Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021 08:36

Τζο Μπάιντεν : Ήρθε η ώρα οι πλούσιοι να «πληρώσουν το δίκαιο μερίδιό τους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «η Αμερική είναι έτοιμη για απογείωση» καθώς έθεσε ένα σαρωτικό όραμα για μεγαλύτερες επενδύσεις για την ενίσχυση της οικονομίας την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης 1,8 τρισ. δολαρίων για νέες δαπάνες για τη φροντίδα των παιδιών, την εκπαίδευση και τους μισθούς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «η Αμερική είναι έτοιμη για απογείωση» καθώς έθεσε ένα σαρωτικό όραμα για μεγαλύτερες επενδύσεις για την ενίσχυση της οικονομίας την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης 1,8 τρισ. δολαρίων για νέες δαπάνες για τη φροντίδα των παιδιών, την εκπαίδευση και τους μισθούς.

Στην πρώτη του μεγάλη ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου επιδίωξε να εκφραστεί με έναν ελπιδοφόρο τόνο τονίζοντας τις προσπάθειές του να καταπολεμήσει την πανδημία, να επεκτείνει τους εμβολιασμούς Covid-19 - προτρέποντας όλους τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν- και να ωθήσει την οικονομική ανάπτυξη.

«Η Αμερική κινείται. Προχωρώντας μπροστά. Και δεν μπορούμε να σταματήσουμε τώρα », είπε, σε ομιλία του που διήρκεσε πάνω από μία ώρα. «Είμαστε σε ανταγωνισμό με την Κίνα και άλλες χώρες για να κερδίσουμε τον 21ο αιώνα», σημείωσε.

Ο  Μπάιντεν παρουσίασε το οικονομικό του πακέτο, συμπεριλαμβανομένου του νέου αμερικανικού οικογενειακού σχεδίου του, ενώ παράλληλα ανανέωσε την υποστήριξή του σε έναν μακρύ κατάλογο δημοκρατικών προτεραιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης νομοθεσίας για την αστυνόμευση, τον έλεγχο των όπλων και τη μετανάστευση.

«Πρέπει να αποδείξουμε ότι η δημοκρατία εξακολουθεί να λειτουργεί. Ότι η κυβέρνησή μας εξακολουθεί να λειτουργεί και μπορούμε να τα παραδώσουμε για τον λαό μας », είπε και κάλεσε τους Ρεπουμπλικανούς να συνεργαστούν μαζί του.

Αντιδρούν οι Ρεπουμπλικανοί

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει σε μεγάλο βαθμό αντιταχθεί στην οικονομική ατζέντα του, λέγοντας ότι έχει προτείνει πάρα πολλές κυβερνητικές δαπάνες και ότι τα φορολογικά του σχέδια θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομία.

Συνολικά, οι προτάσεις του Δημοκρατικού προέδρου αντιπροσωπεύουν μια φιλόδοξη προσπάθεια επαναπροσδιορισμού του ρόλου της κυβέρνησης στη διαμόρφωση της οικονομίας. Στοιχηματίζοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη, ο Λευκός Οίκος απομακρύνεται από τις μακροχρόνιες παραδοχές και στα δύο μέρη ότι ο δημόσιος τομέας είναι εγγενώς λιγότερο αποτελεσματικός από τον ιδιωτικό και ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει γενικά να προσφεύγουν στις αγορές.

Ο Μπάιντεν τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία του Αμερικανικού Οικογενειακού Σχεδίου, το οποίο πληρώνεται σε μεγάλο βαθμό αυξάνοντας τους φόρους για τους πλουσιότερους Αμερικανούς, και το πακέτο υποδομών 2,3 τρισ. δολαρίων που περιλαμβάνει νέες δαπάνες για γέφυρες, δρόμους και ευρυζωνικό διαδίκτυο.

Έθεσε επίσης τις μαζικές προτάσεις δαπανών ως απαραίτητες για να βοηθήσουν την οικονομία και τους εργαζόμενους της χώρας.

Αναφερόμενος στις πολιτικές που στοχεύουν τον οικογενειακό ιστό, ο Μπάιντεν είπε ότι ήρθε η ώρα να κάνουμε μια «επένδυση μιας γενιάς στις οικογένειες και τα παιδιά μας». Είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν χρησιμοποιήσει δημόσιες δαπάνες για πράγματα όπως σχολεία και εξερεύνηση του διαστήματος για να επιτύχουν σπουδαία πράγματα στο παρελθόν.

«Αυτές είναι επενδύσεις που κάναμε μαζί ως μία χώρα και επενδύσεις που μόνο η κυβέρνηση ήταν σε θέση να κάνει», είπε. «Επαναλαμβανόμενα, μας ωθούν στο μέλλον.»

Για να χρηματοδοτήσει όλες τις προτάσεις του, ο Μπάιντεν θα αυξήσει τους συντελεστές φόρου εισοδήματος και υπεραξίας, θα αυξήσει τους φόρους στις εταιρείες και θα βασιστεί σε μια διευρυμένη Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων για τον έλεγχο και τη συλλογή περισσότερων χρημάτων.

Ο Μπάιντεν τόνισε τη δέσμευση της εκστρατείας του ότι οι άνθρωποι που βγάζουν λιγότερα από 400.000 δολάρια δεν θα πληρώνουν περισσότερους φόρους, αλλά είπε ότι ήρθε η ώρα για τις εταιρείες και τους πλουσιότερους Αμερικανούς να «πληρώσουν το δίκαιο μερίδιό τους».

Ο πρόεδρος έχει παρακολουθήσει πολλές παρόμοιες ομιλίες ως γερουσιαστής των ΗΠΑ και ως αντιπρόεδρος στο Καπιτώλιο, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται υπό βαριά ασφάλεια μετά την εισβολή του κτηρίου στις 6 Ιανουαρίου.

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στα βίαια επεισόδια, αποκαλώντας τη βία ως «τη χειρότερη επίθεση στη δημοκρατία μας μετά τον εμφύλιο πόλεμο».

Η ομιλία του Μπάιντεν σηματοδότησε την πρώτη φορά στην ιστορία του έθνους που δύο αξιωματούχοι που συνοδεύουν τον πρόεδρο είναι γυναίκες. Η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι.

Ο γερουσιαστής Τιμ Σκοτ εξέφρασε τη διαφωνία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη διεύθυνση του προέδρου. Ο μόνος Μαύρος Ρεπουμπλικανός στη Γερουσία θεωρείται πιθανός προεδρικός υποψήφιος του 2024.

Ο Σκοτ χαρακτήρισε την πρόταση για τις υποδομές ως «φιλελεύθερη λίστα επιθυμιών για κυβερνητικά απόβλητα». Είπε επίσης ότι ο πρόεδρος δεν τήρησε τις υποσχέσεις του «μονιάσει» το έθνος.

Σε μια άμεση έκκλησή του προς τους Ρεπουμπλικανούς, ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι οι θέσεις εργασίας και οι υποδομές ήταν διμερή ζητήματα και ευχαρίστησε τους Ρεπουμπλικάνους που έχουν προσφέρει αντίθετη πρόταση για τις υποδομές. «Ας δουλέψουμε», είπε. Προέτρεψε επίσης το Κογκρέσο να «τερματίσει τον εξαντλητικό πόλεμό μας για τη μετανάστευση», πιέζοντας για ολοκληρωμένες αλλαγές στους νόμους για τη μετανάστευση εν μέσω κύματος μεταναστών στα σύνορα.

Ο Μπάιντεν έπαιρνε γρήγορα επαίνους από τους Δημοκρατικούς, μεταξύ των οποίων η κυρία Πελόσι, η οποία είπε ότι προσέφερε ένα «ενοποιητικό μήνυμα ανθεκτικότητας, αποφασιστικότητας και ελπίδας».

«Όλοι έχουμε δει το γόνατο της αδικίας στο λαιμό των Μαύρων Αμερικανών»

Ο  Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να υποστηρίξει πολλές προτεραιότητες των Δημοκρατικών, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του ομοσπονδιακού κατώτατου μισθού στα 15 δολάριατην ώρα, το κλείσιμο του χάσματος στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων και την ενίσχυση των δικαιωμάτων διαπραγμάτευσης των εργαζομένων. Κάλεσε επίσης για επέκταση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και μείωση των τιμών συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Ακόμα μετά από μια σειρά μαζικών εμβολιασμών, προέτρεψε το Κογκρέσο να αναλάβει δράση για τον έλεγχο των όπλων και ζήτησε από τους νομοθέτες να εγκρίνουν ένα νομοσχέδιο μεταρρύθμισης της αστυνομίας  που φέρει το όνομα του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, του οποίου η δολοφονία πυροδότησε ένα κύμα διαμαρτυριών πέρυσι.

«Όλοι έχουμε δει το γόνατο της αδικίας στο λαιμό των Μαύρων Αμερικανών», είπε ο Μπάιντεν. «Έχουμε μια τεράστια ευκαιρία να λυγίσουμε το τόξο του ηθικού σύμπαντος προς τη δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Η μεταρρύθμιση «George Floyd Justice in Policing Act», η οποία θα απαγορεύσει τη χρήση chokeholds και επιβάλει εντάλματα χωρίς χτυπήματα, εγκρίθηκε από το Δημοκρατικό Σώμα τον Μάρτιο. Αντιμετωπίζει όμως εμπόδια στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικανοί αντιτίθενται σε μια διάταξη που θα διευκόλυνε την άσκηση αστικών αγωγών εναντίον αστυνομικών. Ο Σκοτ, ο οποίος ηγήθηκε των συνομιλιών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για το θέμα, είπε ότι «έτεινε ένα κλαδί ελιάς» στους Δημοκρατικούς για την αναθεώρηση της αστυνόμευσης, αλλά έχουν εμποδίσει τις προσπάθειές του.

Οι ΗΠΑ «δεν ψάχνουν για σύγκρουση» με Κίνα-Ρωσία

Ο Μπάιντεν αναγνώρισε τις εντάσεις με τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αναζητήσουν ευκαιρίες συνεργασίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Όπως είπε, είχε διαβιβάσει στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ότι οι ΗΠΑ «δεν ψάχνουν για σύγκρουση», ακόμη και όταν ορκίστηκε να καταστήσει το Πεκίνο υπεύθυνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την προσέγγισή του προς τη Ρωσία με παρόμοιους όρους, εκφράζοντας την επιθυμία του να αποφύγει την κλιμάκωση, προειδοποιώντας τη Μόσχα ενάντια σε ενέργειες που θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν περαιτέρω κυρώσεις. Η κυβέρνησή του ετοιμάζεται για πιθανή σύνοδο κορυφής με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αυτό το καλοκαίρι.

Ο Μπάιντεν είπε ότι η κυβέρνησή του θα ακολουθήσει μια συντονισμένη στρατηγική με τους συμμάχους των ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα με «διπλωματία και αυστηρή αποτροπή». Και υπερασπίστηκε το σχέδιό του να αποσύρει τις δυνάμεις των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν έως τις 11 Σεπτεμβρίου. «Μετά από 20 χρόνια αξίας, γενναιότητας και θυσίας, ήρθε η ώρα να φέρουμε αυτά τα στρατεύματα στο σπίτι», είπε ο  Μπάιντεν.

Οι προτάσεις του Μπάιντεν θα ψηφιστούν στο Κογκρέσο, όπου οι Δημοκρατικοί κατέχουν λεπτές ισορροπίες και οι μετριοπαθείς και προοδευτικοί του κόμματος δεν είναι πάντα ευθυγραμμισμένοι. Εάν οι Ρεπουμπλικανοί αντιταχθούν στις προσπάθειές του στη Γερουσία, οι Δημοκρατικοί πιθανότατα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν έναν ελιγμό που ονομάζεται συμφιλίωση για να προωθήσουν το μέτρο με απλή πλειοψηφία.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ δήλωσε την Τετάρτη ότι η συμφιλίωση ήταν μια επιλογή για τις νέες προτάσεις. Αυτό εξακολουθεί να απαιτεί από τους Δημοκρατικούς να παραμείνουν ενωμένοι στην αίθουσα, η οποία χωρίζεται με 50-50.

Αναλυτικά το πρόγραμμα για τα αμερικανικά νοικοκυριά χαμηλών - μεσαίων εισοδημάτων

 Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η πρόταση για τα αμερικανικάνοικοκυριά χαμηλών - μεσαίων εισοδημάτων περιλαμβάνει 1 τρισ. δολάρια σε νέες δαπάνες για 10 χρόνια και 800 δισ. δολάρια σε φορολογικές περικοπές, σε μεγάλο βαθμό επεκτάσεις αναστολές που δημιουργήθηκαν ή επεκτάθηκαν στον φετινό νόμο περί ανακούφισης των συνεπειών του Covid-19.

Ο Μπάιντεν ζητά ένα καθολικό προσχολικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 3 και 4 ετών και δύο χρόνια κοινοτικό κολέγιο χωρίς δίδακτρα για όλους τους Αμερικανούς. Θα παρείχε επίσης χρήματα για να κάνει τη φροντίδα των παιδιών πιο προσιτή για οικογένειες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και θα καθιερώσει ένα εθνικό πρόγραμμα άδειας μετ 'αποδοχών για όσους χρειάζονται χρόνο για να φροντίσουν ένα παιδί ή ένα αγαπημένο τους άτομο ή για να ανακάμψουν από ασθένεια, μεταξύ άλλων λόγων.

Για να πληρώσει για τα νέα προγράμματα, η διοίκηση προτείνει την αύξηση του υψηλότερου συντελεστή φόρου εισοδήματος σε 39,6% από 37%. Για τα νοικοκυριά που βγάζουν περισσότερα από 1 εκατ. δολάρια, ο Μπάιντεν θα αυξήσει επίσης το υψηλότερο ποσοστό στα κέρδη κεφαλαίου και τα μερίσματα στο 39,6% από 20%. Συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων φόρων μισθοδοσίας και επενδύσεων - το καθένα 3,8% - τα κορυφαία ποσοστά μισθών και κεφαλαιουχικών κερδών θα φτάσουν το 43,4%, από 23,8%. Θα επέκτεινε το φόρο 3,8% σε ορισμένα νέα είδη εισοδήματος.

Ο Μπάιντεν θα προσαρμόσει επίσης τον τρόπο φορολογίας των κερδών κεφαλαίου κατά το θάνατο. Τα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη θα αντιμετωπίζονται ως πωλημένα και φορολογητέα, με εξαίρεση του 1 εκατ. δολαρίων ανά άτομο, εκτός από την υπάρχουσα εξαίρεση έως και 500.000 $ για την κύρια κατοικία ενός παντρεμένου ζευγαριού. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι κληρονόμοι οφείλουν μόνο φόρους υπεραξίας στα κέρδη μετά τον θάνατο του αρχικού ιδιοκτήτη και μόνο όταν πουλάνε. Αυτό είναι ξεχωριστό από τον φόρο ακίνητης περιουσίας, τον οποίο το σχέδιο δεν θα άλλαζε.

Το σχέδιο βασίζεται σε έσοδα 700 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση προέρχεται από την επέκταση του IRS που έχει συρρικνωθεί μετά από μια δεκαετία περικοπών του προϋπολογισμού.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης περικοπές φόρων για Αμερικανούς με χαμηλότερο και μεσαίο εισόδημα. Ο Μπάιντεν θα επέκτεινε μόνιμα την διευρυμένη πίστωση φόρου για τη φροντίδα των παιδιών και την επέκταση έκπτωσης φόρου εισοδήματος για εργαζόμενους χωρίς παιδιά. Επίσης, θα έκανε την πίστωση φόρου για παιδιά μόνιμα πλήρως επιστρέψιμη, πράγμα που σημαίνει ότι τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος θα μπορούσαν να πάρουν τα χρήματα ακόμη και αν δεν έχουν κερδίσει εισόδημα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal