Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2007 12:18

Mitsui: Μερίδιο 14% στην εταιρεία επεξεργασίας γάλακτος Synlait

ΜΕΡΙΔΙΟ 14% στην γαλακτοκομική εταιρεία της Ν. Ζηλανδίας, Synlait Investments Ltd., απέκτησε η δεύτερη εμπορική εταιρεία της Ιαπωνίας, Mitsui & Co., με στόχο τα κέρδη από την αύξηση της ζήτησης.

Η Mitsui, συμφώνησε να καταβάλει 13,5 εκατ. δολ. Ν. Ζηλανδίας (10,2 εκατ. δολ. ΗΠΑ) για το μερίδιο και θα δανείσει την εταιρεία παραγωγής γάλακτος 16,5 εκατ. δολ. Ν. Ζηλανδίας για να βοηθήσει στην επέκτασή της, σύμφωνα με σημερινή κοινή ανακοίνωση των εταιρειών. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Mitsui θα διαχειρίζεται όλες τις εξαγωγές της Synlait.

Η αύξηση της ζήτησης και η ξηρασία στην Αυστραλία, σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό στην κτηνοτροφία διεθνώς, ώθησε τις τιμές του γάλακτος σε επίπεδα ρεκόρ και υψηλότερα τις επενδύσεις στην επεξεργασία γάλακτος στη Ν. Ζηλανδία, τη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο. Η Synlait διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη αγέλη ζώων που παράγουν γάλα στη χώρα και το επόμενο έτος θα αρχίσει τη δική της επεξεργασία σε εργοστάσιο στο Σάουθ Αϊλαντ.

Η Synlait συλλέγει γάλα από 10.000 και πλέον αγελάδες που βόσκουν σε 8.600 acres γης. Θα παράγει περίπου 4.000 μετρικούς τόνους γάλακτος το επόμενο έτος, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωσή της.