Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 29 Μαΐου 2007 10:08

Vodafone: Μεγαλύτερες των προβλέψεων ζημίες

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ζημίες από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών εμφάνισε στο σύνολο της χρήσης η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, Vodafone Group Plc, καθώς η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές δεν κατάφεραν να εξισορροπήσουν τη συρρίκνωση στην Ευρώπη.

Οι καθαρές ζημίες υποχώρησαν στα 5,43 δισ. λίρες στερλίνες (10,8 δισ. δολ.) ή 9,84 πένες ανά μετοχή από το ρεκόρ των 21,9 δισ. λιρών ή 35,01 πένες ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Συνολικά 16 οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι οι ζημίες της εταιρείας θα ήταν 1,93 δισ. λίρες. Οι πωλήσεις της σημείωσαν άνοδο 6%, φθάνοντας στα 31,1 δισ. λίρες.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Vodafone, Arun Sarin, αύξησε το ενδιαφέρον τους στις εξαγορές σε αναδυόμενες αγορές. Η Vodafone αγόρασε την τουρκική Telsim Mobil Telekomunikasyon Hizmetleri AS προς 4,55 δισ. λίρες πέρυσι και μερίδιο ελέγχου στην

Hutchison Essar Ltd., την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Ινδίας. Την ίδια ώρα τα κέρδη μειώθηκαν στην Ευρώπη, όπου σχεδόν ο κάθε ένας έχει κινητό τηλέφωνο.

Τα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων κέρδη αυξήθηκαν 1,6%, φθάνοντας στα 11,96 δισ. λίρες.

Οι μετοχές της Vodafone υποχώρησαν 0,4%, φθάνοντας στις 151,4 πένες η μία κατά τη διαπραγμάτευσή τους στο Λονδίνο στις 25 Μαΐου. Πέρυσι, οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο 13%, έναντι ανόδου 11% του βρετανικού δείκτη FTSE 100.