Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 20 Μαΐου 2021 23:22

Ανω των 4 δισ. ευρώ φέτος οι εταιρικές εκδόσεις χρέους

Θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ οι φετινές ομολογιακές εκδόσεις των εισηγμένων εταιρειών, αφού είναι έντονο το επενδυτικό ενδιαφέρον από Ελλάδα και εξωτερικό. Παράλληλα οι απλοί αποταμιευτές έχουν ανακαλύψει ενδιαφέροντες αποδόσεις στα εταιρικά ομόλογα και στρέφονται σε αυτές τις επενδύσεις μεταφέροντας κεφάλαια από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Από την έντυπη έκδοση

Του Ανέστη Ντόκα
[email protected]

Θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ οι φετινές ομολογιακές εκδόσεις των εισηγμένων εταιρειών, αφού είναι έντονο το επενδυτικό ενδιαφέρον από Ελλάδα και εξωτερικό. Παράλληλα οι απλοί αποταμιευτές έχουν ανακαλύψει ενδιαφέροντες αποδόσεις στα εταιρικά ομόλογα και στρέφονται σε αυτές τις επενδύσεις μεταφέροντας κεφάλαια από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 προετοιμάζονται νέες ομολογιακές εκδόσεις ύψους 1 δισ. από τις εισηγμένες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι κεφάλαια ύψους 1,85 δισ. ευρώ έχουν αντληθεί μέσω βιβλίων προσφοράς για την έκδοση εταιρικών ομολόγων στη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου 2021 από τις εισηγμένες Alpha Bank, ΔΕΗ, Motor Oil και Mytilineos.

Νέες εκδόσεις

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισηγμένες που προετοιμάζουν νέες ομολογιακές εκδόσεις είναι οι εξής:

Κατ’ αρχάς τα Ελληνικά Πετρέλαια προετοιμάζουν έκδοση μεταξύ 300-400 εκατ. ευρώ, έκδοση η οποία θα είναι ομολογίες βιωσιμότητας προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα στις ΑΠΕ. Προς ομολογιακή έκδοση, ύψους 250 -400 εκατ. ευρώ, προσανατολίζεται μετά την αύξηση κεφαλαίου και η Ελλάκτωρ, μια έκδοση βιωσιμότητας προκειμένου να εξασφαλίσει ένα χαμηλότερο επιτόκιο, καθώς η προηγούμενη πράσινη ομολογιακή έκδοση εκδόθηκε με «αλμυρό» επιτόκιο 6,375%. Εξάλλου, εκείνο το ομόλογο δημιουργεί και θέματα εταιρικής διακυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον αριθμό των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Νέα ομολογιακή έκδοση εξετάζει για την επιτάχυνση των επενδύσεών της στις Ανανεώσιμες Πηγές και η Motor Oil, δίχως να έχει αποφασιστεί το ύψος της έκδοσης. Προηγήθηκε η έκδοση ομολόγου 200 εκατ. ευρώ στην εσωτερική αγορά, η οποία υπερκαλύφθηκε 5,1 φορές με κουπόνι 1,9%. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία διαθέτει και διεθνές ομόλογο, λήξεως 2022, με κουπόνι 3,25%. Προς μια μικρότερη ομολογιακή έκδοση, ύψους 50 εκατ. ευρώ, στην ελληνική εταιρική αγορά ομολόγων θα προχωρήσει η εισηγμένη Fourlis. Η εταιρεία, όπως ήδη ανακοίνωσε, προετοιμάζει την απόσχιση ακινήτων, καθώς προετοιμάζει και την είσοδο εταιρείας ακινήτων ΑΕΕΑΠ στο χρηματιστήριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2021, οι συγκεκριμένες εκδόσεις ομολόγων βιωσιμότητας παγκοσμίως ανήλθαν σε 428 δισ. δολάρια, υποδεικνύοντας την τάση των αγορών για τα Sustainable Bonds παγκοσμίως.

Μεγάλο «αγκάθι»

Βέβαια το μεγάλο «αγκάθι» για την εγχώρια αγορά μετοχών παραμένει η αδυναμία της πλειονότητας των εισηγμένων να ζητήσουν κεφάλαια με μηδενικό κόστος από το ευρύ επενδυτικό κοινό. Αυτή η αρνητική εξέλιξη συμβαίνει για τους εξής λόγους: α) οι εταιρείες διστάζουν να ζητήσουν κεφάλαια από τους επενδυτές σε μια τέτοια χρονική περίοδο, καθώς οι περισσότερες επενδυτικές μερίδες είναι ανενεργές (δεν πραγματοποιούν ούτε μία πράξη κάθε μήνα), β) οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τα επενδυτικά τους προγράμματα λόγω του Covid-19 και συνεπώς δεν αποφασίζουν να εκδώσουν νέο αριθμό μετοχών για να αντλήσουν μετρητά, γ) η άνοδος που παρατηρείται φέτος στο Χρηματιστήριο αφορά μία πολύ μικρή ομάδα μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης με υψηλό δείκτη εξωστρέφειας και δ) η κακή φήμη που είχαν αρκετές εταιρείες στο παρελθόν, οι οποίες δεν αξιοποίησαν τα κεφάλαια που άντλησαν για επενδύσεις, αλλά κατευθύνθηκαν στο εξωτερικό για τον πλουτισμό βασικών μετόχων ή ιδιοκτητών επιχειρήσεων που οδήγησαν αυτές τις εταιρείες στα πρόθυρα χρεοκοπίας και προκάλεσαν μεγάλο θυμό στο ευρύ επενδυτικό κοινό που έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του.

Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις με ικανά μεγέθη θα σπεύσουν να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία προκειμένου να μειώσουν το κόστος χρέους, αλλά και να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις σε ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, βιομηχανία, κατασκευές. Μόνο στην ενέργεια οι επενδύσεις που προγραμματίζονται ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ.