Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 22 Μαΐου 2007 07:55

Προς χαμηλά ρεκόρ το γιέν έναντι του ευρώ

ΚΟΝΤΑ στα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ έναντι του ευρώ διαπραγματεύθηκε το γιέν, καθώς τα πρακτικά της συνεδρίασης της Bank of Japan (BOJ), ενδέχεται να δείξουν τα σχέδια της τράπεζας για τη διατήρηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού τους ερχόμενους μήνες στα σημερινά επίπεδα.

Χθες το νόμισμα άγγιξε επίσης τα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ καθώς οι επενδυτές δανείστηκαν στην Ιαπωνία όπου τα επιτόκια είναι στο 0,5% για να επενδύσουν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Κυβερνητική έκθεση στην Ιαπωνία στις 25 Μαΐου, ενδέχεται να δείξει ότι δεν υπήρχε πληθωρισμός τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 43 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 163,53 ανά ευρώ στις 12:09 μ.μ., από 163,60 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη, όταν άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, φθάνοντας στα 163,93. Το ιαπωνικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 121,53 ανά δολάριο από 121,46 χθες, όταν υποχώρησε έως τα 121,63, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 23 Φεβρουαρίου.

Το δολάριο των ΗΠΑ διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων έναντι του ευρώ, καθώς τα σημάδια βελτίωσης της οικονομίας ώθησαν τους επενδυτές να μειώσουν τα στοιχήματά τους ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού φέτος από το 5,25%.

Το δολάριο αναρριχήθηκε έναντι των 13 από τα 16 πιο διαπραγματεύσιμα νομίσματα του κόσμου σήμερα, καθώς εικάζεται ότι εκθέσεις αυτήν την εβδομάδα στις ΗΠΑ θα δείξουν ότι οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν για τρίτο μήνα τον Απρίλιο και οι πωλήσεις κατοικιών ανέκαμψαν από τα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών. Χθες ο πρόεδρος της Fed στο Σικάγο, Michael Moskow, είπε στην εκπομπή Nightly Business Report του καναλιού PBS, ότι η οικονομική ανάπτυξη πιθανόν να επιταχυνθεί ενώ περιορίζεται ο πληθωρισμός.