Μετά τις επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων 10ετούς και 30ετούς διάρκειας το 2021, το Ελληνικό Δημόσιο βγαίνει και πάλι στις αγορές, αυτή τη φορά με την έκδοση ομολόγου 5ετούς διάρκειας.
Μετά τις επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων 10ετούς και 30ετούς διάρκειας το 2021, το Ελληνικό Δημόσιο βγαίνει και πάλι στις αγορές, αυτή τη φορά με την έκδοση ομολόγου 5ετούς διάρκειας.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, η λήξη του ομολόγου είναι το Φεβρουάριο του 2026, δηλαδή σε 4 έτη και 9 μήνες. Ανάδοχοι της έκδοσης έχουν οριστεί οι Barclays, BofA Securities, Citi, Commerzbank, Morgan Stanley και Societe Generale.
Η επιλογή μιας τέτοιας διάρκειας, δηλαδή της πενταετίας, φαίνεται ότι είναι το αποτέλεσμα της διαθεσιμότητας τίτλων του ελληνικού δημοσίου αναφορικά με το πώς κατανέμεται το κόστος εξυπηρέτησης μέσα στα επόμενα έτη. Ένας άλλος παράγοντας αποτελεί και το γεγονός ότι η απόδοση του συγκεκριμένου ομολόγου φαίνεται να είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με άλλες διάρκειες ομολόγων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του ομολόγου 5ετούς διάρκειας κυμαίνεται στο 0,15%. Η τελευταία έκδοση 5ετούς ομολόγου ήταν το Φεβρουάριο του 2019 με το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 2,5 δις. ευρώ με επιτόκιο 3,45%.
Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει δανειστεί από την αγορές πάνω από 8 δισ. ευρώ :
· 3,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο μέσα από την έκδοση 10ετούς ομολόγου και με επιτόκιο 0,8%
· 2,5 δισ. ευρώ το Μάρτιο μέσω της έκδοσης ομολόγου 30ετούς διάρκειας και επιτόκιο 1,9%.
· Περίπου 3 δισ. ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα δανεισμού για το 2021, που είχε ανακοινωθεί στα τέλη του 2020, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές έως 12 δισ. ευρώ. Στα επόμενα βήματα, μετά την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, περιλαμβάνονται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η πιθανή επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου. Στην πραγματικότητα το ποσό που θα αντλήσει η Ελλάδα φέτος θα είναι πολύ υψηλότερο και μπορεί να φτάσει κοντά στα 20 δισ. ευρώ αν υπολογίσει κανείς :
· τα επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ που αναμένεται να λάβει η Ελλάδα από την Κομισιόν μέσω του προγράμματος SURE (αυτό το μήνα ή τον Ιούνιο) αλλά και
· την προκαταβολή των 4,1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πριν λίγες ημέρες ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s είχε προχωρήσει στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα στο ΒΒ από ΒΒ-, δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Παράλληλα, η S&P είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ακόμα μία αναβάθμιση το επόμενο 12μηνο στην περίπτωση που η ανάκαμψη είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.
Ραλλού Αλεξοπούλου