Η Κάντρι Σίμσον χαρακτήρισε επίσης ως μεγάλη ευκαιρία για ανάπτυξη το πρόγραμμα ενεργειακής μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα το 2050.
«Η Ελλάδα εντυπωσίασε με το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης ως το 2028. Σε συζητήσεις μου με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το χρησιμοποιώ ως παράδειγμα. Αποτελεί ένα τολμηρό βήμα για βιώσιμο ενεργειακό σύστημα. Αλλαγές τέτοιου μεγέθους δεν είναι ποτέ εύκολες, είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης».
Τις επισημάνσεις αυτές έκανε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον σε ομιλία της στο ενεργειακό συνέδριο που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την «Εβδομάδα Ενέργειας». Η κυρία Σίμσον χαρακτήρισε επίσης ως μεγάλη ευκαιρία για ανάπτυξη το πρόγραμμα ενεργειακής μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα το 2050.
Η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου πρότεινε την εισαγωγή δείκτη βιωσιμότητας που θα παρακολουθεί τις επιδόσεις των επιχειρήσεων στους τομείς της περιβαλλοντικής και κοινωνικής υπευθυνότητας προαναγγέλλοντας σχετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ στο πρότυπο ανάλογων πρωτοβουλιών στο εξωτερικό.
Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας Αθανάσιος Σαββάκης ανέφερε ότι θα χρειαστούν επενδύσεις ύψους 44 δισ. ευρώ ως το 2030 σε μονάδες ΑΠΕ, δίκτυα και εξοικονόμηση ενέργειας προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, γεγονός που αποτελεί επενδυτική ευκαιρία.
Από την πλευρά της αγοράς:
Πηγή: ΑΜΠΕ