Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η Φέντεραλ Ριζέρβ για ορισμένες κατηγορίες ενεργητικού τις οποίες θεωρεί άκρως υπερτιμημένες με βάση τις ιστορικές νόρμες, με συνέπεια να διατρέχουν τον κίνδυνο απότομης πτώσης, εάν ξαφνικά χαθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η Φέντεραλ Ριζέρβ για ορισμένες κατηγορίες ενεργητικού τις οποίες θεωρεί άκρως υπερτιμημένες με βάση τις ιστορικές νόρμες, με συνέπεια να διατρέχουν τον κίνδυνο απότομης πτώσης, εάν ξαφνικά χαθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η Fed αναγνώρισε ότι οι ρυθμιστικές αρχές στερούνται των εργαλείων για να παρακολουθήσουν την ανάληψη κινδύνου από traders όπως ο Μπιλ Γουάνγκ, ο ιδιοκτήτης του αντισταθμιστικού ταμείου Archegos Capital, ο οποίος στοιχημάτισε σε πολλές μετοχές μέσω μόχλευσης.
«Οι πρόσφατες εξελίξεις με το Archegos και την κατάρρευσή του καταδεικνύουν την περιορισμένη ορατότητα ως προς την έκθεση των αντισταθμιστικών ταμείων σε διάφορες κατηγορίες ενεργητικού και υπενθυμίζουν ότι τα διαθέσιμα μέτρα ως προς τη μόχλευση των hedge funds ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να ανατρέψουν σημαντικούς κινδύνους» αναφέρει η Λάελ Μπρέναρντ, επικεφαλής της επιτροπής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Fed. Η κατάρρευση του Archegos αποτελεί ένα τρανταχτό παράδειγμα των τρωτών σημείων που κρύβονται στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, είπε χαρακτηριστικά.
Οι μετοχές
Η Fed ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στην αύξηση των τιμών μετοχών και άλλων κατηγοριών ενεργητικού, που βρίσκονται σε έδαφος «φούσκας», εξέλιξη που συνιστά σημαντική απειλή για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι επενδυτές αγοράζουν τα πάντα, από μετοχές έως ομόλογα και κρυπτονομίσματα, έχουν τοποθετήσει δισεκατομμύρια στις SPACs (εταιρείες ειδικού σκοπού) και έχουν στηρίξει τα μέγιστα τις αρχικές δημόσιες εγγραφές.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν είναι διόλου τυχαίες οι δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ Γκάρι Γκένσλερ, ο οποίος υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη θεσμοθέτησης νέων κανονισμών για την προστασία των επενδυτών από τον αντίκτυπο που τους ασκούν τα social media, κάποιες πλατφόρμες συναλλαγών και κάποιες κατηγορίες ενεργητικού, όπως τα κρυπτονομίσματα. Η έκθεση της Fed κάνει επίσης ειδική μνεία σε συγκεκριμένους τομείς, όπως ενέργεια, ταξίδια και ψυχαγωγία, οι οποίοι επλήγησαν τα μέγιστα από την πανδημία και εξακολουθούν να είναι ευάλωτοι σε οιοδήποτε «πισωγύρισμα».
Για το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, θεωρεί ότι είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένο με χαμηλή μόχλευση. Παρά το γεγονός ότι η οικονομία έχει βελτιωθεί σημαντικά με τα χαμηλά επιτόκια και τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης να έχουν βοηθήσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά να εξυπηρετήσουν το χρέος τους, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διαπιστώνει ότι «πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά εξακολουθούν να δέχονται έντονες πιέσεις». Άλλωστε, η ανάκαμψη δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί όπως έδειξαν και τα στοιχεία για την απασχόληση Απριλίου, που απογοήτευσαν την αγορά πιστοποιώντας ότι η Fed δεν πρόκειται να αποσύρει σύντομα τα υποστηρικτικά της μέτρα.
Τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν μόλις 266.000 νέες θέσεις εργασίας, αριθμός δραματικά χαμηλότερος από το ένα εκατομμύριο που είχαν προβλέψει αναλυτές, με την ανεργία μάλιστα να αυξάνεται στο 6,1%, πολύ περισσότερο από το 3,5% όπου βρισκόταν λίγους μήνες πριν να ξεσπάσει η πανδημία. Για μία σειρά κινδύνων μίλησε και το μεγαλύτερο «γεράκι» των κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών του G10, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας, Ουστέιν Όλσεν, κάνοντας λόγο για τα υψηλά ποσοστά των μολύνσεων από κορονοϊό, τις αβέβαιες υγειονομικές συνθήκες και τις προοπτικές του εμβολιασμού, παρότι τάσσεται υπέρ της αύξησης των επιτοκίων.
Η ΕΚΤ
Στα κοινωνικά οφέλη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αναφέρθηκε η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης, Κριστίν Λαγκάρντ, με νέες δηλώσεις της, λέγοντας ότι συνέβαλε στη μείωση των ανισοτήτων στη διάρκεια της πανδημίας. «Η κρίση του κορονοϊού θα δημιουργήσει ανισότητες, ειδικά στους χαμηλού εισοδήματος εργαζομένους και στους νέους και θα πρέπει να εστιάσουμε πολύ προσεκτικά σε αυτό το φαινόμενο» είπε μιλώντας στο συνέδριο State of the Union.
Παρότι αναγνώρισε το γεγονός ότι τα προγράμματα αγοράς ομολόγων ευνόησαν κάποιες κατηγορίες ενεργητικού, αυξάνοντας την περιουσία των πλουσίων, η Λαγκάρντ υπεραμύνθηκε των πολιτικών της ΕΚΤ, λέγοντας ότι συνέβαλαν στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Έδωσε επίσης έμφαση στις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, σημειώνοντας ότι η εντολή της Fed είναι διπλή, ενώ της ΕΚΤ μόνο μία, η σταθερότητα των τιμών.