Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2007 09:45

Quintana: Ενίσχυση του στόλου με τέσσερα πλοία

ΤΕΣΣΕΡΑ επιπλέον πλοία τύπου capesize θα αποκτήσει η Quintana Maritime σε μια σημαντικής σημασίας συνεργασία με την AMCI Cape Holdings LLC. Τα πλοία αναμένεται να παραδοθούν στην Quintana Maritime από το Μάιο έως τον Αύγουστο του 2010, είναι χωρητικότητας 180.000 dwt το καθένα και κατασκευάζονται στα καινούργια ναυπηγεία Korea Shipyard της Νοτίου Κορέας.

Το κόστος των πλοίων θα αγγίξει τα 310,8 εκατ. δολάρια και θα επιβαρύνει την εταιρεία μόνο κατά το ήμισυ, αφού το 50% της αξίας θα αποπληρωθεί από την AMCI Cape Holdings LLC.

Παράλληλα, η Quintana ανακοίνωσε μια ακόμη συμφωνία ναύλωσης με την πανευρωπαϊκή εταιρεία ενέργειας EDF Trading. Το πενταετές συμφωνητικό που αφορά σε δύο πλοία, από τη στιγμή που θα παραδοθούν αναμένεται να αποδώσουν κατ' ελάχιστο ημερήσιο καθαρό έσοδο της τάξης των 27.720 δολ. ανά πλοίο στη ναυτιλιακή εταιρεία.

Η EDF Trading αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο οργανισμό κοινής ωφελείας στην Ευρώπη. Η συμφωνία για τη ναύλωση των πλοίων από τον ενεργειακό κολοσσό EDF Trading συνιστά σταθμό για την Quintana Maritime, όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σταμάτης Μόλαρης.

«Καλωσορίζουμε ως νέο συνεργάτη μια δυναμική ευρωπαϊκή εταιρεία. Πιστεύουμε πως η EDF Trading, ως αξιόπιστος πελάτης μας, θα ενισχύσει την προοπτική της εταιρείας μας στον τομέα του ξηρού φορτίου. Η αξία των συνολικών εσόδων από τις χρονοναυλώσεις με τη συγκεκριμένη εταιρεία υπερβαίνει τα 240 εκατ. δολ. κατά τη διάρκεια των πενταετών ναυλώσεων. Ολα δείχνουν πως και το 2010 θα αποτελέσει για τους μετόχους μας μια κερδοφόρα χρονιά», υπογραμμίζει ο κ. Μόλαρης. Επισημαίνει, τέλος, ότι ο στόλος της Quintana με τις τελευταίες αγορές έφθασε τα 29 πλοία ξηρού φορτίου, όταν πέρυσι τέτοια εποχή ήταν μόλις 10.