Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 08:23

ΧΑ: Πιθανότερη η αναμονή ως την “απελευθέρωση” της αγοράς από την ΑΜΚ της ΠΕΙΡ

Οι εξελίξεις στην διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου της ΠΕΙΡ μπορεί αρχικά να επηρέασαν αρνητικά αλλά κάθε τέτοια κίνηση άντλησης ρευστών από την αγορά έχει δύο όψεις και μάλλον είναι ώρα να αναδειχθεί η θετική. Μέσα από την υπερκάλυψη της ΑΜΚ που υπογραμμίζει πως λεφτά υπάρχουν αλλά τοποθετούνται σε πραγματικές ευκαιρίες. Αυτό δεν αφορά την περίπτωση των παλαιών μετόχων που υπέστησαν ζημία.

Οι εξελίξεις στην διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου της ΠΕΙΡ μπορεί αρχικά να επηρέασαν αρνητικά αλλά κάθε τέτοια κίνηση άντλησης ρευστών από την αγορά έχει δύο όψεις και μάλλον είναι ώρα να αναδειχθεί η θετική. Μέσα από την υπερκάλυψη της ΑΜΚ που υπογραμμίζει πως λεφτά υπάρχουν αλλά τοποθετούνται σε πραγματικές ευκαιρίες. Αυτό δεν αφορά την περίπτωση των παλαιών μετόχων που υπέστησαν ζημία.

Η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα τρόμαξε την Τρίτη, από την εκτίναξη των κρουσμάτων σε Ινδία και Βραζιλία και η είδηση πως σε μέρη με έξαρση κρουσμάτων, δημιουργούνται διαρκώς όλο και πιο έξυπνα στελέχη του COVID-19 που θα απλωθούν σε όλο τον κόσμο, προκάλεσε ανησυχία. Γιατί ένα ακόμα κύμα της πανδημίας, πάνω που ξεκινά η ανάπτυξη στις μεγάλες οικονομικά χώρες του κόσμου, θα μπορούσε να γίνει τροχοπέδη στην παγκόσμια ανάπτυξη. Χθες όμως η εικόνα αυτή ανατράπηκε δραστικά. Οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών ανέκαμψαν την Τετάρτη μετά το χειρότερο ξεπούλημα μετοχών για φέτος, καθώς η αισιοδοξία για μια περίοδο ισχυρών κερδών αντιστάθμισε τις ανησυχίες σχετικά με την ταχεία αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 σε ορισμένες χώρες.

Οι μετοχές του τομέα υγειονομικής περίθαλψης έδωσαν στο STOXX 600 τη μεγαλύτερη ώθηση, με την Ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche να πηδά +3% μετά την πρόβλεψη αύξησης της ζήτησης για τα φάρμακά της για το υπόλοιπο του 2021. Ο γερμανικός οίκος μόδας, Hugo Boss, σημείωσε άνοδο 6,7% στο υψηλό ενός έτους, με τους traders να αναφέρουν ότι στα μέσα ενημέρωσης προβλήθηκε το ενδιαφέρον εξαγοράς της εταιρείας, από την πλευρά της γαλλικής εταιρείας παραγωγής πολυτελών προϊόντων LVMH. Ο κατασκευαστής ημιαγωγών ASML σημείωσε άνοδο 4,1% ωθώντας ανοδικά τις μετοχές τεχνολογίας αφού αύξησε την πρόβλεψη πωλήσεων για ολόκληρο το έτος, επικαλούμενη έντονη ζήτηση εν μέσω παγκόσμιας έλλειψης chip υπολογιστών.

Μετά από μια πτώση δύο ημερών η Wall Street ανέκαμψε την Τετάρτη καθώς η στροφή προς τις μετοχές που ήταν έτοιμες να επωφεληθούν από την ανάκαμψη της οικονομίας αντιστάθμισαν τις πωλήσεις στη μετοχή της Netflix, που υποχώρησε -7,4%. Στη Wall Street, ο Nasdaq Composite πρόσθεσε +1,19% κλείνοντας στις 13,950,22 μονάδες. Ο Dow Jones Industrial Average αυξήθηκε +0,93% σταματώντας στις 34.137,31 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κέρδισε +0,93% με κλείσιμο στις 4.173,42. Ο δείκτης Russell 2000 των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη +2,4% στη μεγαλύτερη άνοδο μιας ημέρας από την 1η Μαρτίου.

Χθες η διαπραγμάτευση της ΠΕΙΡ ξεκίνησε, με τιμή στο άνοιγμα 1,655 ευρώ και εμφανίζοντας ανώτερο τα 2,028, επέτρεψε να αλλάξουν χέρια 4 εκατομμύρια μετοχές ως τις 14:00. Την ίδια ώρα, η πτώση της ήταν 26,8% και ο ΓΔ έπεφτε -0,19%, καθισμένος στις 875 μονάδες, έχοντα κατώτερο (870,39) που σεβάστηκε και χθες τη στήριξη στις 870 μονάδες. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες άνοιξαν με ενθουσιασμό και στην πρώτη ώρα, τα κέρδη τους ήταν της τάξης του +1%, αλλά αργότερα ξεθύμανε η ορμή τους. δεν πέρασαν όμως σε αρνητικό πεδίο. Στην Αθήνα το ταμπλό έγραφε πως χθες ανεβάστηκε το θρίλερ με τίτλο, το αβέβαιο βήμα των τραπεζών, που ακριβώς επειδή είναι αβέβαιο προκαλεί αρνητικές αντιδράσεις στις συναλλαγές των υπόλοιπων μετοχών. Στη μέση της διαπραγμάτευσης τα ανοδικά blue chip ήταν7 και κέρδη άνω του +0,5% εμφάνιζαν ΑΛΦΑ +2,5%, ΒΙΟ +1,33%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,31%, ΕΥΡΩΒ +0,88%, ΔΕΗ +0,82%.    

Μια δυνατή παρέμβαση που μεγάλωσε τη ζήτηση για τα μισά τουλάχιστον blue chip, έφερε το πέρασμα της αγοράς σε θετικό πεδίο και φάνηκε, ότι είχε επιδράσει στις αποφάσεις των συναλλασσόμενων το θετικό κλίμα στην Ευρώπη και η ειδοποίηση από τα futures στη Wall Street για άνοδο. Η σημερινή σύνοδος έχει ως κεντρικό γεγονός προς παρακολούθηση την εμφάνιση της Κριστίν Λαγκάρντ, για να παρουσιάσει τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τη νομισματική της πολιτική και για τις προσδοκίες της Τράπεζας έναντι της ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Αλλά σίγουρα θα ακουστούν και ερωτήσεις, γύρω από την υγεία των ισολογισμών των τραπεζικών ιδρυμάτων. Καθώς τελευταία οι ειδοποιήσεις της ΕΚΤ για τις Τράπεζες του ευρώ πυκνώσανε.