Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 30 Μαΐου 2007 12:28

Μεταρρυθμίσεις σε πολλά μέτωπα ζητεί ο ΟΟΣΑ

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό, «απελευθέρωση» απολύσεων, μεγαλύτερη κινητικότητα εργαζομένων, αλλά και συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι οι τρεις βασικές παρατηρήσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.

Υπό την παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ Angel Gurria, θα παρουσιαστεί σήμερα στο υπουργείο Οικονομίας, η έκθεση που συντάσσει ο οργανισμός για την ελληνική οικονομία κάθε 18 μήνες με ειδικό θέμα, τις επιπτώσεις από την οικονομική μετανάστευση. Στα θέματα που περιλαμβάνονται στην έκθεση περιλαμβάνονται:

* Οι εναλλακτικές προτάσεις για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Στο θέμα αυτό ο ΟΟΣΑ προτείνει για άλλη μια φορά τη θέσπιση κινήτρων για παράταση του εργασιακού βίου και παράλληλα την αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης με την περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

* Μέτρα για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς εργασίας, όπου ο ΟΟΣΑ προτείνει την άρση του προστατευτισμού που διέπει την ελληνική αγορά και κατά συνέπεια μερική ή ολική «απελευθέρωση» των απολύσεων. Παράλληλα προτείνεται η θέσπιση κινήτρων για μεγαλύτερη κινητικότητα εργαζομένων ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί η διαρθρωτική ανεργία.

* Την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, ώστε να αποτελέσει «ατμομηχανή» ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια αντικαθιστώντας την ανάπτυξη μέσω της υψηλής ιδιωτικής κατανάλωσης η οποία με τη σειρά της τροφοδοτείται έως τώρα από το δανεισμό.

* Τα διαρθρωτικά μέτρα που είναι αναγκαία, ώστε να επέλθει σε μόνιμη βάση η δημοσιονομική σταθερότητα. Στην έκθεση που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα δεν υπάρχουν οικονομικές προβλέψεις. Ωστόσο στην έκθεση του Οργανισμού για όλες τις χώρες μέλη που εκδόθηκε πριν από δέκα ημέρες προβλέπονταν για την Ελλάδα συνέχιση του ρυθμού ανάπτυξης με μέσο ετήσιο ρυθμό 4% μέχρι και το 2008. Παράλληλα, λαμβάνοντας υπ' όψιν το αναθεωρημένο ΑΕΠ, προβλέπονταν συνέχιση της μείωσης του ελλείμματος στο 1,9% του ΑΕΠ φέτος και αύξησή του στο 2,3% του ΑΕΠ το 2008 αν δεν ληφθούν νέα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής

* Την ανάγκη ενίσχυσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τη σύνδεσή της με την αγορά εργασίας.

* Τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Στο θέμα αυτό ο ΟΟΣΑ επαναλαμβάνει τις συστάσεις του για πλήρη απελευθέρωση των αγορών ενέργειας τηλεπικοινωνιών και τις υπόλοιπες αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Παράλληλα ζητεί επιτάχυνση της προσπάθειας για την πάταξη της γραφειοκρατίας στη σύσταση και λειτουργία επιχειρήσεων και τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα.

* Η επίπτωση στην ελληνική οικονομία των οικονομικών μεταναστών. Σχολιάζοντας την αυξημένη προς τη χώρα μας είσοδο οικονομικών μεταναστών ο ΟΟΣΑ προτείνει για άλλη μια φορά την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για την αποδοχή και την ενσωμάτωση όσων έρχονται από τρίτες χώρες και μέτρα για την αποτροπή της μαύρης εργασίας. Στο τελευταίο τονίζεται ότι το ανασφάλιστο καθεστώς εργασίας για ένα μεγάλο αριθμό οικονομικών μεταναστών επέτρεψε την αύξηση από τις αρχές της 10ετίας του 90 του εργατικού δυναμικού κατά περίπου 10%, παρά το γεγονός ότι η διαρθρωτική ανεργία στη χώρα μας παραμένει υψηλή.

Τα σχόλια του σχετικά με την πορεία της οικονομίας θα κάνει σήμερα και ο ίδιος ο κ. Gurria κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που θα δώσει με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη.

Τ.Δ.