Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Μαΐου 2021 23:52

Ανησυχία για πληθωριστικό σπιράλ στις ΗΠΑ βυθίζει τις αγορές

Στη δίνη της πληθωριστικής απειλής βρίσκονται από χθες η αμερικανική οικονομία και οι διεθνείς αγορές, με την εκτίναξη του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Απρίλιο να διαταράσσει την ισορροπία της μετά πανδημικής ανάκαμψης και να καθιστά απολύτως ορατή πια την πιθανότητα εσπευσμένης στροφής των κεντρικών τραπεζών σε πιο σφιχτή νομισματική πολιτική.

Από την έντυπη έκδοση

Στη δίνη της πληθωριστικής απειλής βρίσκονται από χθες η αμερικανική οικονομία και οι διεθνείς αγορές, με την εκτίναξη του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Απρίλιο να διαταράσσει την ισορροπία της μετά πανδημικής ανάκαμψης και να καθιστά απολύτως ορατή πια την πιθανότητα εσπευσμένης στροφής των κεντρικών τραπεζών σε πιο σφιχτή νομισματική πολιτική.

Επιβεβαιώνοντας τους φόβους, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε τον Απρίλιο, σε ετήσια βάση, στο 4,1%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας 12ετίας. Η ανακοίνωση πυροδότησε νέο κύμα πωλήσεων στη Wall Street, με τον Dow Jones να κάνει νέα βουτιά 2% λίγη ώρα μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης, τον Nasdaq να καταγράφει απώλειες κοντά στο 1,5% και τις μετοχές του τεχνολογικού και καταναλωτικού κλάδου να δέχονται τα ισχυρότερα πλήγματα.

Η αγωνία των επενδυτών επικεντρώνεται πλέον στις κινήσεις της Fed μετά την έκρηξη των τιμών, τόσο σε ό,τι αφορά το επίπεδο των επιτοκίων όσο και την έναρξη του tapering - της σταδιακής μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων για τη στήριξη της οικονομίας μετά την πανδημία.

Η αγορά προεξοφλεί αύξηση επιτοκίων

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έχει επανειλημμένα εκτιμήσει πως η άνοδος του πληθωρισμού θα είναι βραχύβια, ωστόσο σύμφωνα με το Reuters η αγορά προεξοφλεί ήδη μεσοπρόθεσμη, σταδιακή εγκατάλειψη της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής και οι αναλυτές βλέπουν αύξηση των επιτοκίων τουλάχιστον κατά 25 μονάδες βάσης έως τον Δεκέμβριο του 2022.

Τα στοιχεία που έδωσε χθες το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας επιβεβαιώνουν την ύπαρξη δομικών πιέσεων στο μέτωπο του πληθωρισμού, οι οποίες τροφοδοτούνται τόσο από την επίμονη και μεγάλη άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων, όσο και από το δημοσιονομικό «μπαζούκα» των 6 τρισ. που έχει πέσει στην αμερικανική οικονομία από τον Μάρτιο του 2020 και την έναρξη της πανδημίας.

 

Η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος από το 2008

Σε μηνιαία βάση και σε σχέση με τον Μάρτιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή έκανε τον Απρίλιο άλμα 0,8% - ποσοστό που σηματοδοτεί και τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο του 2009. Η μέση πρόβλεψη των αναλυτών έδινε μηνιαία άνοδο 0,2%, ενώ τον Μάρτιο οι τιμές στις ΗΠΑ είχαν ανέβει κατά 0,6%.

Η ετήσια άνοδος του πληθωρισμού, κατά 4,2%, ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2008. Άλμα 3% καταγράφηκε σε ετήσια βάση και στον δομικό πληθωρισμό από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

Το όριο ασφαλείας που θέτει παγίως η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα για τον πληθωρισμό είναι το 2% και για τον δομικό πληθωρισμό το 1,8%.

Το μήνυμα που εκπέμπεται προσώρας από τους τραπεζίτες της Fed είναι ότι η πληθωριστική πίεση θα είναι προσωρινή και ότι σύντομα θα υπάρξει εξισορρόπηση στις γραμμές προσφοράς και ζήτησης. Ωστόσο, στις αγορές κυριαρχεί η ανησυχία για πληθωριστικό σπιράλ καθώς, πέραν των τιμών των πρώτων υλών, καταγράφεται και τάση αύξησης των μισθών όσο οι μεγάλες εταιρείες αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της οικονομικής ανάκαμψης.

Πριν από την ανακοίνωση των χθεσινών στοιχείων, πάντως, νέα κατευναστική παρέμβαση έκανε ο αντιπρόεδρος της Fed Ρίτσαρντ Κλάριντα, δηλώνοντας ότι θα χρειαστεί «κάποιο διάστημα ακόμη» έως ότου η ομοσπονδιακή τράπεζα αρχίσει να εξετάζει τη μείωση των αγορών ομολόγων καθώς, όπως είπε, η κατάσταση στην αγορά εργασίας παραμένει εύθραυστη. Η συγκεκριμένη αναφορά του είχε να κάνει με τα στοιχεία που έδειξαν χαμηλότερη από την προβλεπόμενη αύξηση της απασχόλησης τον Απρίλιο.

Τα πρώτα προειδοποιητικά μηνύματα των ανατιμήσεων πάντως φθάνουν και στην Ευρωζώνη, όπου χθες ανακοινώθηκε πως στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, ο πληθωρισμός τον Απρίλιο ανέβηκε σε ετήσια βάση στο 2,1%. Η άνοδος ήταν κοντά στη μέση πρόβλεψη των αναλυτών, που τον τοποθετούσαν στο 2%.