Η πορεία υλοποίησης του έργου σύνδεσης των σχολικών και άλλων δημοτικών κτηρίων και εγκαταστάσεων με το δίκτυο φυσικού αερίου στην Αττική, τη Θεσσαλία και τη Θεσσαλονίκη εξετάστηκε σήμερα σε ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, στο Νομό Αττικής έχουν συνδεθεί ήδη στο δίκτυο φυσικού αερίου 524 σχολικά κτίρια σε 45 δήμους, από τα οποία αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούν φυσικό αέριο τα 253 και ακολουθεί η ενεργοποίηση της σύνδεσης των υπολοίπων 271.
Στους Νομούς Λάρισας και Μαγνησίας έχουν συνδεθεί και λειτουργούν ως σήμερα 161 σχολικά και δημοτικά κτίρια και εγκαταστάσεις σε 5 δήμους και στο Νομό Θεσσαλονίκης 206 κτίρια σε 11 δήμους.
Μέχρι την έναρξη του νέου σχολικού έτους θα λειτουργούν με φυσικό αέριο συνολικά 891 σχολικά και δημοτικά κτίρια.
Στη δεύτερη φάση του έργου, που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο, πρόκειται να προστεθούν άλλα 441 σχολικά και άλλα δημοτικά κτήρια και εγκαταστάσεις (271 στο Νομό Αττικής, 27 στους Νομούς Λάρισας και Μαγνησίας και 143 στο Νομό Θεσσαλονίκης).
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΑΝ, από τη σύνδεση των προαναφερθέντων κτηρίων, και των δύο φάσεων, αναμένεται η υποκατάσταση με φυσικό αέριο περίπου 16 εκατομμυρίων λίτρων πετρελαίου ετησίως και αντίστοιχη εξοικονόμηση ενεργειακού κόστους, λόγω χαμηλότερου κόστους του φυσικού αερίου (κατά 20%), 1,8 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Επίσης, αποφεύγεται η εκπομπή περίπου 11.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο.
Το έργο χρηματοδοτείται μέσα στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για επέκταση της χρήσης φυσικού αερίου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του υπουργείου Ανάπτυξης με Δημόσια Δαπάνη περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ και υλοποιείται από το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.