ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ ξανά το θέμα με τις επενδύσεις των Ταμείων σε «δομημένα» ομόλογα, ενώ μαίνεται και ο πόλεμος μεταξύ των τραπεζών που συμμετείχαν ως ενδιάμεσοι κρίκοι στη διαδρομή των ομολόγων, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έως τα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών ταμείων.
Κοινή είναι πλέον η διαπίστωση ότι στη διαδρομή του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ υπήρξαν και προμήθειες υψηλότερες των επιτρεπόμενων, αλλά και συναλλαγές οι οποίες δεν ήταν συνήθεις.
Αύριο, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής έχουν κληθεί να καταθέσουν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων εταιρειών (JP Morgan της ΝΑΜ), με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην προσέλευση ή όχι του κ. Γ. Παπαμαρκάκη της North Asset Management.
Ο κ. Παπαμαρκάκης προσήλθε την περασμένη Παρασκευή για κατάθεση στον επικεφαλής της Αρχής για την Καταπολέμηση του Μαύρου Χρήματος Γιώργο Ζορμπά, και τα στοιχεία που προσκόμισε κρίθηκαν «ιδιαίτερα ενδιαφέροντα» για την υπόθεση. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται με ζωηρό ενδιαφέρον η προσέλευσή του στην Επιτροπή της Βουλής, για τα στοιχεία που θα παρουσιάσει.
Εξάλλου, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, εντός του Μαΐου ο κ. Ζορμπάς πρόκειται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των ερευνών της υπηρεσίας του για τις τυχόν παράνομες προμήθειες που καταβλήθηκαν (και εισπράχθηκαν) στη διαδρομή του ομολόγου.
Αβέβαιη η επιστροφή
Ο πόλεμος μεταξύ της JP Morgan και της NAM καθιστά αβέβαιο και το εγχείρημα της επιστροφής του ομολόγου, αφού ναι μεν και οι δύο εταιρείες δηλώνουν υπέρ της επιστροφής, αλλά διαφωνούν στη διαδικασία.
Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στην έκδοση του ομολόγου και το αν γνώριζε από πριν τη διαδρομή του, ανώτερες πηγές του ΓΛΚ υποστηρίζουν ότι:
«Το Δημόσιο προχώρησε σε έναν δανεισμό με επωφελείς όρους. Αν υπήρξαν "υπόγειες διαδρομές", αυτό είναι αντικείμενο των ερευνών που πραγματοποιούνται.
Είναι πλέον σαφές από όλους ότι το ΥΠΟΙΚ δεν είχε καμία απολύτως γνώση και πολύ περισσότερο συμμετοχή σε τέτοιου είδους διαδρομές και συνεννοήσεις».