Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 24 Μαΐου 2007 07:50

Ελαφρά διαφοροποίηση του αργού

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση σημείωσε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη μετά τη χθεσινή του άνοδο, καθώς αμφιβολία επικρατεί ότι τα διϋλιστήρια των ΗΠΑ μπορούν να παράγουν αρκετή βενζίνη για να αντιμετωπίσουν την αύξηση της ζήτησης την καλοκαιρινή περίοδο.

Οι προμήθειες βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 1,43 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, 7% χαμηλότερα του μέσου όρου για την περίοδο, σύμφωνα με τη χθεσινή του υπουργείου Ενεργείας της χώρας. Η παραγωγή αυξήθηκε 9,2 εκατ. βαρέλι ημερησίως, τα υψηλότερα επίπεδα φέτος. Οι παραδόσεις καυσίμων αυξήθηκαν για τέταρτη εβδομάδα στα 9,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως καθώς οι εταιρείες πετρελαιοειδών προετοιμάζονται για τις διακοπές του Σαββατοκύριακου.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιουλίου διαπραγματεύθηκε στα 65,87 δολ. το βαρέλι, 10 σεντς υψηλότερα κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 11:50 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 26 σεντς, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας χθες στα 65,77 δολ. το βαρέλι. Η τιμή του πετρελαίου άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων στις 21 Μαΐου, φθάνοντας στα 67,10 δολ. το βαρέλι.

Τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης χώρας κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, αυξήθηκαν 1,97 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, την πέμπτη αύξηση. Τα αποθέματα διατηρήθηκαν στα 344,2 εκατ. βαρέλια στις 18 Μαΐου, 7,6% υψηλότερα από το μέσον όρο πενταετίας για την περίοδο, σύμφωνα με το υπουργείου Ενεργείας.

Το μπρεντ για παράδοση Ιουλίου διαπραγματεύθηκε στα 70,90 δολ. το βαρέλι, 30 σεντς υψηλότερα, στο ICE Futures του Λονδίνου, μετά την άνοδο 1,6% χθες, φθάνοντας στα 70,60 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 28 Αυγούστου του 2006. Τα προβλήματα στις προμήθειες από τη Νιγηρία ώθησαν υψηλότερα το μπρεντ.