Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2007 12:04

British Airways: Δεν περιμένει προσφορές εξαγοράς από εταιρείες επενδύσεων

Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ αεροπορική εταιρεία, British Airways Plc δεν θα προσελκύσει προσφορές εξαγοράς από εταιρείες επενδύσεων, επειδή ήδη έχει μειώσει το κόστος και έχει πουλήσει περιουσιακά στοιχεία, όπως την περιφερειακή αεροπορική εταιρεία BA Connect, όπως δήλωσε ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Willie Walsh.

«Δεν έχουμε δεχθεί προσέγγιση από κάπου και ούτε έχουμε δει κάποια τέτοια δραστηριότητα που θα καταδεικνύει ότι κάποιοι πράγματι βλέπουν για εξαγορά την British Airways», ανέφερε ο Walsh σε συνέντευξή του.

Οι μετοχές της British Airways, της τρίτης μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Ευρώπης, σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε έξι μήνες στις 29 Μαΐου, καθώς εικάζετο ότι θα γίνει προσφορά για την εξαγορά της. Η εταιρεία με έδρα το Λονδίνο είναι ελκυστική, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια στην πρώτη θέση και τη θέση business, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc. στις 17 Μαΐου.

Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο 21,5 πένες, ποσοστό 4,7%, φθάνοντας στις 482,5 πένες η μία στις 29 Μαΐουι και διαπραγματεύθηκαν σήμερα στις 9:21 π.μ. στο Λονδίνο, τοπική ώρα, στις 472 πένες η μία. Φέτος έχουν υποχωρήσει 11%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 5,4 δισ. λίρες στερλίνες (10,7 δισ. δολ.). Οι 10 μετοχές των εταιρειών που απαρτίζουν τον Bloomberg Europe Airlines Index έχουν σημειώσει άνοδο 6,8%, με τη μεγαλύτερη άνοδο να σημειώνουν οι μετοχές της Iberia Lineas Aereas de Espana SA, σε ποσοστό 42%.

Η Βritish Airways, που κατέχει το 10% της Iberia, είπε στις 22 Μαΐου ότι θα στηρίξει την προσφορά εξαγοράς της ισπανικής αεροπορικής εταιρείας, με επικεφαλής την TPG Inc., της αμερικανικής εταιρείας επενδύσεων των ΗΠΑ, γνωστής παλαιότερα ως Texas Pacific Group.

Σημειώνεται ότι η Βritish Airways έχει μειώσει το προσωπικό της κατά 23%, στους 49.957 υπαλλήλους από το 2000 και μείωσε το χρέος της στα 991 εκατ. λίρες στερλίνες από 5,7 δισ. λίρες το 2001.