Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021 08:58

Market Beat: Αυξημένη νευρικότητα από στοιχεία που περιμένει η παγκόσμια κεφαλαιαγορά

Τα οικονομικά στοιχεία που κυκλοφόρησαν την Τρίτη από το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ στήριξαν την εντύπωση που δημιουργήθηκε από την απογοητευτική έκθεση της Παρασκευής για την απασχόληση. Αυτή δείχνει ότι η προσφορά εργασίας δεν συμβαδίζει με την αυξανόμενη ζήτηση καθώς οι εργοδότες προσπαθούν να βρουν ειδικευμένους εργαζόμενους. Η αλυσίδα Burrito Chipotle Mexican Grill ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τον μέσο ωριαίο μισθό των εργαζομένων της σε 15 $, ένα επιπλέον σημάδι ότι η έλλειψη εργαζομένων ενόψει της αναζωογόνησης της ζήτησης θα μπορούσε να προσθέσει καύσιμο στην αύξηση του πληθωρισμού.

Τα οικονομικά στοιχεία που κυκλοφόρησαν την Τρίτη από το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ στήριξαν την εντύπωση που δημιουργήθηκε από την απογοητευτική έκθεση της Παρασκευής για την απασχόληση. Αυτή δείχνει ότι η προσφορά εργασίας δεν συμβαδίζει με την αυξανόμενη ζήτηση καθώς οι εργοδότες προσπαθούν να βρουν ειδικευμένους εργαζόμενους. Η αλυσίδα Burrito Chipotle Mexican Grill ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τον μέσο ωριαίο μισθό των εργαζομένων της σε 15 $, ένα επιπλέον σημάδι ότι η έλλειψη εργαζομένων ενόψει της αναζωογόνησης της ζήτησης θα μπορούσε να προσθέσει καύσιμο στην αύξηση του πληθωρισμού.

«Η πτώση που ξεκίνησε με την τεχνολογία έχει επεκταθεί και στην υπόλοιπη αγορά», σχολίασε ο επικεφαλής στρατηγικής της LPL Financial, Ryan Detrick με αφορμή τις βαριές απώλειες για τον Dow Jones. Ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 473,66 μονάδες, ή 1,36%, στις 34,269,16 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 36,33 μονάδες, ή 0,87%, κλείνοντας στις 4,152,1 και ο Nasdaq Composite έπεσε 12,43 μονάδες, ή -0,09%, οδηγούμενος στις 13,389,43.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν από τα υψηλά όλων των εποχών χθες, με τους τομείς των ταξιδιών, του λιανικού εμπορίου και της τεχνολογίας μεταξύ των πλέον πιεσμένων από την παγκόσμια μεταστροφή του κλίματος. Η τάση υπέρ της απομάκρυνσης από τον κίνδυνο των μετοχών έχει βάση τις ανησυχίες σχετικά με τον διογκούμενο πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα Τετάρτη 12/5.

Χθες αφήσαμε την αγορά να λειτουργήσει ως τις 16:00 περιμένοντας να περάσει ο ΓΔ ψηλότερα από τις 893 μονάδες τουλάχιστον. Ατυχώς με τζίρο τότε 59 περίπου εκατ. ευρώ ο ΓΔ ήταν στις 892,33 με πτώση -1,51%. Η διαφορά στον 25άρη από το διάστημα της αναζήτησης πυθμένα, που ορίστηκε τελικά στις 887 μονάδες, με άνοιγμα και ανώτερο μέρας στις 896,4 (δέκα μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της Δευτέρας) ήταν πως αντί δυο blue chip ανοδικά ήταν πλέον τέσσερα και τα τρία ΤΕΝΕΡΓ ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΣΑΡ κέρδιζαν από +1,2% ως +2%. Στον αντίποδα στις πρώτες θέσεις της κατάταξης με βάση τις απώλειες οι ΑΛΦΑ και ΕΤΕ οι μόνες με μεταβολή άνω του -3% καθώς ξεκίνησε η τελευταία ώρα, και κατόπιν με πτώση άνω του -2% ΜΥΤΙΛ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΒΙΟ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΒΙΟ και ΦΡΛΚ. Θα τη πούμε την αμαρτία μας, ας ήταν η εικόνα των δεικτών στην Ευρώπη σε αναζήτηση πυθμένα, δηλαδή σε φάση διεύρυνσης των απωλειών, ως την ώρα που έκλεισε η αγορά. Δηλαδή χειρότερη.

Η δυναμική της ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας δεν αντιστοιχούσε στην εικόνα του ταμπλό και ας ήταν καλύτερη των ευρωπαϊκών. Άρα χθες υπήρξαν ευκαιρίες για αγορές σε μετοχές στόχους μετά από μελέτη όσων τις αφορούν. Βέβαια δεν υποτιμάμε το δεδομένο πως στην Αθήνα η αναζήτηση πυθμένα σταμάτησε στις 12:05 και μετά, η πορεία από τις 886,6 όριζε τοπικές κορυφές που η μία ήταν ψηλότερα από την προηγούμενή της. Αν δεν χάλαγαν αυτή την διαδικασία απορρόφησης της προσφοράς οι θεσμικοί του δολαρίου εκτός της πίκρας για μια εντελώς εισαγόμενη νευρικότητα, οι 893 μονάδες που φάνηκαν ξανά στις 16:20 μπορεί να μην ήταν το καλύτερο δυνατό. Ήταν ωστόσο μια αναγνώριση από τους κυρίαρχους ξένους θεσμικούς, πως “έβλεπαν” και αυτοί τον κίνδυνο να επωφεληθούν άκοπα κάποιοι hedge fund managers από το πάρτι για “αρκούδες”.  Τελικά το κλείσιμο έγινε στις 896 δηλαδή πάνω στη ζώνη στήριξης μεταξύ των 895 και 897 μονάδων.

H μετοχή της Eurobank, όπως αναμένονταν εντάσσεται στον δείκτη MSCI Standard Greece και κατά συνέπεια διαγράφεται από τον δείκτη Small Cap και όπως ανακοίνωσε ο οίκος από τον Small Cap διαγράφεται η μετοχή της Πειραιώς. Στον MSCI Standard βρίσκονται ήδη οι τίτλοι των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Jumbo και κατά συνέπεια οι ελληνικές συμμετοχές αυξάνονται σε τέσσερις. Από αυτά συνάγεται ότι παρά τις προσδοκίες τελικά δεν εντάχθηκε στον δείκτη η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και της Μυτιληναίος για τις οποίες ορισμένοι οίκοι έδιναν πιθανότητες εισόδου. Επιβεβαιώθηκε δηλαδή το βασικό σενάριο της μιας μόνο εισαγωγής. Η Société Générale έχει εκτιμήσει ότι οι εισροές θα είναι σημαντικές, στα 119 εκατ. δολάρια για τον τίτλο της Eurobank.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Οι διογκούμενες τιμές των εμπορευμάτων και ελλείψεις σε συγκεκριμένους τομείς στην αγορά εργασίας τροφοδότησαν τους φόβους ότι, οι αυξήσεις των τιμών βραχυπρόθεσμα θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε πληθωρισμό με πιο μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά. Η δημιουργία της ανησυχίας συνεχίζεται παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Έτσι σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε η Wall Street την Τρίτη καθώς από χθες το βλέμμα των επενδυτών βρίσκεται στραμμένο στα στοιχεία του πληθωρισμού στις τιμές καταναλωτή που θα ανακοινωθούν σήμερα στις ΗΠΑ.

Ενώ και οι τρεις δείκτες μείωσαν τις απώλειές τους από τα χαμηλά της συνεδρίασης, το ξεπούλημα θέσεων ήταν αρκετά ομοιόμορφα απλωμένο σε όλους σχεδόν τους τομείς. Τα οικονομικά στοιχεία που κυκλοφόρησαν την Τρίτη από το Υπουργείο Εργασίας στήριξαν την εντύπωση που δημιουργήθηκε από την απογοητευτική έκθεση της Παρασκευής για την απασχόληση. Αυτή δείχνει ότι η προσφορά εργασίας δεν συμβαδίζει με την αυξανόμενη ζήτηση καθώς οι εργοδότες προσπαθούν να βρουν ειδικευμένους εργαζόμενους. Η αλυσίδα Burrito Chipotle Mexican Grill ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τον μέσο ωριαίο μισθό των εργαζομένων της σε 15 $, ένα επιπλέον σημάδι ότι η έλλειψη εργαζομένων ενόψει της αναζωογόνησης της ζήτησης θα μπορούσε να προσθέσει καύσιμο στην αύξηση του πληθωρισμού.

«Η πτώση που ξεκίνησε με την τεχνολογία έχει επεκταθεί και στην υπόλοιπη αγορά», σχολίασε ο επικεφαλής στρατηγικής της LPL Financial, Ryan Detrick με αφορμή τις βαριές απώλειες για τον Dow Jones. Ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 473,66 μονάδες, ή 1,36%, στις 34,269,16 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 36,33 μονάδες, ή 0,87%, κλείνοντας στις 4,152,1 και ο Nasdaq Composite έπεσε 12,43 μονάδες, ή 0,09%, οδηγούμενος στις 13,389,43.

Από τους 11 μεγάλους τομείς του S&P 500, μόνο των Πρώτων Υλών ολοκλήρωσαν τη συνεδρία με άνοδο. Ενώ ο κλάδος της ενέργειας υπέστη τη μεγαλύτερη ποσοστιαία απώλεια, χάνοντας -2,6%. Ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE, ένα μέτρο του άγχους των επενδυτών, έκλεισε στο 21,85, το υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Μαρτίου.

Στον βιομηχανικό δείκτη, άνοδο κατέγραψαν μόνο οι τίτλοι των Salesforce.com (+0,6%) και Nike Inc. (+0,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Travelers Cos. (-3,3%) και Home Depot (-3,2%).

Το  δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,2156 δολάρια ενώ η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,62%

ΕΥΡΩΠΗ

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν από τα υψηλά όλων των εποχών χθες, με τους τομείς των ταξιδιών, του λιανικού εμπορίου και της τεχνολογίας μεταξύ των πλέον πιεσμένων από την παγκόσμια μεταστροφή του κλίματος. Η τάση υπέρ της απομάκρυνσης από τον κίνδυνο των μετοχών έχει βάση τις ανησυχίες σχετικά με τον διογκούμενο πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα Τετάρτη 12/5.

Στο μεταξύ, στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 20 ετών, τις 84,4 μονάδες έφτασε το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία τον Μάιο, κερδίζοντας 13,7 μονάδες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW), που δημοσιεύθηκε χθες. Παράλληλα, η Ιταλική Αντιμονοπωλιακή Αρχή (Antitrust) αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμο 2,8 εκατομμυρίων Ευρώ στην αεροπορική εταιρεία ΕasyJet για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 εμφάνισε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση του από τα τέλη Δεκεμβρίου. Οι κύριες αγορές στη Φρανκφούρτη, το Παρίσι και το Λονδίνο έχασαν όλες περισσότερο από 2%. Αναλυτικότερα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε -1,97% στις 436,61 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα 2,47% στις 6.947,99 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 1,82% στις 15.119,75 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -1,86% στις 6.267,39 μονάδες. Οι δείκτες της περιφέρειας του ευρώ είχαν ανάλογη εικόνα με τον MIB στο Μιλάνο να χάνει -1,64% και τον ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη με απώλειες -1,72%.  

Η υποχώρηση των ευρωπαϊκών μετοχών έρχεται μετά από ένα ισχυρό ράλι, με το STOXX 600 να έχει αυξηθεί κατά 9% φέτος καθώς η βελτίωση της κερδοφορίας  και η αισιοδοξία για το άνοιγμα της οικονομίας έφερε περισσότερες τοποθετήσεις σε ευαίσθητους στην οικονομία κλάδους της αγοράς.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές της τεχνολογίας υποχώρησαν 2% στο χαμηλότερο επίπεδο σε έξι βδομάδες, ενώ οι μεταλλευτικές εταιρείες παρέδωσαν ορισμένα από τα ισχυρά κέρδη που σημείωσαν την προηγούμενη μέρα. Οι μετοχές των εταιριών ταξιδιού και αναψυχής μειώθηκαν συνολικά 5,7%.

ΧΑ

Η επιτυχής άμυνα στις εισαγόμενες πιέσεις, κατάφερε το -2,15%  να γίνει -1,11%

Η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας έγινε εν μέσω κλαδέματος των αποτιμήσεων στις μετοχικές αξίες σε παγκόσμια κλίμακα. Εδώ, οι πιέσεις στα τραπεζικά blue chip και η σπανιότητα της εμφάνισης αγοραστικού ενδιαφέροντος, για λιγοστές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης οδήγησαν σε πτώση διαρκείας τον μέσο όρο. Στο ταμπλό αποτυπώθηκε μια  διαπραγμάτευση σε αρνητικό πεδίο χωρίς εναλλαγές στο πρόσημο των βασικών δεικτών, αλλά υπήρξε ανατροπή στην  κυριαρχία της προσφοράς έναντι της ζήτησης, μετά το πρώτο και σκληρό για τις μετοχές του ταμπλό συνολικά δίωρο. Η ενίσχυση της ζήτησης ή η απορρόφηση της προσφοράς στο τέλος προκάλεσε μείωση της πτώσης του ΔΤΡ που από -3,74% κατέληξε σε απώλειες της τάξης του -1,5%.   Οι επενδυτές αντιμετώπισαν τις μετοχές της ΠΕΙΡ θετικά τελικά, αφού στο δεύτερο μέρος μαζεύτηκαν πλήρως οι απώλειες της.  Σήμερα, οι 19 μετοχές του 25άρη έχασαν από -0,3% ως -2,92% και συνέβαλλαν στην πτώση του ΓΔ κατά -1,11% μετά από άνοδο κατά +1,01% τη Δευτέρα.

Η διατήρησης της απόλυτης κυριαρχίας της ζήτησης την τελευταία ώρα, απενεργοποίησε τη διάθεση για ρευστοποιήσεις θέσεων από τις 16:05 όταν ο ΓΔ επέστρεψε στο επίπεδο των 893 μονάδων και κυριάρχησε η ζήτηση μετά τις 16:15. Οι οι αισιόδοξοι καταφέρανε με τις κινήσεις τους ως και τις δημοπρασίες να παρουσιάσουν οι μετοχές υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης μια αξιόπιστη αντίδραση. Οι τράπεζες εκτός της ΠΕΙΡ δεν βοήθησαν στο κλείσιμο, έχοντας υπολογίσιμες απώλειες ακόμα και όταν έφθασε ο ΓΔ στην κορύφωσή του ενδοσυνεδριακά στις 895 μονάδες. Έγινε από το πρώτο ημίωρο  σαφές πως στη μάχη των δυο επενδυτικών στρατοπέδων η ανάδειξη νικητή  ήταν εύκολη υπόθεση για τους απαισιόδοξους, μετά την πρόσφατη ήττα τους. Ωστόσο οι αισιόδοξοι κράτησαν δυνάμεις.

Την άνοδο του FTSE25 στο κλείσιμο βοήθησαν με τα κέρδη τους ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,23%, ΣΑΡ -1,16% ΤΕΝΕΡΓ +1,01% ΟΛΠ και ΑΡΑΙΓ +0,73% και η πανταχού παρούσα ΠΕΙΡ με κέρδη +0,64% και κλείσιμο στα 1,58 ευρώ. Με αυτές μόνο με άνοδο στον FTSE25, μεγαλύτερη επίδραση στη μεταβολή του ΓΔ και του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης είχαν οι ΜΥΤΙΛ -2,92%, ΑΛΦΑ -2,67%, ΟΠΑΠ -2,16%, ΕΤΕ -2,08% ενώ από -1,5% ως -1,95% κυμάνθηκαν οι μεταβολές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΕΛΠΕ ΜΟΗ και ΒΙΟ με το σύνολο των πτωτικών στα 19. Η σύνοδος εξελίχθηκε χωρίς συντονισμό με την σταθερά ως τις 16:15  πτωτική  τάση που επικράτησε στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Βασικά στατιστικά δεδομένα

Μετά από άνοιγμα στις 896,39 με πτωτικό χάσμα  χάσμα  (9,68 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (906,07), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί με πτωτική δυναμική ως τις 12:05. Η εγγραφή του κατώτερου, τότε ήταν στις 886,58 μονάδες. Κυριάρχησε, αμέσως μετά τις 12:10, η ζήτηση για αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές του 25άρη και η απομάκρυνση ενδοσυνεδριακά από τον πυθμένα κράτησε ως και τις 17:20, με ανώτερο μέρας από το άνοιγμα τις 896,39 μονάδες. Άρα το εύρος διακύμανσης ήταν μεγαλύτερο από αυτό την περασμένη συνεδρία, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές χωρίς εναλλαγές πρόσημου, παρά τη διεξαγωγή μαχών των αισιόδοξων έναντι απαισιόδοξων διαχειριστών κεφαλαίου με νίκη των πρώτων.

Τη σύνοδο σφράγισε κατώτερο, έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας, αλλά σχετικά καλό συναλλακτικό ενδιαφέρον, με  πακέτα αξίας 7,9  εκατ. ευρώ για ΟΠΑΠ ΕΥΡΩΒ ΠΕΙΡ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΑΛΦΑ και ΤΕΝΕΡΓ.

Η δε εμφάνιση κερδών σε 1 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση πτωτικής δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς ανήλθε  στο 1,001% από 0,975% την προηγούμενη. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 62,422 από 63,075 δις ευρώ. 

Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,52%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στα 1,275 ευρώ με 11,645 εκατ. τεμάχια όγκο, την ΕΤΕ στα 2,68 ευρώ με όγκο 2,463 εκατ. τεμάχια, την ΕΥΡΩΒ στα 0,825 ευρώ και όγκο 7,056 εκατ. τεμάχια όσο για την ΠΕΙΡ έκλεισε στα 1,58 ευρώ με όγκο 10,161 εκατ. τεμάχια. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από  τα blue chip σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και κατέληξαν με μεταβολή +0,05%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (6 από 17) έναντι των καθοδικών (19 από 7) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -1,11% οδηγήθηκε στις 896,04 από 906,07 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2180,79 από 2210,68 με πτώση -1,35%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος ανήλθε στα 87,076 από 93,999 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 7,866 από 1,802 εκατ. ευρώ. Ο Τζίρος των Τραπεζών συνολικά ήταν 46,173 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 40 από 74, των καθοδικών 67 από 36 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 18 από 19 την προηγούμενη. 

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η διατήρηση των short στοιχημάτων ήταν αναπόφευκτη  

Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο  μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 26,84 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 29,89 μονάδες χαμηλότερα. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 12:04  και ήταν οι 2157,67 μονάδες. Το ανώτερο, οι 2183,84, εμφανίστηκε στις 10:30, ήταν η τιμή ανοίγματος. Το κλείσιμο στις 2180,79 από 2210,68 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,35% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 19,707 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Μάιου εμφανίστηκε υψηλότερο ενδιαφέρον με 1184 συμβόλαια με ανώτερο τις 2184,50 μονάδες και χαμηλό στις 2155,00, με τελευταία τιμή στις 2178,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος τις 2174,75 από 2210,00 για να γίνουν 7242 από 7732 οι ανοικτές θέσεις. Επίσης διακινήθηκαν 82 ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου με ανώτερο τις 2185,50 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 2157,00 με τελευταίες πράξεις στις 2179,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 2178,00 από 2213,00 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στα 384 από 375 ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον βελτιώθηκε. Στα calls του 25άρη της σειράς Μαΐου ο όγκος ανήλθε σε 29 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 69 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαΐου διακινήθηκαν 76 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης τις 2150 και 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς εμφανίστηκε όγκος 47 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2200 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά υποχώρησαν. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 24546 συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου, της ΕΤΕ με 4864, της ΕΥΡΩΒ με 9805, της ΔΕΗ ήταν 933 για την σειρά Ιουνίου, και της ΓΕΚΤΕΡΝΑ ήταν 472, ενώ πιθανά η διατήρηση της τιμής της ΠΕΙΡ στην υποκείμενη αγορά κοντά στην τιμή του ΣΜΕ οδήγησε στο να αλλάξουν χέρια 107.500 από 78.595 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ανέβασε στροφές και αφορούσε στα 121.645 συμβόλαια για τον ΟΠΑΠ, στα 108.863 για τον ΟΤΕ και στα 1000 για την ΤΙΤC.

Η πτώση με κίνητρο το παγκόσμιο ξεπούλημα αντιμετωπίστηκε με τρόπο εντυπωσιακό στο δεύτερο μέρος της χθεσινής συνεδρίασης καθώς η ελάττωση της προσφοράς είχε σταθερό ρυθμό με αποτέλεσμα το κλείσιμο του ΓΔ 10 μονάδες πάνω από το κατώτερο της συνόδου. Αυτό ήταν η βάση για την ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης από την πλευρά των εγχώριων παραγόντων που συμφωνούν ότι η πτώση είχε άμεση σχέση με το διεθνές κλίμα και μόνο. Η Eurobank Eq. αναφέρει: “Υποχώρηση σήμερα στο Χ.Α., καθώς η ψυχολογία στις Διεθνείς Αγορές έχει επηρεαστεί από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, με τους Επενδυτές να δείχνουν επιφυλακτικοί, ενόψει των αυριανών στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ”. Η Beta Sec. εκτιμά: “Οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στις Μεγάλες Κεφαλαιαγορές, θα επηρεάσουν την εγχώρια επενδυτική ψυχολογία, κάνοντάς την πιο επιφυλακτική”. 

Από την Fast Finance ΑΕΠΕΥ σημείωσαν: Έξοδο από τις “Long” θέσεις έδωσε η πορεία του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης για τις κινήσεις Intraday, μετά 2 μήνες. Η κοντινή στήριξη εντοπίζεται στο επίπεδο των  2159 και κύρια το 2134 μονάδων. Σε ημερήσιο, αν ο FTSE25 κλείσει κάτω από τις 2176 δίνει επίσης έξοδο. Το επίπεδο στις 2197 μονάδες είναι η πρώτη αντίσταση.

Το διεθνές κλίμα σήμερα εμφανίζει μια ηπιότητα στις πιέσεις που ασκούνται πάλι στα ασιατικά χρηματιστήρια καθώς τα ΣΜΕ των δείκτη αναφοράς S&P500 εμφάνιζαν ανοδική μεταβολή +0,3%.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Η εισαγωγή των ύψους 1,2 δις νέων μετοχών της  Πειραιώς, σε συνέχεια της επιτυχούς αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, συντελέστηκε με υποδειγματικό τρόπο, παρά τις αναταράξεις που προκάλεσε στο Γενικό Δείκτη. Η μαζική προσέλευση επενδυτών, νέων και παλαιών, ξένων κυρίως αλλά και Ελλήνων για τοποθετήσεις στη μετοχή, αποτέλεσε ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης στον αναγγελθέντα σχεδιασμό της Τράπεζας. Με την άφθονη ρευστότητα να οδηγεί σε απορρόφηση των προσφερθέντων τίτλων, φαινόμενο που θύμισε τις ανθηρές συνθήκες του χρηματιστηρίου προηγούμενων δεκαετιών. Παράλληλα,  το αγοραστικό ενδιαφέρον επεκτάθηκε και στους άλλους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ  επιλεκτικό είναι το ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας κεφαλαιοποίησης καθώς η ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων για το 2020 αποκάλυψε ότι 18 εταιρείες (πληροφορικής, διατροφής, πλαστικών, ΑΠΕ κ.α.) εμφάνισαν ταυτόχρονη αύξηση κύκλου εργασιών, EBIDTA και καθαρών κερδών! Με τα μεγέθη του 2021 να αναμένονται αισθητά βελτιωμένα για την πλειονότητα των εισηγμένων, ακόμη και χωρίς τις επιπτώσεις της επερχόμενης επιτάχυνσης της ανάπτυξης για το 2021 αλλά κυρίως για το 2022. Την ίδια ώρα, το ελληνικό δημόσιο δανείζεται με μόλις 0,2% για 5ετή περίοδο, οι επενδυτικοί οίκοι όπως η Wood αναφέρονται με αισιοδοξία για το θετικό ελληνικό story και ο MSCI Standard Greece αναμένεται μέχρι την επόμενη αναθεώρησή του να περιλαμβάνει τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό εταιρειών σε σχέση με το σημερινό (από 3 σε τουλάχιστον 6 μετοχές).

Με τα παραπάνω δεδομένα, το ελληνικό χρηματιστήριο είναι πιθανό να κινηθεί ψηλότερα στο επόμενο διάστημα με το Γ.Δ. να στοχεύσει προς την περιοχή των 950 μονάδων. Πότε όμως θα συμβεί αυτό, στο εγγύς μέλλον ή λίγο αργότερα και αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης και επανέλθει η κανονικότητα στην ελληνική οικονομία;

Η απάντηση είναι ότι στο βαθμό που η επενδυτική ψυχολογία σχετίζεται με τις εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας, ο μηχανισμός της προεξόφλησης των επερχόμενων καλύτερων ημερών θα οδηγούσε άμεσα το ελληνικό χρηματιστήριο σε ανοδική πορεία. Όμως, οι κινήσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου συνυφαίνονται με τις ροές κεφαλαίων από το εξωτερικό, διαδικασία που σχετίζεται με τις κινήσεις των διεθνών αγορών για την πορεία των οποίων διαφαίνεται ότι είναι ενδεχόμενο να σημειωθούν βραχυχρόνιες αναταράξεις, καθώς οι δείκτες έχουν ήδη καταγράψει ιστορικά υψηλές επιδόσεις ελέω της άφθονης ρευστότητας που προσφέρουν οι Κεντρικές Τράπεζες.

Πάντως, τα μηνύματα των αγορών είναι  ήδη καθαρά: η επερχόμενη ανάκαμψη οδηγεί ήδη σε ράλι των τιμών των εμπορευμάτων (των μετάλλων και του πετρελαίου) απειλώντας με αναζωπύρωση του πληθωρισμού, εξέλιξη που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορες τις Κεντρικές Τράπεζες, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις των επικεφαλής τους, με την Υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν να  ομολογεί το ενδεχόμενο αλλαγής της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Παράλληλα, τόσο η Federal όσο και επενδυτικοί οίκοι προειδοποιούν για τα υπερτιμημένα στοιχεία ενεργητικού (τα ψηφιακά νομίσματα ανάμεσά τους). Εξελίξεις που υπό προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε διορθωτική κίνηση των διεθνών αγορών, μεταθέτοντας χρονικά και την ανοδική κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου. Με τις 870 μονάδες του Γ.Δ. να αποτελούν ένα πιθανό όριο στήριξης στο βαθμό που  υλοποιηθεί το πλαγιοκαθοδικό σενάριο βραχυχρόνια.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα σήμερα Τετάρτη 12/5 οδηγούμενες στα χαμηλότερα επίπεδα ενός μηνός, καθώς οι επενδυτές υπέθεσαν ότι οι αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων και η όλο και μεγαλύτερη πληθωριστική πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρώιμες αυξήσεις επιτοκίων και υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων παγκοσμίως.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αρχικά έπεσε κατά 0,5%, μετά την υποχώρησή του κατά -1,6% την Τρίτη τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τις 24 Μαρτίου. Ωστόσο συνέχισε την κάθοδό του με πτώση στις 677,67 μονάδες και μεταβολή -0,98%. Στις 678 μονάδες, ο περιφερειακός δείκτης αρχίζει να απέχει υπολογίσιμα από το ρεκόρ των 745,89 το Φεβρουάριο και εξακολουθεί να είναι 2% ψηλότερα μέχρι στιγμής φέτος, μετά από ένα άλμα 19% το 2020 και σχεδόν +16% αύξηση το 2019.

Οι μετοχές στην Κίνα άνοιξαν στο κόκκινο, με τον δείκτη blue-chip να είναι στο -0,2%. Στις 8:40 δική μας ώρα έχανε -0,44%. Οι μετοχές της Αυστραλίας υποχώρησαν -0,6%, ενώ στις 8:40 δική μας ώρα είχαν μεταβολή -0,85%. Ο δείκτης KOSPI της Νότιας Κορέας μειώθηκε αρχικά -0,7% και στις 8:40 έχανε -1,40%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας ανέστρεψε τα πρώτα κέρδη και χάνει στις 8:40 -1,54%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης E-mini για το S&P 500 σημείωσαν άνοδο +0,3% στις πρώτες ασιατικές συναλλαγές αλλά στις 8:40 δική μας ώρα έχαναν -0,5%.

Οι αναλυτές, ωστόσο, αμφισβήτησαν ότι η πώληση θέσεων στις μετοχικές αξίες θα επεκταθεί πολύ περισσότερο σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από χαλαρότητα στη νομισματική πολιτική και φορολογική… γενναιοδωρία.