Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2007 07:02

Aνοδος του αργού στην Ασία

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η συντήρηση των διϋλιστηρίων στις ΗΠΑ, θα περιορίσει την αύξηση των προμηθειών βενζίνης, που σε συνδυασμό με την απροθυμία του ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή, θα μειωθούν τα αποθέματα του αργού πετρελαίου.

Η Valero Energy Corp., το μεγαλύτερο διϋλιστήριο των ΗΠΑ, έκλεισε χθες δύο τμήματα παραγωγής βενζίνης στα εργοστάσια παραγωγής της στη Λουϊζιάνα και το Χιούστον. Ο ΟΠΕΚ δεν βλέπει την ανάγκη αύξησης της παραγωγής εν μέσω των μεγάλων προμηθειών αργού, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Abdalla el-Badri, χθες σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Λονδίνο.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιουλίου σημείωσε άνοδο έως 28 σεντς, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 65,89 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Διαπραγματεύθηκε στα 65,82 δολ. το βαρέλι στις 10:26 π.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα.

Στο Λονδίνο το μπρεντ για παράδοση Ιουλίου σημείωσε άνοδο έως 32 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 70,77 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου στις 10:03 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Χθες το μπρεντ αναρριχήθηκε στα 70,45 δολ. το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 25 Μαΐου. Οι τιμές του σημείωσαν άνοδο 1,9% την προηγούμενη ημέρα, καθώς κυκλώνας στην Αραβική Θάλασσα, απείλησε τις φορτώσεις των τάνκερ από τον Περσικό Κόλπο.