Σειρά φορολογικών παρεμβάσεων τις οποίες σχεδιάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι που είδαν το εισόδημά τους το 2020 να μειώνεται σημαντικά, αναμένεται να «κλειδώσουν» κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών στις αρχές της εβδομάδας στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης.
Σειρά φορολογικών παρεμβάσεων τις οποίες σχεδιάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι που είδαν το εισόδημά τους το 2020 να μειώνεται σημαντικά, αναμένεται να «κλειδώσουν» κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών στις αρχές της εβδομάδας στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης.
Από τις αποφάσεις που θα ληφθούν, και θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, γύρω από το ζήτημα των ηλεκτρονικών αποδείξεων αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης σε συνδυασμό με τον αριθμό των δόσεων για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος ή το ύψος της έκπτωσης στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής, θα κριθεί κατά πόσο οι φορολογούμενοι θα «γλιτώσουν» τις όποιες πρόσθετες επιβαρύνσεις.
Δεδομένου ότι η υγειονομική κρίση έχει πλήξει σημαντικά το εισόδημα χιλιάδων φορολογουμένων, στα σενάρια που μελετά το υπουργείο Οικονομικών κι αναμένεται να τεθούν στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών είναι :
* Ειδικά για τα εισοδήματα του 2020 να μην ισχύσει το πρόστιμο 22% για το ύψος των αποδείξεων που δεν έχουν συγκεντρώσει οι φορολογούμενοι μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Αν και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν σημαντική αύξηση των συναλλαγών με ηλεκτρονικό χρήμα, τα δύο lockdown το προηγούμενο έτος λόγω της πανδημίας είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί φορολογούμενοι να μην καταφέρουν να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.
* Όπως προαναφέρθηκε, οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν το 2020 εξαιτίας της πανδημίας οδήγησαν σε μείωση του εισοδήματος για πολλές κατηγορίες επαγγελματιών και εργαζομένων, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να κινδυνεύουν να φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου είναι να προσμετρηθούν στο εισόδημα διάφορες μορφές ενίσχυσης που έλαβαν κατά τη διάρκεια του 2020 όπως η αποζημίωση ειδικού σκοπού, η επιστρεπτέα προκαταβολή, τα ποσά που έλαβαν ως αποζημίωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν. Με αυτό τον τρόπο οι φορολογούμενοι θα μπορέσουν να δικαιολογήσουντα τεκμήρια.
Μετά το Πάσχα η υποβολή φορολογικών δηλώσεων
Η σχετική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει μετά το Πάσχα. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι και φέτος να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για την υποβολή τους.
Αυτό που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι η σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ να παραμείνει ανοικτή ακόμα και τον Αύγουστο. Όσον αφορά την καταβολή του φόρου εισοδήματος, θα μπορεί και φέτος να γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου. Φαίνεται ότι θα ακολουθηθεί το περσινό «μοντέλο»: όσοι υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση τον Αύγουστο, στα τέλη του ίδιου μήνα θα πρέπει να καταβάλλουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος. Όσοι από τους φορολογούμενους επιθυμούν να πληρώσουν το φόρο εφάπαξ, τότε θα κερδίσουν έκπτωση γύρω στο 2% ή λίγο μεγαλύτερη.
Υπενθυμίζεται ότι για τους αγρότες για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ καθώς και για τους αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρα, έχει ήδη αποφασιστεί η απαλλαγή τους από το τέλος επιτηδεύματος.
Ραλλού Αλεξοπούλου