Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2007 11:51

Airbus: Παραγγελία από την Aer Lingus αξίας 2,4 δισ. δολ.

ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ από την Aer Lingus Group Plc, για 12 αεροσκάφη αξίας 2,4 δισ. δολ. έκλεισε η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εμπορικών αεροσκαφών στον κόσμο, Airbus SAS, αυξάνοντας την ανταγωνιστική της θέση με την Boeing Co.

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία, της οποίας όλα τα αεροσκάφη είναι Airbus, θα αγοράσει έξι αεροπλάνα Α350 και έξι Α330. Η συμφωνία κλείστηκε βάσει του τιμοκαταλόγου.

Το Α350 δεν θα αρχίσει πτήσεις νωρίτερα από πέντε χρόνια μετά τις πτήσεις του Dreamliner 787 της Boeing. H Airbus είχε 13 κλεισμένες παραγγελίες για το αεροσκάφος, έναντι 567 παραγγελιών της Boeing για τα Dreamliner. Η Air Lingus έχει τη δυνατότητα επιλογής για την παραγγελία άλλων έξι αεροσκαφών Α350.

Η αεροπορική εταιρεία θα διπλασιάσει τον αριθμό των αεροσκαφών μεγάλων αποστάσεων στα 14 συνολικά αεροπλάνα έως το 2014. η εμπορική συναλλαγή θα απαιτήσει αργότερα μέσα στο έτος την έγκριση των μετόχων, σύμφωνα με τον αερομεταφορέα.

Αλλες παραγγελίες που έλαβε νωρίτερα η Airbus για το Α350, περιλαμβάνει 11 από την Finnair Oyj και δύο από την εταιρεία μίσθωσης αεροσκαφών των ΗΠΑ Pegasus Aviation Finance. Σημειώνεται ότι η Airbus συμφώνησε με την Qatar Airways για το κλείσιμο παραγγελίας ύψους 60 δισ. δολ. και την προμήθεια 80 αεροσκαφών Α350 στις 30 Μαΐου, συμφωνία που ενδέχεται να γίνει κανονική παραγγελία αργότερα μέσα στον μήνα. Η Singapore Airlines Ltd. έχει υποσχεθεί την αγορά 20 αεροσκαφών Α350, αλλά δεν έχει υπογράψει ακόμη.