Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 20 Απριλίου 2021 09:46

Απ. Βεσυρόπουλος: Στόχος της κυβέρνησης είναι οι μειώσεις φόρων να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα

«Στόχος της κυβέρνησης είναι οι μειώσεις φόρων να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα», τόνισε εκτός άλλων, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, στην τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ). 

«Στόχος της κυβέρνησης είναι οι μειώσεις φόρων να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα», τόνισε εκτός άλλων, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, στην τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ). 

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ.Φώτης Κουρμούσης, συζητήθηκε εκτενώς το οικονομικό πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων. 

Παίρνοντας τον λόγο, ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, αναφέρθηκε στα στοχευμένα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων μέσα από ένα ευρύ πλαίσιο δράσεων όπως, μεταξύ άλλων, οι κύκλοι των επιστρεπτέων προκαταβολών, η επιδότηση των παγίων δαπανών, η απαλλαγή από τα ενοίκια και η αναστολή φόρων, σημειώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι οι μειώσεις φόρων να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα.

Ο κ. Α. Βεσυρόπουλος τόνισε ότι παρατείνεται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου η καταβολή βεβαιωμένων φόρων που πρέπει να πληρωθούν στο τέλος Απριλίου. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι θα κατατεθούν, εκτός απροόπτου, σήμερα, τροπολογίες έτσι ώστε να μην ισχύσουν τα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά και η υποχρεωτική πραγματοποίηση ηλεκτρονικών δαπανών στο 30% των ετήσιων
εισοδημάτων για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία υπό όρους και προϋποθέσεις. Επίσης, ο υφυπουργός ενημερώθηκε για τα φορολογικά και τελωνειακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του Πειραιά.

«Γέφυρα 2»

Από την πλευρά του, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, ενημέρωσε λεπτομερώς τις επιχειρήσεις-μέλη του Ε.Β.Ε.Π. για το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα 2». Ειδικότερα, εκτιμάται ότι θα επιδοτηθούν από το κράτος οι δόσεις 120.000 και πλέον επιχειρηματικών δανείων. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, με ενισχύσεις 300 εκατ. ευρώ, θα χορηγούνται ποσά που θα αγγίζουν ακόμη και τα 50.000 ευρώ τον μήνα για διάστημα 8 μηνών, προκειμένου να καλυφθούν αντίστοιχου ύψους δόσεις δανείων.

Με άλλα λόγια, και εδώ θα υπάρξει ένα «άτυπο κούρεμα» για τις δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων. Το «Γέφυρα 2» αφορά σε μεσαίες,  μικρές, πολύ μικρές, ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επιχειρηματίες, που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια. Απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές όσο και σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Για τους δικαιούχους, η συνεισφορά του Δημοσίου διαμορφώνεται ως εξής:

• Εξυπηρετούμενα δάνεια: Στο 90% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 80% για το 2ο τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

• Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Στο 80% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 70% για το 2ο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

Η πλατφόρμα για το νέο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων «Γέφυρα 2» είναι ενεργή από τις 5 Απριλίου, ενώ θα υποβάλονται αιτήσεις έως 9 Μαΐου 2021.

Σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση του πρώτου τριμήνου του έτους, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, τόνισε ότι «στις 31 Μαρτίου 2021, παρά την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι εγγραφές του πρώτου τριμήνου στο Μητρώο του Ε.Β.Ε.Π. ανήλθαν σε 316 έναντι 269 το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σημειώνοντας αύξηση 18%. Οι διαγραφές περιορίστηκαν εφέτος σε 56 έναντι 95 πέρυσι, σημειώνοντας το α΄ τρίμηνο μείωση 40%.

Το θετικό πρόσημο των 260 νέων επιχειρήσεων, μας χαροποιεί ιδιαιτέρως, καταδεικνύεται η ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων και ευελπιστούμε τα καλά νέα να συνεχισθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για την επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Όσον αφορά στη σταδιακή επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. ανέφερε ότι «οι πληγές θα αργήσουν να επουλωθούν, αφού οι  πώλειες στο εμπόριο ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ το δωδεκάμηνο, αλλά τουλάχιστον σταματά μια αιμορραγία 350 εκατ. ευρώ εβδομαδιαίως. Θα πρέπει όλοι να τηρούμε με ευλάβεια όλα τα μέτρα ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα και όποια επιχείρηση ανοίξει όχι μόνο να μην ξανακλείσει, αλλά να προχωρήσει σύντομα σε κανονική λειτουργία. Τέλος, όσον αφορά στην ανάπλαση της περιοχής

«Παπαστράτου», έγινε αναφορά στις προτάσεις που κατέθεσαν οι φορείς χάρη στις οποίες αποσοβήθηκαν αστοχίες οι οποίες θα λειτουργούσαν ανασχετικά για τις επιχειρήσεις της περιοχής και, ειδικότερα, για τον ομαλό εφοδιασμό τους. Επίσης, συζητήθηκε το μείζον θέμα της υπογειοποίησης των γραμμών του ΗΣΑΠ από το Νέο Φάληρο έως το λιμάνι, ένα έργο πνοής για την
πόλη, αλλά και για το μεγάλο και στρατηγικά σημαντικό λιμάνι της χώρας, το οποίο μπορεί να
χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027.