Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 23 Μαΐου 2007 11:13

Formica: Πουλήθηκε σε κατασκευαστική της Ν. Ζηλανδίας για 700 εκατ. δολ.

ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας πουλήθηκε η εταιρεία Formica Corp., της οποίας τα φύλλα επένδυαν κουζίνες και τραπέζια για 80 χρόνια.

Η Fletcher Building Ltd., συμφώνησε σήμερα να αγοράσει την Formica που εδρεύει στο Σινσινάτι των ΗΠΑ.

Η πώληση ολοκληρώνει επένδυση τεσσάρων ετών της Cerberus και της Oaktree, που αύξησαν τα κέρδη της Formica κατά 75% μετά τη διάσωσή της από τη χρεοκοπία το 2004. Η συναλλαγή ανεβάζει την αξία των περιουσιακών στοιχείων κατασκευαστικών εταιρειών στα 171,8 δισ. δολ. φέτος, περίπου διπλάσια του ποσού πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News.

Τον Ιούνιο του 2003 η Formica Corp. απέσπασε την έγκριση δικαστηρίου για επένδυση 175 εκατ. δολ. από την Cerberus και την Oaktree να τη βοηθήσουν να εξέλθει της χρεοκοπίας. Οι δύο εταιρείες απορρόφησαν επίσης χρέος ύψους 427 εκατ. δολαρίων.

Η εξαγορά είναι η μεγαλύτερη παρά ποτέ για την Fletcher, η οποία ήδη είναι η μεγαλύτερη κατασκευής φύλλων επένδυσης στην Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία και απέκτησε τα δικαιώματα του σήματος Formica αγοράζοντας το 2002 την Laminex με έδρα το Σύδνεϋ. Η Formica και η Laminex πουλήθηκαν από την BTR Plc το 1998.

Η Fletcher, της οποίας σύμβουλος ήταν η Deutsche Bank AG, άρχισε τις διαπραγματεύσεις με τη Formica πριν από τρία χρόνια και τον Δεκέμβριο του 2006 απέκτησε τα δικαιώματα της αποκλειστικής διαπραγμάτευσης πώλησης, επιταχύνοντας τη διαδικασία και εξοικονομώντας κεφάλαια για τους πωλητές, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής, Jonathan Ling.

Η Formica ιδρύθηκε το 1913 κατασκευάζοντας πλαστικές επενδύσεις για μονώσεις. Αρχισε να κατασκευάζει ξύλινες και κατασκευές και μαρμάρινες για έπιπλα το 1927. Η εταιρεία επεδίωξε την προστασία από τη χρεοκοπία το 2002 μετά από πέντε αλλαγές ιδιοκτησίας της από το 1985.

Η Fletcher αποκτά 12 εργοστάσια και 33 εγκαταστάσεις διανομής στην Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική, όπου η Formica είναι η δεύτερη μεγαλύτερη προμηθεύτρια διακοσμητικών επενδύσεων, μετά την Wilsonart International. Η Fletcher θα χρησιμοποιήσει τις μονάδες της Formica στην Ασία για να μειώσει το κόστος στη χώρα της και να επεκταθεί στην Κίνα.