Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 04 Ιουνίου 2007 14:47

Η ατζέντα των συμβουλίων Eurogroup - Ecofin

Για το Λουξεμβούργο αναχώρησε το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, σήμερα και αύριο (4-5/6/2007) αντίστοιχα. Η ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων είναι η ακόλουθη:

EUROGROUP

1. Διαβουλεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την οικονομία της ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ κ. Michael Deppler θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ.

2. Επισκόπηση των δημοσιονομικών εξελίξεων υπό το φως των εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Θα συνεχισθεί η συζήτηση, που έγινε στο Συμβούλιο Eurogroup στις 20 Απριλίου, για τις δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών-μελών το 2007 και το 2008.

3. Συστάσεις της Ε. Επιτροπής για έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας και της Γερμανίας

Θα συζητηθούν οι συστάσεις που υιοθέτησε η Ε. Επιτροπή στις 16 Μαΐου σχετικά με την άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα και τη Γερμανία.

4. Εκθέσεις Σύγκλισης για την Κύπρο και τη Μάλτα

Θα συζητηθούν οι εκθέσεις σύγκλισης της Ε. Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την Κύπρο και τη Μάλτα, μετά από το αίτημα των δύο χωρών για ένταξή τους στην ΟΝΕ.

ECOFIN

1. Εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Θα συζητηθούν οι συστάσεις της Ε. Επιτροπής για την έξοδο από την διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Μάλτας.

2. Εκθέσεις για τη Σύγκλιση από την Ε. Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Σύμφωνα με τη Συνθήκης Ε.Ε., η Ε. Επιτροπή και η ΕΚΤ πρέπει να υποβάλλουν έκθεση στο Συμβούλιο τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια, ή κατόπιν αιτήματος κράτους-μέλους, σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς την εκπλήρωση των κριτηρίων για πλήρη συμμετοχή του στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ). Στο Συμβούλιο θα παρουσιαστούν οι εκθέσεις για τη Σύγκλιση που εγκρίθηκαν στις 16 Μαΐου 2007 από την Ε. Επιτροπή και την ΕΚΤ, κατόπιν αιτήματος της Κύπρου (13/02/07) και της Μάλτας (27/02/07). Τόσο η Ε. Επιτροπή όσο και η ΕΚΤ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι και οι δύο χώρες ικανοποιούν όλους τους αναγκαίους όρους για την προσχώρησή τους στο τρίτο στάδιο της ΟΝΕ. Με βάση τις θετικές εκθέσεις όσον αφορά τη σύγκλιση, η Ε. Επιτροπή προτείνει στο Συμβούλιο την προσχώρηση της Κύπρου και της Μάλτας στην ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου 2008.

3. Ποιότητα των Δημοσίων Οικονομικών

Θα συζητηθεί έκθεση της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής και της Ε. Επιτροπής - την οποία υπέβαλαν μετά από αίτημα του Συμβουλίου ECOFIN του Ιανουαρίου 2006 - σχετικά με τη μέχρι σήμερα συντελεσθείσα πρόοδο όσον αφορά την ποιότητα των δημοσίων οικονομικών. Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρεται στην πρόοδο που έγινε στα ακόλουθα θέματα: (i) εθνικοί δημοσιονομικοί κανόνες και θεσμικά όργανα, (ii) διαθεσιμότητα στοιχείων για την καλύτερη παρακολούθηση της σύνθεσης των δημοσίων δαπανών και (iii) μέτρηση της αποδοτικότητας των δημόσιων δαπανών.

4. Φορολογία

α) Καταπολέμηση της φορολογικής απάτης

Στις 28 Νοεμβρίου 2006, το Συμβούλιο Ecofin τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές και την οριοθέτηση της κατάλληλης στρατηγικής. Επιπλέον, ανέθεσε στην Ε. Επιτροπή να παρουσιάσει την εξέλιξη των εργασιών της και τις γενικές πτυχές της προτεινόμενης στρατηγικής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην συνεδρίαση του Συμβουλίου τον Ιούνιο.

β) Πακέτο ΦΠΑ

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη βελτίωση της λειτουργίας των συστημάτων ΦΠΑ εντός της Ενιαίας Αγοράς και την ενίσχυση της ανάπτυξης, η Ε. Επιτροπή προτείνει δέσμη μέτρων που αφορούν στην απλοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων για τις διασυνοριακές συναλλαγές.

γ) Κοινή Ενοποιημένη Φορολογική Βάση για τις Επιχειρήσεις

Η Ε. Επιτροπή υποστηρίζει την εφαρμογή Ενιαίας Φορολογητέας Βάσης για τις επιχειρήσεις. Με την Ενιαία Φορολογητέα Βάση θα αντιμετωπισθούν εμπόδια που προκύπτουν όταν οι επιχειρήσεις μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους εντός της Εσωτερικής Αγοράς και θα δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες φορολόγησης. Ωστόσο, τα κράτη-μέλη θα συνεχίσουν να θέτουν τους φορολογικούς συντελεστές στο εσωτερικό τους. Η επίσημη πρόταση της Ε. Επιτροπής θα υποβληθεί το 2008.

δ) Κώδικας Δεοντολογίας για τη Φορολογία των Επιχειρήσεων

Η τελευταία έκθεση της Ομάδας Κώδικα Δεοντολογίας υποβάλλεται στο Συμβούλιο Ecofin , προκειμένου να ενημερωθούν οι Υπουργοί για τα αποτελέσματα της Ομάδας.

ε) Τιμολόγηση συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων στον ίδιο Όμιλο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύστησε τον Ιούνιο του 2002 το Κοινό Φόρουμ της Ε.Ε. για τους κανόνες όσον αφορά τις Τιμολογήσεις Συναλλαγών μεταξύ Επιχειρήσεων στον ίδιο Όμιλο, το οποίο αποτελείται από εμπειρογνώμονες των εθνικών φορολογικών διοικήσεων και του επιχειρηματικού τομέα. Τον Φεβρουάριο του 2007 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στα κράτη- μέλη Κατευθυντήριες Οδηγίες για τις Συμφωνίες Προκαθορισμένων Τιμολογήσεων.