Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 24 Μαΐου 2007 19:32

Δ. Δασκαλόπουλος: Ανέφικτη πλέον η επιδοτούμενη ανάπτυξη

«Η επιδοτούμενη ανάπτυξη είναι πλέον ανέφικτη. Η μάχη χαρακωμάτων που δίνουν διάφορες κοινωνικές ομάδες για τα στενά συντεχνιακά τους κεκτημένα είναι φαύλος κύκλος. Το υδροκέφαλο κράτος δεν μπορεί να παράγει πια ανάπτυξη, αλλά ελλείμματα που αποτελούν βαρίδια για το κοινωνικό μας σύνολο».

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος κατά την ομιλία του στην απογευματινή συνεδρίαση της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.

«Με τις παραδοσιακές ρητορείες και τα ευχολόγια μεταθέτουμε τα προβλήματα διογκώνοντάς τα. Δεν τα επιλύουμε», πρόσθεσε ο κ. Δασκαλόπουλος απευθυνόμενος «σ’ εκείνους που αναπολούν την προστασία του πελατειακού κράτους».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε ακόμη ότι η «σύγχρονη επιχείρηση δεν έχει την πολυτέλεια της αδράνειας και της στασιμότητας. Δεν μπορεί να κάνει δουλειά με μισές κουβέντες και μισιακές αποφάσεις. Σχεδιάζει με μακροπρόθεσμους στόχους και όχι με κοντόφθαλμες σκοπιμότητες. Αναπτύσσεται μέσα από τη δημιουργική άμιλλα για την κατάκτηση της προτίμησης των καταναλωτών. Έτσι παράγεται τελικά η πρόοδος που χρειάζεται ο τόπος. Στις επιχειρήσεις, όποιος δεν ανανεώνεται παρακμάζει. Όποιος δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη της αλλαγής είναι καταδικασμένος. Το ίδιο ισχύει και για τις κοινωνίες».

Οι θέσεις και πρωτοβουλίες του ΣΕΒ είναι σήμερα ξένες προς τη συντεχνιακή λογική, ξένες προς την αντίληψη της επιδοτούμενης ανάπτυξης, υπογράμμισε ο κ. Δασκαλόπουλος.