Το Brexit δίνει στο Λονδίνο να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ενισχύσει τη θέση του ως παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο προσελκύοντας περισσότερες fintechs και τράπεζες, σύμφωνα με το υπεύθυνο της start-up με τη μεγαλύτερη αξία στην Ευρώπη.
Το Brexit δίνει στο Λονδίνο να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ενισχύσει τη θέση του ως παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο προσελκύοντας περισσότερες fintechs και τράπεζες, σύμφωνα με το υπεύθυνο της start-up με τη μεγαλύτερη αξία στην Ευρώπη.
Ο Σεμπάστιαν Σιεμιατκόφσκι, της σουηδική startup Klarna, δήλωσε στους Financial Times ότι η σουηδική εταιρεία με την φιλοσοφία «αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα», σκέφτηκε το Λονδίνο για πιθανή δημόσια εγγραφή, αλλά πρόσθεσε ότι οι αγορές ήταν «εξαιρετικά υπερθερμασμένες» και πιθανότατα θα υποστούν πτώση αυτό το φθινόπωρο.
«Το γεγονός ότι συνέβη το Brexit, δίνει στο Λονδίνο την ευκαιρία να γράψει ακόμη καλύτερους κανονισμούς για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυτό θα ωφελήσει το Λονδίνο να βρίσκεται εκτός ΕΕ. . . Οι άνθρωποι περίμεναν ότι όλες οι τράπεζες θα απομακρυνθούν [από το Ηνωμένο Βασίλειο]. Νομίζω ότι συμβαίνει το αντίθετο », είπε.
Η Klarna αποτιμήθηκε στα 31 δισ. δολάρια τον Μάρτιο, μετά από χρηματοδότηση 1 δισ. δολαρίων. Η χρηματοδότηση ήρθε μόλις έξι μήνες μετά την τελευταία, ύψους 650 εκατ. δολαρίων και ουσιαστικά τριπλασίασε την αξία της σε σχέση με τότε.
Για το λόγο αυτό προσελκύεται από διάφορα χρηματιστήρια παγκοσμίως. Η fintech είχε προηγουμένως εκφράσει την επιθυμία της να κατευθυνθεί προς τη Νέα Υόρκη για να εισαχθεί στο χρηματιστήριο direct listing αλλά τόνισε επίσης ότι δεν βιάζεται να κάνει κάποια κίνηση.
Η επιθυμία του Ηνωμένου Βασιλείου να προσελκύσει περισσότερες τεχνολογικές εταιρείες επηρεάστηκε σοβαρά από την πανωλεθρία στην IPO της εταιρείας παράδοσης τροφίμων Deliveroo τον περασμένο μήνα, η οποία κρίθηκε ως η χειρότερη στην ιστορία του Λονδίνου.
Ο Σιεμιατκόφσκι, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τα προβλήματα της Deliveroo, δήλωσε ότι η εταιρεία του είχε συνάντηση με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία έχει «έντονο ενδιαφέρον» για την προσέλκυση fintechs.
Το αφεντικό της Klarna είπε ότι προτιμούσε τις ρυθμίσεις βάσει κινδύνων παρά τους επιτακτικούς κανόνες, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η γνώση των πελατών, η καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και τα προσωπικά δεδομένα. «Αυτές οι ευκαιρίες βρίσκονται τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο: να ακολουθήσουν τους κανονισμούς και να δουν αυτές που είναι υπερβολικά περιοριστικές», πρόσθεσε.
Η Klarna έχει επεκταθεί ταχύτατα από τη Βόρεια Ευρώπη στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια καθώς προσπαθεί να γίνει η «Tesla της λιανικής τραπεζικής».
Όμως, η εταιρεία αντιμετώπισε μια ολοένα και πιο έντονη αντίδραση από επικριτές που ισχυρίζονται ότι η προσφορά πίστωσης ενθαρρύνει τους νεότερους καταναλωτές να αναλάβουν μη βιώσιμο χρέος και οι ρυθμιστικές αρχές σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα κατά των εταιρειών που προωθούν την καταναλωτική φιλοσοφία «αγόρασε τώρα, πλήρωσε αργότερα».
naftemporiki.gr