Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 31 Μαΐου 2007 11:27

Ινδία: Πρόβλεψη για 4% υψηλότερη παραγωγή καφέ φέτος

ΑΥΞΗΣΗ 4% ενδέχεται να σημειώσει η παραγωγή καφέ της Ινδίας, της έκτης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής καφέ στον κόσμο, καθώς οι πρώϊμες βροχές στις κύριες περιοχές καλλιέργειας, αυξάνουν τις αποδόσεις.

Η εσοδεία που αρχίζει τον Οκτώβριο, ενδέχεται να αγγίξει τους 300.000 μετρικούς τόνους, από 288.000 τόνους που προέβλεπε φέτος το Συμβούλιο Καφέ της Ινδίας, σύμφωνα με τον καλλιεργητή και πρώην αντιπρόεδρο του κρατικού συμβουλίου, Ν. Bose Mandanna, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες.

Οι προοπτικές για μεγαλύτερες εσοδεία έρχονται σε μια στιγμή που οι τιμές του καφέ Robusta, που χρησιμοποιείται στην παρασκευή στιγμιαίου καφέ, αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα οκτώ ετών την εβδομάδα που πέρασε, κατά ένα μέρος και επειδή υπάρχει ανησυχία ότι η αύξηση της ζήτησης ενδέχεται να υπερβεί τις προμήθειες από το Βιετνάμ και την Ινδονησία, τις δύο μεγαλύτερες χώρες παραγωγής της ποικιλίας στον κόσμο.

Οι ζημιές από τις βροχοπτώσεις πριν από την εσοδεία και η απώλεια καλλιεργειών από τα ζιζάνια, ανάγκασαν το Συμβούλιο Καφέ να αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψη της φετινής παραγωγής στους 288.000 τόνους από την προηγούμενη εκτίμηση για παραγωγή 300.300 τόνων. Οι καλές καιρικές συνθήκες τον Απρίλιο και νωρίτερα αυτόν τον μήνα, βελτίωσαν την προοπτική για την εσοδεία του επόμενου έτους.

Η παραγωγή του Robusta, ενδέχεται να αυξηθεί 19% στους 225.000 τόνους και του Arabica ενδέχεται να ανέλθει σε 75.000 τόνους, είπε ο Mandanna. O καφές Robusta συνήθως αναμειγνύεται με τον Arabica από εταιρείες, όπως την Nestle SA και την Kraft Foods Inc. Τα συμβόλαια του καφέ Arabica, σημείωσαν άνοδο 12,5% πέρυσι στη Ν. Υόρκη, φθάνοντας τα 111,35 δολ. η λίμπρα. Τα συμβόλαια του Robusta υποχώρησαν χθες 0,4% στο Λονδίνο, φθάνοντας στα 1.729 δολ. ο τόνος.

Οι εξαγωγές καφέ της Ινδίας από την 1η Οκτωβρίου έως και τις 28 Μαΐου, αυξήθηκαν στους 157.808 τόνους από 155.219 τόνους πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Οι εξαγωγές ενδέχεται να μειωθούν κατά 13% φέτος, στους 200.000 τόνους, αποτέλεσμα των χαμηλότερων αποθεμάτων και της ισχυροποίησης της ρουπίας, σύμφωνα με την Coffee Exporters' Association of India.

Το νόμισμα της χώρας είχε φέτος τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των λοιπών ασιατικών νομισμάτων, καθώς οι ξένοι επενδυτές αξιοποίησαν το πλεονέκτημα της ανάπτυξης της τέταρτης σε μέγεθος οικονομίας της περιφέρειας. Το νόμισμα άγγιξε τα 40,285 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 28 Μαΐου, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 1998.

Η Ινδία εξάγει περισσότερα από τα 2/3 της παραγωγής της σε ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Ρωσίας και της Γερμανίας.