Με το νέο «πακέτο» μέτρων ουσιαστικά η κυβέρνηση αρχίζει σταδιακά να χτίζει τη «γέφυρα» προς τη μετά κορωνοϊό εποχή, με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των νοικοκυριών.
Από την έντυπη έκδοση
Με το νέο «πακέτο» μέτρων ουσιαστικά η κυβέρνηση αρχίζει σταδιακά να χτίζει τη «γέφυρα» προς τη μετά κορωνοϊό εποχή, με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των νοικοκυριών.
Στο πλαίσιο δε αυτό προχωρά στη σημαντική μείωση της προκαταβολής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, χωρίς κριτήριο πτώσης τζίρου, στο 55% για φέτος και εφεξής, από 100%, αλλά και για τις επιχειρήσεις δεδομένου ότι η προκαταβολή φόρου μειώνεται φέτος στο 70% και μόνιμα στο 80% από το 2022 και μετά. Σημαντική «ένεση» ρευστότητας αποτελεί η απόφαση όπως τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων φορολογηθούν με συντελεστή 22% από 24% που ίσχυε, καθώς επίσης ότι επεκτείνονται και το 2022 τα προσωρινά μέτρα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα.
Το δημοσιονομικό κόστος από τις μειώσεις στην προκαταβολή φόρου και του φορολογικού συντελεστή φτάνει τα 900 εκατ. ευρώ φέτος και περιορίζεται στα 200 εκατ. για κάθε ένα από τα επόμενα έτη, ενώ η παράταση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης θα κοστίσουν στον προϋπολογισμό 1,6 δισ. ευρώ το 2022.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτοτάκη, με τις νέες ρυθμίσεις η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργηθούν ισχυρές συνθήκες για την επανεκκίνηση και ανάκαμψη της οικονομίας και για την είσοδό της, μετά την υγειονομική κρίση, σε τροχιά ισχυρής, διατηρήσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης, αφού με τα εν λόγω μέτρα αλλά και τα επικείμενα που ήδη σχεδιάζονται επιχειρείται να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις οι οποίες σημείωσαν ζημίες μέσα στην πανδημία να μπορέσουν να γυρίσουν και πάλι σε θετικό πρόσημο, ενώ αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά και οι προοπτικές μιας δυναμικής ανάκαμψης αλλά και προσέλκυσης επενδύσεων.Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «προχωρά στην υλοποίηση 5 μέτρων-γέφυρα προς τη μετά κορονοϊό εποχή, μέσω των οποίων παρέχει πρόσθετη σημαντική στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε αυτές να ανασυνταχθούν μετά τη δοκιμασία της πανδημίας».
Το πακέτο των φορο-ελαφρύνσεων
Αναλυτικότερα τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς και εντάσσονται στο πλαίσιο της στήριξης των επιχειρήσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι:
1 Προκαταβολή φόρου φυσικών προσώπων: Μειώνεται σε μόνιμη βάση από φέτος, για όλα τα φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%. Η προκαταβολή φόρου για το 2022 υπολογίζεται με βάση το εισόδημα που θα δηλωθεί φέτος. Το μέτρο ανακουφίζει όσους κατάφεραν να επιτύχουν αυξημένα κέρδη το 2020, ενώ για τους περισσότερους, λόγω της πανδημίας, τα κέρδη είναι ελάχιστα ή και μηδενικά, οπότε το όφελος περιορίζεται.
2 Προκαταβολή φόρου νομικών προσώπων: Μειώνεται σε μόνιμη βάση προκαταβολή φόρου από φέτος για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες. Για φέτος η προκαταβολή φόρου μειώνεται στο 70% από το 100%, ενώ από το 2022 η προκαταβολή φόρου θα αυξηθεί στο 80% και θα παραμείνει σε μόνιμη βάση.
3 Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων: Μειώνεται σε μόνιμη βάση από το 2022, για τα κέρδη που θα αποκτηθούν το φορολογικό έτος 2021, ο συντελεστής φόρου όλων των νομικών προσώπων και όλων των νομικών οντοτήτων από το 24% στο 22%. Η μείωση αφορά τα καθαρά κέρδη που θα αποκτηθούν φέτος (2021) και θα φορολογηθούν το 2022. Τα κέρδη του 2020 που θα δηλωθούν φέτος θα φορολογηθούν με τον συντελεστή 24%. Υπενθυμίζεται ότι για τα φυσικά πρόσωπα ο εισαγωγικός συντελεστής της κλίμακας φορολογίας, για τα εισοδήματα του 2020 που θα φορολογηθούν φέτος, μειώθηκε στο 9% από το 22%.
4 Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: Παρατείνεται και για το 2022 η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνεται παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ, από τον Ιανουάριο του 2022, όπως ισχύει και για φέτος.
5 Ασφαλιστικές εισφορές: Παρατείνεται η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και για το 2022, μειώνοντας το κόστος ασφάλισης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
Στην τηλεδιάσκεψη που αποφασίστηκαν τα μέτρα έλαβαν μέρος ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο υπ. Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο αναπλ. υποικ Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο αναπλ. υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπ. Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπ. Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου, ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας Θοδωρής Λιβάνιος, ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο γ.γ. Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιος Πετραλιάς, ο γ.γ.Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.