Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 17 Απριλίου 2021 12:11

4 κίνδυνοι κατά την πλοήγηση σε μία «πράσινη» ναυτιλία

«Τρεις συν έναν» κινδύνους αντιμετωπίζει η ναυτιλία στον «αγώνα δρόμου» που κάνει να προσαρμοστεί στις νέες, πιο «πράσινες» περιβαλλοντικές απαιτήσεις, όπως έγινε φανερό από όσα ειπώθηκαν σε συνέδριο που διοργανώθηκε από το Newsfront / Naftiliaki υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Ναυτιλιακών Τεχνικών Διευθυντών, MARTECMA. 

Από την έντυπη έκδοση

Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

«Τρεις συν έναν» κινδύνους αντιμετωπίζει η ναυτιλία στον «αγώνα δρόμου» που κάνει να προσαρμοστεί στις νέες, πιο «πράσινες» περιβαλλοντικές απαιτήσεις, όπως έγινε φανερό από όσα ειπώθηκαν σε συνέδριο που διοργανώθηκε από το Newsfront / Naftiliaki υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Ναυτιλιακών Τεχνικών Διευθυντών, MARTECMA. Οι βιαστικές αποφάσεις των νομοθετών, η μη επαρκής έρευνα που προηγείται της εφαρμογής των πολιτικών, τα αυξημένα κόστη που καλείται να καταβάλει μόνο ο πλοιοκτήτης και η ναυτιλία «δύο ταχυτήτων» που δημιουργείται είναι οι βασικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η ναυτιλία στην προσπάθεια προσαρμογής της στις νέες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Προβλήματα

Όπως επεσήμανε η κ. Σεμίραμις Παληού, διευθύνουσα σύμβουλος της εισηγμένης στη Νέα Υόρκη Diana Shipping Inc και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (Helmepa), στην κεντρική ομιλία της, η ναυτιλιακή βιομηχανία επικεντρώνεται επί του παρόντος κυρίως στο περιβάλλον και κυρίως στη διαδικασία  decarbonisation (απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα), και καθώς κινείται προς αυτή την κατεύθυνση «αντιμετωπίζει πολλαπλά εμπόδια» στην εκπλήρωση των απαιτήσεων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). 

Η πρόεδρος της Helmepa εξήγησε ότι ο κλάδος εκτιμά ότι έχουν ληφθεί βιαστικές αποφάσεις και τα χρονοδιαγράμματα προσαρμογής είναι πολύ σύντομα, η αναγκαία έρευνα δεν έχει διεξαχθεί επαρκώς και «ο πλοιοκτήτης, για άλλη μια φορά, υποχρεούται να αναλάβει τα σχετικά έξοδα» όταν υπάρχουν και άλλοι εμπλεκόμενοι, συμπεριλαμβανομένων των ναυλωτών, των ναυπηγείων, των κατασκευαστών εξοπλισμού και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.  Σημείωσε ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως αν τα νέα καύσιμα θα οδηγήσουν σε πιο ακριβά πλοία, αυξημένα λειτουργικά έξοδα, πιο περίπλοκα συστήματα, νέες δεξιότητες επάνδρωσης και πιθανούς νέους κινδύνους.

Δύο ταχύτητες

Ο κ. Δημήτριος Φαφαλιός, πρόεδρος της Intercargo, αναφέρθηκε από την πλευρά του στον κίνδυνο δημιουργίας μιας αγοράς δύο ταχυτήτων, σημειώνοντας ότι οι ναυλωτές αναζητούν γρήγορα και μεγαλύτερα πλοία να ναυλώσουν για μεγάλες αποστάσεις, ενώ ταυτόχρονα δεν δίνουν πραγματικά προσοχή στις καιρικές συνθήκες ούτε στον χρόνο φόρτωσης και εκφόρτωσης, ο οποίος επηρεάζει ιδιαίτερα τα μικρά πλοία. Οι χρονο-ναυλωτές θα πρέπει να διαχειρίζονται προσεκτικά την ταχύτητα των πλοίων για να συμμορφώνονται με τους περιβαλλοντικούς δείκτες. 

Τα διδάγματα

Οι ομιλητές του συνεδρίου εκτίμησαν ότι από τη μέχρι τώρα εφαρμογή νέων περιβαλλοντικών κανόνων έχουν αντληθεί πολλά διδάγματα. Αν και το πρώτο σημαντικό ορόσημο της ναυτιλιακής βιομηχανίας, η επιβολή ανώτατου ορίου θείου στα καύσιμα το 2020, εφαρμόστηκε πιο ομαλά από ό,τι αναμενόταν, όπως δήλωσε ο Μπιλ Σταματόπουλος, του Bureau VeriFuel. Ο Φώτης Μπελεξής, τεχνικός διευθυντής της Star Bulk Carriers, είπε ότι τα scrubbers γενικά εκπλήρωσαν τις προσδοκίες, ενώ τα συστήματα BWT αναπτύσσονται συνεχώς, δήλωσε ο Στέλιος Κυριάκου της ERMA first ESK Engineering Solutions. Η ψηφιοποίηση εξακολουθεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στον τρόπο διαχείρισης των πλοίων και αυτό θα επιφέρει αλλαγές στον γενικό τρόπο σκέψης της ναυτιλιακής βιομηχανίας, δήλωσε ο Alessandro Pescetto της RINA. 

Βασικοί δείκτες

Πραγματοποιήθηκαν πολλές συζητήσεις σχετικά με τον ΕΕΧΙ (Δείκτης Ενεργειακής Απόδοσης Υφιστάμενων Πλοίων) και τον CII (Δείκτης Έντασης Άνθρακα) και κατέστη εμφανές ότι για τη λειτουργία των πλοίων, οι εν λόγω δείκτες αποτελούν θέμα κεφαλαιουχικών δαπανών (capex) και όχι τεχνικό. 

Αναφερόμενος στο ΕΕΧΙ και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τους πλοιοκτήτες και τον χρονικό βίο των πλοίων, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι το ΕΕΧΙ είναι ένας δείκτης με την ίδια λογική με το EEDI (Δείκτης Σχεδιασμού Ενεργειακής Απόδοσης), αλλά, όπως επεσήμανε ο κ. Γιάννης Κοκαράκης, Bureau Veritas, το κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη δεδομένων για τα πλοία πριν από την EEDI. 

Η κ. Μαρία Κυρατσούδη, του ABS, δήλωσε ότι η ελάχιστη ιπποδύναμη δεν θεωρείται ζήτημα στον ΙΜΟ και «ούτε θα είναι».  Συμφωνήθηκε ότι η συμμόρφωση με το ΕΕΧΙ πρέπει να εξεταστεί σε συνδυασμό με το CII και, το σημαντικότερο, να αξιολογηθεί με βάση τον κύκλο ζωής του πλοίου, λαμβάνοντας υπόψη τις εκπομπές από την καθέλκυση έως τη διάλυση. 

Όσον αφορά το CII, σημειώθηκε ότι ο ΙΜΟ και η Ε.Ε. πρέπει να καλέσουν και τους ναυλωτές στον αγώνα κατά των εκπομπών αερίων. 

Τρία βήματα

Ένας εκ των συντονιστών του συνεδρίου, ο Τάκης Κουτρής, της Roxana Shipping / Kristen Marine, δήλωσε ότι ο ΙΜΟ έχει μια προσέγγιση τριών βημάτων για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου (GHG), ενώ ο κ. Πάνος Ζαχαριάδης, τεχνικός διευθυντής της Atlantic Bulk Carriers, αναρωτήθηκε πόσο το CII θα επηρεάσει τις νομικές υποχρεώσεις μιας εταιρείας. 

Ο Γιώργος Ξηραδάκης, επικεφαλής της XRTC Consultants, ο οποίος συμμετείχε online, αναρωτήθηκε αν οι ναυτιλιακές εταιρείες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να προσλάβουν ειδικούς ερευνητές για να τους βοηθήσουν να συμβαδίσουν με την πληθώρα των κανονισμών μέσα στους οποίους πρέπει τώρα να πλοηγηθεί η ναυτιλία.