοχές. Ήταν τότε που σε όποια παρέα και να καθόσουν, άκουγες κάποιον να είχε κερδίσει την προηγούμενη μέρα, ή περίοδο πολλά και γρήγορα λεφτά. Τότε που οι κωδικοί άνοιγαν κατά εκατοντάδες καθημερινά και οι εντολές ήταν “market” μην και δεν προλάβουν. Αυτό το μαγικό 8μηνο η μάζα, που μπορεί να ήταν και το 90% του συνόλου των Επενδυτών, έμαθε τι σημαίνει Χρηματιστήριο και φυσικά το πλήρωσε ακριβά, μιας και αγόραζε σε αποτιμήσεις αστρονομικές τότε.

Έκτοτε έχει περάσει πάνω από μία 20ετια με μία γενιά να έχει αλλάξει και μάλιστα μετά από μία πολύ δύσκολη περίοδο για τη Χώρα. Σήμερα είναι δεδομένο ότι όλοι έχουμε ακούσει, ασχέτως αν έχουμε ασχοληθεί, για το Bitcoin και γενικά για τα Cryptos. Τo τελευταίο τρίμηνο δε, έχει γίνει και η μεγάλη έξαρση, με μεγάλο μέρος του Κόσμου να αναζητά να αγοράσει Coins, έχοντας φυσικά μελετήσει το τι κάνει το καθένα. Η σιγουριά για εύκολο κέρδος δεδομένη και τα αυτιά κλειστά για το ρίσκο που αναλαμβάνει ο καθένας, αγοράζοντας τα εν λόγω Προϊόντα.

Η πρώτη “σφαλιάρα” ήρθε πριν από λίγες μέρες, από τον μεγαλύτερο “influencer” Παγκοσμίως, που είναι ο Ιδιοκτήτης της Tesla, όταν ανακοίνωσε ότι τελικά δεν θα υιοθετήσει το Bitcoin σαν Νόμισμα για την πώληση των αυτοκινήτων του. Χτες ήταν και η δεύτερη “σφαλιάρα” από την ίδια την ECB, που παρομοίασε την κατάσταση σαν την “τουλιπομανία” του 16ου αιώνα, θέλοντας να προειδοποιήσει το Επενδυτικό Κοινό για το τι αγοράζει. Το θέμα είναι ότι το Bitcoin έχει χρησιμότητα και θεωρητική αξία, με τη διαφορά ότι δεν μπορούμε να την αποτιμήσουμε. Δεν είναι κάτι που θα κλείσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να έχει αξία 20, 30, 50 ή $100.000 το ένα. Και ο βολβός της τουλίπας είχε και έχει αξία, αλλά προφανώς όχι την αξία που του έδωσε η τρέλα και η ζήτηση του 16ου αιώνα.

Αν δει κάποιος το γράφημα θα παρατηρήσει ότι τον Μάρτιο του 2020 η τιμή ήταν στα $5.500. Παρόλα αυτά η αγοραστική τρέλα το ώθησε μέχρι τα $65.000 τον Απρίλιο του 2021, δίνοντας αστρονομικές αποδόσεις στους “goldminers”. Οι μεγαλύτεροι όγκοι δε, παρατηρήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2021, όπου έγινε και το μεγαλύτερο άνοιγμα κωδικών για Αγορά όλων των Κρυπτονομισμάτων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μοιραστούν στο ευρύ Επενδυτικό Κοινό τα Νομίσματα από το “έξυπνο χρήμα” και να δούμε το Νόμισμα να χάνει το μισό της αξίας του με συνοπτικές διαδικασίες.

Η συνέχεια άγνωστη, με τις περισσότερες των πιθανοτήτων να θέλουν τα περισσότερα από τα Κρυπτονομίσματα να κλείνουν, ενώ αυτά που θα μείνουν θα παραμείνουν σε μεγάλο volatility. Οι Παίκτες κάθε φορά θα νομίζουν ότι “έπιασαν την καλή” και τα χαμηλά, παλεύοντας με πράξεις να αρπάξουν τα κέρδη που θα περνάνε σε χρόνο dt μπροστά τους. Ένα είναι το σίγουρο, όταν η Μάζα ανακαλύπτει κάτι είναι πολύ αργά για να επενδύσει κάποιος με μακρινό ορίζοντα σε αυτό. Πάντα το σωστό timing είναι το ανάποδο”.

Ο πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής Πέτρος Στεριώτης

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. διέσπασε καθοδικά, τη γραμμή στήριξης που είχε τις απαρχές της στα τέλη του προηγούμενου έτους. Η περιοχή πέριξ των 900 μονάδων αποδεικνύεται “πολύ σκληρή για να πεθάνει”, αλλά το εύρος των ημερήσιων απωλειών δε δείχνει μέχρι τώρα σημάδια “παράδοσης άνευ όρων” των αγοραστικών.

Εκτιμάται ότι η φύση του πολύμηνου ράλι που προηγήθηκε στο Χ.Α. (διάρκεια, ποσοστό ανόδου, χαμηλή ενδοημερήσια μεταβλητότητα, ήπιες διορθώσεις), κατά κάποιο τρόπο, “κακόμαθε” τους κωδικούς που δραστηριοποιούνται σε αυτό.

Η επιθετική φύση της πρόσφατης διόρθωσης σε “risky” Στοιχεία Ενεργητικού, όπως οι Τεχνολογικές μετοχές Η.Π.Α. (για να μην αναφερθούμε στο “ποτάμι αίματος” και την απώλεια λογιστικών δισεκατομμυρίων στα Κρυπτονομίσματα, μέσα σε λίγες ημέρες), μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι μετοχές του Χ.Α. ναι μεν δεν αποτελούν “χρυσές λίρες”, ούτε “λεφτά στην Τράπεζα”, ούτε “κότες που γεννούν χρυσά αυγά”, αλλά συνεχίζουν να προσφέρουν δυναμικές ευκαιρίες συμμετοχής στο Παγκόσμιο “bull market”.

Ας μην ξεχνάμε ότι από την έναρξη της πανδημίας, την Άνοιξη του 2020, ο Γενικός Δείκτης έχει σχεδόν “διπλώσει”. Οι Επενδυτές οφείλουν να κάνουν ‘upgrade’ στο πώς παρακολουθούν την Αγορά, καθώς όροι όπως πληθωρισμός, ‘bond tapering’, σχετική ισχύς του Δολαρίου και Ξένες εκδόσεις Κρατικού χρέους, οι οποίοι για προηγούμενες Γενιές Συμμετεχόντων στο Χ.Α. αποτελούσαν ‘άγνωστη ύλη’, πλέον αποτελούν ‘κλειδιά’ για όσους θέλουν να επιτύχουν μετοχικές υπεραποδόσεις”.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Παρασκευή 21/5, ανεβάζοντας το εβδομαδιαίο κέρδος για την περιοχή, καθώς μετριάστηκαν οι φόβοι των επενδυτών για τον δυνατό πληθωρισμό και τις προοπτικές μιας, εξ αυτού, πρώιμης μείωσης των κινήτρων από την Federal Reserve.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας (.N225) σημείωσε αρχικά άνοδο 1% και στις 9:15 δική  μας ώρα ήταν στο +0,78%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,6% και στις 9:15 δική  μας ώρα ήταν στο +0,23%. Για την εβδομάδα, ο δείκτης μετοχών σε ολόκληρη την Ασία-Ειρηνικό έχει πορεία για άνοδο 1,9%. Ο δείκτης των μετοχών της Ταϊβάν που κυριαρχούν οι μετοχές τεχνολογίας σημείωσε άνοδο 1,8%, οδηγώντας τα κέρδη στην περιοχή, ενώ τα κινεζικά blue chip παρουσίασαν αρχικά άνοδο 0,3% αλλά στις 9:15 υποχωρούν -0,96%.

Τα ΣΜΕ για το S&P 500 σημείωσαν περαιτέρω άνοδο 0,25%, μετά από άλμα άνω του 1% την Πέμπτη του αντιπροσωπευτικότερου μετοχικού δείκτη στον κόσμο. Οι τεχνολογικές μετοχές οδήγησαν σε αυτά τα κέρδη καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν μετά από μια χαμηλότερη από την αναμενόμενη ανάγνωση επιχειρηματικής δραστηριότητας των ΗΠΑ. Επίσης η πτώση των τιμών των βασικών προϊόντων, ιδίως του πετρελαίου, υπονόμευσε επίσης τη θέση για υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του Δημοσίου σημείωσε πτώση περισσότερο από 4 μονάδες βάσης την Πέμπτη και κυμαίνεται γύρω στο 1,635% σήμερα στην Ασία.