Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 30 Μαΐου 2007 11:57

Ευρωζώνη: Μείωση των λιανικών πωλήσεων τον Μάϊο

ΜΕΙΩΣΗ για πρώτη φορά στην Ευρωζώνη σημείωσαν το τρίμηνο έως τον Μάϊο οι λιανικές πωλήσεις, καθώς οι δαπάνες σε ενδύματα και υποδήματα μειώθηκαν, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg.

O δείκτης που μετρά τις λιανικές πωλήσεις στις 13 χώρες μέλη της Ε.Ε. που συναλλάσσονται με το ευρώ, μειώθηκε – εποχιακώς προσαρμοσμένος – στο 48,4 και στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών από 54,6 το Απρίλιο. Ο δείκτης συντάσσεται μετά από έρευνα σε περισσότερα από 1.000 στελέχη εταιρειών για το Bloomberg LP από την NTC Economics Ltd. Ο δείκτης κάτω από το 50 καταδεικνύει συρρίκνωση.

Στη Γερμανία τη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ, ο δείκτης λιανικής μειώθηκε στο 47,3 από τα υψηλότερα επίπεδα πέντε μηνών των 55,6.

Οι δαπάνες σε ενδύματα στην ζώνη του ευρώ μειώθηκαν τον Μάϊο και ο δείκτης υποχώρησε στο 42,2 από 81 που ήταν τον Απρίλιο.

Οι δαπάνες στη Γαλλία υποχώρησαν τον Μάϊο, ωθώντας τον δείκτη στο 50,1 από 58,6. Οι αναλυτές της NTC είπαν ότι η προεκλογική καμπάνια για την προεδρία στη Γαλλία για τις εκλογές της 6ης Μαΐου κράτησαν μακριά τον κόσμο από τα καταστήματα. Ο δείκτης στην Ιταλία αυξήθηκε στο 47,7 από 47,5.