Να ενταχθούν στις χρηματοδοτούμενες δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, μέτρα εξυγίανσης, εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης υποδομών στις υπάρχουσες βιομηχανικές περιοχές, ώστε να μην επιβαρυνθούν με το κόστος τους οι δοκιμαζόμενες ελληνικές επιχειρήσεις, πρότεινε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών, Πέτρος Μαντάς, στη Βουλή.
Να ενταχθούν στις χρηματοδοτούμενες δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, μέτρα εξυγίανσης, εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης υποδομών στις υπάρχουσες βιομηχανικές περιοχές, ώστε να μην επιβαρυνθούν με το κόστος τους οι δοκιμαζόμενες ελληνικές επιχειρήσεις, πρότεινε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών, Πέτρος Μαντάς, στη Βουλή.
'Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μαντάς, εκπροσωπώντας τους 22 τοπικούς συνδέσμους στις ΒΙΠΕ, που αποτελούν τη συλλογική έκφραση άνω των 1200 βιομηχανικών επιχειρήσεων της επικρατείας, μίλησε την Τρίτη 13 Απριλίου 2021, κατά τη διαδικασία ακρόασης των εκπροσώπων φορέων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης.
Ζήτησε επίσης την απόσυρση δύο συγκεκριμένων άρθρων, που προβλέπουν, όπως υποστήριξε, δραματική επιδείνωση των πολεοδομικών όρων στις βιομηχανικές περιοχές.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ ζήτησε την άμεση απόσυρση και επανεξέταση:
-Του άρθρου 32, που καταργεί τη θεσμοθετημένη συναίνεση της πλειοψηφίας (55%) των ιδιοκτητών γης για την πολεοδομική χωροταξική οργάνωση στη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων, τονίζοντας ότι η διάταξη για τα Οινόφυτα αφορά σε «ανεφάρμοστες» και «ελεγχόμενες για τη συνταγματικότητας τους ρυθμίσεις, ως προς την προστασία της ιδιοκτησίας», στην μεγαλύτερη άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση της χώρας.
-Του άρθρου 31 που επιτρέπει από και προς βιομηχανικές περιοχές «μεταφορά συντελεστή δόμησης» διογκώνοντας υπέρμετρα την επιτρεπόμενη κάλυψη στο τεράστιο και πρωτοφανές ποσοστό στο 80%., όπως είπε, «με καθαρά κριτήρια real estate και όχι βιομηχανικής πολιτικής», εξηγώντας τις επιπτώσεις που θα έχει για τη δομή και φυσιογνωμία των ΒΙΠΕ , τις επιχειρήσεις και το περιβάλλον.
-Για το άρθρο 30 του νομοσχεδίου, που αποσκοπεί σε απλοποίηση της εγκατάστασης επιχειρήσεων σε πάρκα, ο κ. Μαντάς εκφράστηκε θετικά και επικρότησε τους στόχους που εξυπηρετεί. Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ αναπτύσσοντας την ομιλία του στην Επιτροπή της Βουλής επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης εστίασε ιδιαίτερα στα άρθρα 31 και 32 του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι «αυτά τα άρθρα περιλαμβάνουν πάρα πολύ μεγάλο αντικείμενο βιομηχανικής πολιτικής και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής», τεκμηριώνοντας ταυτοχρόνως τους λόγους για τους οποίους πρέπει άμεσα να αποσυρθούν και να επανεξεταστούν σε νέα βάση.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο άρθρο 31 ο ομιλητής επισήμανε ότι «η πρόβλεψη μεταφοράς συντελεστή δόμησης από οποιοδήποτε σε οποιοδήποτε βιομηχανικό πάρκο της χώρας και με τεράστιο ποσοστό κάλυψης 80% οδηγεί στο να μετατραπούν και οι οργανωμένες βιομηχανικές περιοχές σε άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις. Διότι, όπως τόνισε, «το πρόβλημα των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων είναι ότι δεν τηρούν τις πολεοδομικές διατάξεις, όσον αφορά το ποσοστό της κάλυψης, τις χρήσεις και φυσικά ότι στερούνται σοβαρών υποδομών»
Και όπως υπογράμμισε ο κ. Μαντάς «το συγκεκριμένο άρθρο 31 του νομοσχεδίου με καθαρά κριτήρια real estate και όχι βιομηχανικής πολιτικής επιχειρεί να μεταφέρει συντελεστή δόμησης από βιομηχανικές περιοχές χαμηλής ζήτησης, όπου το στρέμμα τιμάται π.χ. 10.000 έως 20.000 ευρώ σε βιομηχανικές περιοχές υψηλής ζήτησης, οι οποίες είναι και κορεσμένες και με πολύ μεγάλη αξία». Άρα θεωρούμε είπε ο ίδιος ότι «υποκρύπτεται πίσω από αυτό το άρθρο μία αδικαιολόγητη αύξηση αξιών γης.
Κατά συνέπεια η συγκεκριμένη διάταξη πρέπει να αποσυρθεί διότι μόνον προβλήματα θα δημιουργήσει». Καταθέτοντας τη διαφωνία του επί του άρθρου 32 του νομοσχεδίου, που καταργεί τη συναίνεση των ιδιοκτητών που κατέχουν το 55% της έκτασης του Πάρκου Εξυγίανσης των Οινοφύτων ο πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ, αφού αναγνώρισε «την ανάγκη πολεοδομικής και χωροταξικής οργάνωσης του μεγαλύτερου άτυπου βιομηχανικού πάρκου, όπου είναι εγκατεστημένες ορισμένες από τις εμβληματικές επιχειρήσεις της χώρας», άσκησε δριμεία κριτική στη συγκεκριμένη ρύθμιση, επισημαίνοντας ότι: «η αφαίρεση αυτού του δικαιώματος των ιδιοκτητών δημιουργεί σοβαρά νομικά προβλήματα».
Ο κ. Μαντάς πρόσθεσε ότι είναι εύλογες και κατανοητές οι αντιδράσεις του τοπικού Δήμου Τανάγρας εγκατεστημένων επιχειρήσεων και πολιτών, καθώς «θα βρεθούν με δεσμεύσεις σε γη και χρήμα, οι οποίες ίσως να είναι επώδυνες». Παράλληλα υπογράμμισε ο ίδιος ότι «επικεφαλής του σχήματος για το επιχειρηματικό πάρκο Οινοφύτων είναι ένας από τους καλύτερους βιομηχανικούς ομίλους της χώρας, ο οποίος μπορεί να εξηγήσει στους πολίτες και να πετύχει τη συναίνεση που απαιτείται, ώστε να μη χρειαστεί προκειμένου να γίνει κάτι αναγκαίο να περιοριστούν τα δημοκρατικά δικαιώματα τους».
Η συγκεκριμένη ρύθμιση ζήτησε ο κ. Μαντάς να αποσυρθεί και να επανεξεταστεί, διότι δημιουργεί προβλήματα στην υλοποίηση της τα οποία όπως τόνισε «θα τα βρούμε μπροστά μας τόσο στα Οινόφυτα όπως και όταν επιχειρήσουμε να εξυγιάνουμε και άλλες βιομηχανικές περιοχές όπως το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης το οποίο επίσης έχει σοβαρά προβλήματα».
Η ανακοίνωση σημειωθεί ότι τα βασικά σημεία και τα επιχειρήματα της ομιλίας του κ. Πέτρου Μαντά, αναδείχθηκαν σε σημείο αναφοράς των παρεμβάσεων όλων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, τόσο της πλειοψηφίας όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι - με τη σειρά τους και τον δικό τους τρόπο, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής επιχειρηματολογίας που ανέπτυξαν - ζήτησαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις και τα αιτήματα του ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ στη διαμόρφωση, πριν την τελική ψήφιση του νομοσχεδίου.
Επίσης, σημειώνει ότι ο πλήρης τίτλος του υπό συζήτηση στη Βουλή σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι: «απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Υποδομών και Μεταφορών, ρυθμίσεις για την μεταφορά στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας των αρμοδιοτήτων για τα εμπορικά σήματα και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης»