Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 23 Μαΐου 2007 11:06

ΟΤΟΕ: Αντιδράσεις για το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΝΤΑΙ οι αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης, από συνδικαλιστικούς και ασφαλιστικούς φορείς στο χώρο των Τραπεζοϋπαλλήλων, για το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).

Μετά το «πάγωμα» της διαδικασίας για την ένταξη στο ΕΤΑΤ του Λογαριασμού Ασφαλιστικών Καλύψεων των εργαζομένων στην Attica Bank, με την προσωρινή διαταγή από το μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, ο Σύλλογος Προσωπικού της Alpha Bank προχώρησε, χθες, σε εξώδικη δήλωση-προειδοποίηση προς τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη για το ΕΤΑΤ.

Στο εξώδικο επισημαίνεται ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε στο θέμα της αναλογιστικής μελέτης για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις της Τράπεζας με σκοπό την υπαγωγή των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΤ, ήταν αδιαφανής και τα στοιχεία που παρουσιάζονται εσφαλμένα.

Ο Σύλλογος καλεί τον υπουργό και το Δ.Σ. του ΕΤΑΤ να μην προβούν σε οποιαδήποτε πράξη ή απόφαση που θα απορρέει από τη συγκεκριμένη μελέτη, διαφορετικά σκοπεύει να προβεί σε κάθε νόμιμο μέσο που δικαιούται και που απορρέει από εφαρμοστέες εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς διατάξεις.

Στο θέμα του ΕΤΑΤ, παρέμβαση έγινε χθες και από την ΟΤΟΕ, που ζήτησε τη διατήρηση του Λογαριασμού Ασφαλιστικών Καλύψεων (ΛΑΚ) και όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Τράπεζα Αττικής.

Η διοίκηση της ΟΤΟΕ, αναφερόμενη στην απόφαση του Πρωτοδικείου για την έκδοση προσωρινής διαταγής, τόνισε ότι η απόφαση θέτει σε σοβαρή δοκιμασία την υπόσταση όσων νόμων εκδόθηκαν για το ΕΤΑΤ, και από αυτή την άποψη πρέπει η κυβέρνηση να αναλάβει επειγόντως το καθήκον επανεξέτασης όλων των πλευρών του ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων, όπως διαρκώς απαιτεί η ΟΤΟΕ.

Η Ομοσπονδία είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διάλογο μαζί με τις τράπεζες όταν το 5ο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε επισημάνει αντισυνταγματικές διατάξεις στο Νόμο 3371/05 για το ΕΤΑΤ.

Μετά και τη σύσταση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Ασφαλιστικού Συστήματος των τραπεζοϋπαλλήλων, η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να σπεύσει άμεσα στην αναζήτηση λύσεων, σημειώνει η διοίκηση της ΟΤΟΕ.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗΣ