Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 31 Μαΐου 2007 09:29

Ινδία: Επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης

ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ η οικονομία της Ινδίας το τελευταίο τρίμηνο, καθώς εταιρείες, όπως η Hero Honda Motors Ltd. αύξησαν την παραγωγή τους για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών που ώθησε την ετήσια οικονομική ανάπτυξη στα υψηλότερα επίπεδα δύο δεκαετιών.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Νοτίου Αφρικής, αναπτύχθηκε 9,1% το τρίμηνο έως τις 31 Μαρτίου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, υψηλότερα από τον ρυθμό 8,7% (αναθεωρημένα στοιχεία) το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Ν. Δελχί. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι η ανάπτυξη θα είχε ρυθμό 9,5%.

Η General Motors Corp., η Tata Steel Ltd. και άλλες εταιρείες αυξάνουν την παραγωγή τους στην Ινδία και με τον ταχύτερο ρυθμό για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ζήτηση από τη μεσαία τάξη, που έφθασε το ύψος του πληθυσμού των ΗΠΑ. Η οικονομική ανάπτυξη ενδέχεται να συρρικνωθεί, μετά την απόφαση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, να αυξήσει τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα πέντε ετών για να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Το δωδεκάμηνο έως τις 31 Μαρτίου η οικονομία της Ινδίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 9,4%, τον ταχύτερο από το 1989, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση.

Το νόμισμα της χώρας, η ρουπία, έχει σημειώσει φέτος άνοδο 8,6% και είχε τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των 16 νομισμάτων της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού, αποτέλεσμα κατά ένα μέρος και των ξένων επενδύσεων ρεκόρ.

Ο ΟΟΣΑ την εβδομάδα που πέρασε, προέβλεψε ότι η ανάπτυξη της Ινδίας θα συρρικνωθεί στο 8,5% το 2007 από 9% το προηγούμενο έτος, καθώς η αύξηση των επιτοκίων φρενάρει τις δαπάνες των καταναλωτών. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλότερος μόνο από τον αντίστοιχο της Κίνας, μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του κόσμου. Φέτος ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η Κίνα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 10,4%.