Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 30 Μαΐου 2007 08:16

Επισκόπηση οικονομικού Τύπου

* ΕΞΠΡΕΣ: «Δημοσιονομική απειλή, χρεολύσια 65 δισ. ευρώ. Στα 235,37 δισ. το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στο α' 3μηνο, έναντι ετήσιου στόχου 234 δισ.»

* ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Επιτόκια κατά περίπτωση. Ριζικές αλλαγές σε δάνεια και κάρτες. Μεγάλες ανατροπές φέρνει η εφαρμογή της συμφωνίας «Βασιλεία ΙΙ».

* ΚΕΡΔΟΣ: «Ποιες αλλαγές θα φέρει στις τράπεζες η Βασιλεία ΙΙ. Αυξημένες προβλέψεις στις τράπεζες και αυστηρότερα κριτήρια πιστοδοτήσεων.»

* ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Υψηλά επιτόκια και ακριβό ευρώ απειλούν την Ευρωζώνη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρούει κώδωνα κινδύνου για τον πληθωρισμό.»

Βασιλεία ΙΙ

ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ υποστηρίζει ότι «αυξημένες προβλέψεις, κυρίως σε τραπεζικά ιδρύματα που δεν πληρούν αξιόπιστα εσωτερικά συστήματα ελέγχου, αυστηρότερα κριτήρια πιστοδοτήσεων και μεγαλύτερο κόστος σε ορισμένες κατηγορίες δανείων, προβλέπει η εφαρμογή των κανόνων Βασιλείας ΙΙ, που θα ξεκινήσει να ισχύει από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.»

Δημόσιο χρέος

Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι «Ισχυρή αντίσταση εμφανίζει το δημόσιο χρέος στην προσπάθεια ταχύτερης μείωσης, δυσχεραίνοντας τη δημοσιονομική πολιτική. Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ανήλθε στο πρώτο τρίμηνο 2007 στα 235,37 δισ. ευρώ από 226,22 δισ. ευρώ στο τέλος του 2006. Η εξέλιξη αυτή καθιστά δύσκολη την αντιμετώπισή του, καθώς αφενός έχει υπερβεί τον ετήσιο στόχο (234 δισ. ευρώ) και αφετέρου η εξυπηρέτησή του δέχεται την πίεση των συσσωρευμένων χρεολυσίων, τα οποία για την τριετία 2007-2009 ανέρχονται στα 65 δισ. ευρώ.»

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ