Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 06 Μαρτίου 2001 14:11

ΟΠΕΚ : Πιθανή μείωση της παραγωγής

Απόφαση για μείωση της παραγωγής πετρελαίου ενδέχεται να λάβουν για δεύτερη φορά φέτος οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, στην διάρκεια της επόμενης συνόδου, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου, σύμφωνα με πηγές.

Οπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αξιωματούχος της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο σεμιναρίου για την ενέργεια στο Τόκιο, δήλωσε ότι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο επιθυμεί να διατηρηθεί η τιμή του πετρελαίου στα 25 δολ. το βαρέλι, αναφερόμενος στον μέσον όρο τιμής των βασικών ποιοτήτων αργού πετρελαίου τύπου μπρεντ, περίπου στα 27 δολ. το βαρέλι και της τιμής του αμερικανικού (ελαφρύ, αργό) στα περίπου 29 δολ. το βαρέλι.

Σήμερα, η γραμματεία του ΟΠΕΚ ανακοίνωσε από τη Βιέννη ότι η μέση εβδομαδιαία τιμή του "καλαθιού" του διεθνούς οργανισμού υποχώρησε την εβδομάδα που έληξε στις 2 Μαρτίου στα 24,79 δολ. το βαρέλι έναντι 24,79 δολ. μία εβδομάδα πριν. Επεσήμανε όμως, ότι η τιμή του "καλαθιού" αναρριχήθηκε χθες στα 24,52 δολ. το βαρέλι.

Η Διεθνής Επιτροπή Ενεργείας (IEA), σε σειρά εκθέσεών της τους τελευταίους μήνες, έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω την εκτίμησή της όσον αφορά στην φετινή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης σε 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως από 1,9 εκατ. που προέβλεπε αρχικά.