Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 30 Μαΐου 2007 18:07

Ανεβαίνει ο πήχυς για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας

Προς τα πάνω αναθεώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα την προηγούμενη εκτίμησή της σε ό,τι αφορά το φετινό ρυθμό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις, η οικονομία της Κίνας αναμένεται να «τρέξει» με ρυθμό 10,4% το 2007, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 9,6%.

Η αναθεώρηση της πρόβλεψης έχει να κάνει με την ενίσχυση των εξαγωγών και τις λιγότερο περιοριστικές πολιτικές της κινεζικής κυβέρνησης. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι εξαγωγές της Κίνας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα αναπτυσσόμενα κράτη παρουσίασαν αλματώδη αύξηση στο πρώτο τρίμηνο του έτους, αυξάνοντας το εμπορικό της πλεόνασμα και τα συναλλαγματικά διαθέσιμά της.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οικονομία της Κίνας δεν παρουσιάζει «υπερθέρμανση» και δεν υπάρχει αυτονόητη ανάγκη για περιορισμό της ζήτησης, ενώ στην έκθεση επαναλαμβάνεται η μακροπρόθεσμη σύσταση της τράπεζας προς την κινεζική ηγεσία, πως θα πρέπει να εστιάσει στη μείωση των εμπορικών και χρηματοοικονομικών ανισορροπιών της παγκόσμιας οικονομίας.

Προειδοποίηση για απότομη διόρθωση του χρηματιστηρίου

Στην έκθεσή της η τράπεζα προειδοποιεί ότι η υπερβολική αντίδραση στη ραγδαία άνοδο του κινεζικού χρηματιστηρίου (σσ. πριν τουλάχιστον τη σημερινή υποχώρηση) μπορεί να προκαλέσει μια «απότομη αρνητική διόρθωση», που θα μπορούσε να καταστρέψει τη «νέα αυτοπεποίθηση» που έχει επιτευχθεί τον τελευταίο καιρό στην κινεζική κεφαλαιαγορά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο